Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Veľkonočné soiré - párovanie jedla a vína
Gastronomické veľkonočné špeciality v jednotlivých regiónoch sú odlišné, je preto ťažšie nájsť jednoznačnú odpoveď, aké víno sa hodí k veľkonočnému menu.
Po štyridsaťdňovom pôste s príchodom jari pomaly akosi automaticky prechádzame k ľahším typom vín. Pozrite sa na odporúčanie someliéra a párovanie veľkonočných jedál s vínom.
Zelené jedlo a víno?
Na Zelený štvrtok sa má jesť niečo zelené, aby sme boli zdraví, aspoň tak to hovorili naše staré mamy. Obľúbeným jedlom tohto dňa je špenát s pošírovaným vajíčkom a zemiakmi, zapekaná brokolica alebo špargľa.
Zelené potraviny sa ťažšie párujú s vínom, pretože s niektorými tipmi vín vytvárajú v ústach nie príjemnú kombináciu. Vhodným spoločníkom sú sekty alebo mladé biele suché vína ako Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo mladé Rosé.
Veľký piatok s rybou
Veľký piatok je pôstnym dňom, väčšinou sa teda v slovenských rodinách nekonzumuje mäso. Ryby sú vhodným spoločníkom pre šumivé, biele i ružové vína, v závislosti od druhu ryby a aj jej úpravy. K ľahkým úpravám sladkovodných rýb ako je napríklad zubáč sa výborne hodí šumivé víno alebo crémant. Z bielych suchých vín si môžete vybrať Veltlínske zelené, Silvánske zelené i Rizling.
K stredomorským rybám ako treska, makrela alebo pražma vyskúšajte plnšie biele vína so sviežou kyselinkou. K mušliam Sv. Jakuba odporúčam hodnotnejšie víno a to Champagne v kategórii Blanc de Blancs.
K grilovaným morským plodom, krevetám alebo languste vyskúšajte ľahké ružové suché víno, prípadne ružové Prosecco alebo Champagne.
Ako samotný názov biela sobota napovedá, mala by patriť bielym vínam. K vajíčkovej roláde alebo hrudke sa výborne hodí biely sekt, vína z odrody Pinot Blanc alebo Pinot Gris. K studeným mäsovým nárezom taktiež i ľahké suché ružové vína z Nového sveta.
Slávnostné veľkonočné jedlá
Veľkonočná nedeľa a pondelok patria k slávnostným pokrmom. Vo väčšine slovenských rodín sa pripravuje bravčové mäso, údené koleno alebo varená šunka so zemiakovým šalátom. K týmto pokrmom uprednostnite biele vína s vyššou kyselinkou, ktorá aspoň čiastočne redukuje mastné jedlo. Či už sa rozhodnete pre Rizling alebo Veltlín nezabudnite, že treba uprednostniť kvalitu pred kvantitou. V posledných rokoch sa na veľkonočných stoloch objavuje i pečené jahňa alebo teľacina. K nim sa výborne hodia i ľahšie červené mladé vína ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir.
Veľkonočné sladkosti a koláče
Samotnou kapitolou Veľkonočných sviatkov sú sladkosti a koláče. Kysnuté orechové koláče a záviny sa príjemne zladia s tokajskými výbermi.
Mazanec plnený tvarohom si sadne s prírodne sladkým bielym vínom aromatickej odrody ako je Tramín alebo Devín.
Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou a k nemu si môžete dopriať napríklad kalich sladkého Rizlingu. K dezertom na báze tmavej čokolády kalich portského vína.
Na Slovensku je zvykom privítať oblievačov niečím ostrým, najmä slovenským bielym destilátom. Ak si ich vážite a chcete aby prišli i budúci rok, vyberte pre nich kvalitný ovocný destilát, ktorý si môžete dopriať i vy ak digestív po výdatnom obede.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.