Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Veľkonočné soiré - párovanie jedla a vína
Gastronomické veľkonočné špeciality v jednotlivých regiónoch sú odlišné, je preto ťažšie nájsť jednoznačnú odpoveď, aké víno sa hodí k veľkonočnému menu.
Po štyridsaťdňovom pôste s príchodom jari pomaly akosi automaticky prechádzame k ľahším typom vín. Pozrite sa na odporúčanie someliéra a párovanie veľkonočných jedál s vínom.
Zelené jedlo a víno?
Na Zelený štvrtok sa má jesť niečo zelené, aby sme boli zdraví, aspoň tak to hovorili naše staré mamy. Obľúbeným jedlom tohto dňa je špenát s pošírovaným vajíčkom a zemiakmi, zapekaná brokolica alebo špargľa.
Zelené potraviny sa ťažšie párujú s vínom, pretože s niektorými tipmi vín vytvárajú v ústach nie príjemnú kombináciu. Vhodným spoločníkom sú sekty alebo mladé biele suché vína ako Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo mladé Rosé.
Veľký piatok s rybou
Veľký piatok je pôstnym dňom, väčšinou sa teda v slovenských rodinách nekonzumuje mäso. Ryby sú vhodným spoločníkom pre šumivé, biele i ružové vína, v závislosti od druhu ryby a aj jej úpravy. K ľahkým úpravám sladkovodných rýb ako je napríklad zubáč sa výborne hodí šumivé víno alebo crémant. Z bielych suchých vín si môžete vybrať Veltlínske zelené, Silvánske zelené i Rizling.
K stredomorským rybám ako treska, makrela alebo pražma vyskúšajte plnšie biele vína so sviežou kyselinkou. K mušliam Sv. Jakuba odporúčam hodnotnejšie víno a to Champagne v kategórii Blanc de Blancs.
K grilovaným morským plodom, krevetám alebo languste vyskúšajte ľahké ružové suché víno, prípadne ružové Prosecco alebo Champagne.
Ako samotný názov biela sobota napovedá, mala by patriť bielym vínam. K vajíčkovej roláde alebo hrudke sa výborne hodí biely sekt, vína z odrody Pinot Blanc alebo Pinot Gris. K studeným mäsovým nárezom taktiež i ľahké suché ružové vína z Nového sveta.
Slávnostné veľkonočné jedlá
Veľkonočná nedeľa a pondelok patria k slávnostným pokrmom. Vo väčšine slovenských rodín sa pripravuje bravčové mäso, údené koleno alebo varená šunka so zemiakovým šalátom. K týmto pokrmom uprednostnite biele vína s vyššou kyselinkou, ktorá aspoň čiastočne redukuje mastné jedlo. Či už sa rozhodnete pre Rizling alebo Veltlín nezabudnite, že treba uprednostniť kvalitu pred kvantitou. V posledných rokoch sa na veľkonočných stoloch objavuje i pečené jahňa alebo teľacina. K nim sa výborne hodia i ľahšie červené mladé vína ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir.
Veľkonočné sladkosti a koláče
Samotnou kapitolou Veľkonočných sviatkov sú sladkosti a koláče. Kysnuté orechové koláče a záviny sa príjemne zladia s tokajskými výbermi.
Mazanec plnený tvarohom si sadne s prírodne sladkým bielym vínom aromatickej odrody ako je Tramín alebo Devín.
Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou a k nemu si môžete dopriať napríklad kalich sladkého Rizlingu. K dezertom na báze tmavej čokolády kalich portského vína.
Na Slovensku je zvykom privítať oblievačov niečím ostrým, najmä slovenským bielym destilátom. Ak si ich vážite a chcete aby prišli i budúci rok, vyberte pre nich kvalitný ovocný destilát, ktorý si môžete dopriať i vy ak digestív po výdatnom obede.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.