Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vianoce s príchuťou vína
Vianoce sú sviatky, kedy aspoň na chvíľu spomalíme tempo a máme čas dopriať si pôžitok s príchuťou vína. Vianočné sviatky sú symbolom štedrosti a hojnosti. Ozdobou štedrovečerného menu je kvalitné víno.
Kedy inokedy ako cez Vianočné sviatky si môžeme dopriať Champagne alebo iné kvalitné vína. Cieleným výberom vína k pripraveným vianočným pokrmom nám bude odmenou nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Inšpirujte sa: Vianočné tipy od slovenských vinárov
Champagne neurazíš
Šumivé vína ozdobia každú oslavu alebo sviatočné chvíle a práve vianočné sviatky sú tou najvhodnejšou príležitosťou otvoriť si fľašu Champagne v rodinnom kruhu.
Francúzske bublinky sa hodia takmer ku každému jedlu. Klasické suché alternatívy s nízkou dossage (Brut Nature, Extra Brut a Brut) výborne ladia s klasickým vysmážaným kaprom a zemiakovým šalátom a taktiež i rezňom.
Champagne v kategórii Demi-Sec si odložte k vianočnému pečivu a rozprávkam. Doprajte si Vianoce so štipkou luxusu v podobe Champagne. Nezabudnite ho správne vychladiť a vychutnať si ho v správnom kalichu.
Objavte aj našu ponuku vianočných a silvestrovských balíčkov -10%.
Aké víno k rybám
K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Na druhej strane je potrebné zvoliť víno, ktoré si poradí s ťažším zemiakovým šalátom.
Ideálnou voľbou môže byť suchý Rizling rýnsky i vlašský alebo Veltlínske zelené zo Slovenska, z Moravy, z Rakúska, Nemecka i Alsaska alebo Chardonnay z oblasti Chablis alebo Chenin Blanc z údolia rieky Loiry.
Taktiež môžete pokračovať v popíjaní šumivých vín, ktoré vďaka svojmu jemnému perleniu a prirodzenej acidite redukujú tuk a dajú vyniknúť i morským rybám.
Ideálnou voľbou môžu byť sekty s nižšou dossage, Champagne, rovnako dobre poslúži i tradičný Crémant z Burgundska, z Loiry alebo z Alsaska.
Aké víno k pečenej plnenej morke
Veľa ľudí ryby neje a radšej si na Vianoce pripravia plnenú pečenú morku. Skvelým vínnym partnerom k nej je plné biele víno, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch. Vyskúšajte bohaté Chardonnay z Burgundska alebo z Kalifornie, Viognier z údolia Rhony.
K morke plnenej gaštanmi sa výborne hodí Pinot Noir z Burgunska z oblasti Gevrey-Chambertin alebo Pommard, ale i Pinot v ovocnom prevedení z Nového Zélandu alebo Oregonu. Taktiež si môžete otvoriť fľašu staršieho ročníka Bordeaux, Barola alebo Chianti Classico.
Vianočné pečivo a sladkosti
Vianoce musia byť sladké. Medovníky, vanilkové rožky, vianočka, linecké pečivo, medvedie labky, bobáľky, štedrák ...každá rodina má to svoje obľúbené. Práve cez Vianoce je čas si otvoriť malú, ale o to vzácnejšiu, fľašu tokajského vína. K čokoládovým dezertom je lepšie zvoliť portské víno alebo sherry.
Páni, ktorí uprednostňujú niečo ostrejšie, siahnu po pohári s kvalitným cognacom alebo whisky.
Slávnostné štefanské menu
Na Štefana nesmie chýbať celá rodina pri pečenej husi alebo kačici, ktorá je servírovaná s červenou kapustou a zemiakovými knedlíkami alebo lokšami. Ideálnym partnerom či už k husi alebo kačke sú ľahšie mladé červené vína ako napríklad Modrý Portugal alebo Frankovka modrá z Malokarpatskej oblasti, z Moravy alebo z Rakúska. Taktiež ovocný štýl odrody Cabernet Franc z Loiry, alsaský Pinot Noir alebo Lagrein z Alto Adige.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku