Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Veľkonočné soiré - párovanie jedla a vína
Gastronomické veľkonočné špeciality v jednotlivých regiónoch sú odlišné, je preto ťažšie nájsť jednoznačnú odpoveď, aké víno sa hodí k veľkonočnému menu.
Po štyridsaťdňovom pôste s príchodom jari pomaly akosi automaticky prechádzame k ľahším typom vín. Pozrite sa na odporúčanie someliéra a párovanie veľkonočných jedál s vínom.
Zelené jedlo a víno?
Na Zelený štvrtok sa má jesť niečo zelené, aby sme boli zdraví, aspoň tak to hovorili naše staré mamy. Obľúbeným jedlom tohto dňa je špenát s pošírovaným vajíčkom a zemiakmi, zapekaná brokolica alebo špargľa.
Zelené potraviny sa ťažšie párujú s vínom, pretože s niektorými tipmi vín vytvárajú v ústach nie príjemnú kombináciu. Vhodným spoločníkom sú sekty alebo mladé biele suché vína ako Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo mladé Rosé.
Veľký piatok s rybou
Veľký piatok je pôstnym dňom, väčšinou sa teda v slovenských rodinách nekonzumuje mäso. Ryby sú vhodným spoločníkom pre šumivé, biele i ružové vína, v závislosti od druhu ryby a aj jej úpravy. K ľahkým úpravám sladkovodných rýb ako je napríklad zubáč sa výborne hodí šumivé víno alebo crémant. Z bielych suchých vín si môžete vybrať Veltlínske zelené, Silvánske zelené i Rizling.
K stredomorským rybám ako treska, makrela alebo pražma vyskúšajte plnšie biele vína so sviežou kyselinkou. K mušliam Sv. Jakuba odporúčam hodnotnejšie víno a to Champagne v kategórii Blanc de Blancs.
K grilovaným morským plodom, krevetám alebo languste vyskúšajte ľahké ružové suché víno, prípadne ružové Prosecco alebo Champagne.
Ako samotný názov biela sobota napovedá, mala by patriť bielym vínam. K vajíčkovej roláde alebo hrudke sa výborne hodí biely sekt, vína z odrody Pinot Blanc alebo Pinot Gris. K studeným mäsovým nárezom taktiež i ľahké suché ružové vína z Nového sveta.
Slávnostné veľkonočné jedlá
Veľkonočná nedeľa a pondelok patria k slávnostným pokrmom. Vo väčšine slovenských rodín sa pripravuje bravčové mäso, údené koleno alebo varená šunka so zemiakovým šalátom. K týmto pokrmom uprednostnite biele vína s vyššou kyselinkou, ktorá aspoň čiastočne redukuje mastné jedlo. Či už sa rozhodnete pre Rizling alebo Veltlín nezabudnite, že treba uprednostniť kvalitu pred kvantitou. V posledných rokoch sa na veľkonočných stoloch objavuje i pečené jahňa alebo teľacina. K nim sa výborne hodia i ľahšie červené mladé vína ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir.
Veľkonočné sladkosti a koláče
Samotnou kapitolou Veľkonočných sviatkov sú sladkosti a koláče. Kysnuté orechové koláče a záviny sa príjemne zladia s tokajskými výbermi.
Mazanec plnený tvarohom si sadne s prírodne sladkým bielym vínom aromatickej odrody ako je Tramín alebo Devín.
Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou a k nemu si môžete dopriať napríklad kalich sladkého Rizlingu. K dezertom na báze tmavej čokolády kalich portského vína.
Na Slovensku je zvykom privítať oblievačov niečím ostrým, najmä slovenským bielym destilátom. Ak si ich vážite a chcete aby prišli i budúci rok, vyberte pre nich kvalitný ovocný destilát, ktorý si môžete dopriať i vy ak digestív po výdatnom obede.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku