Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vianočná novinka - Prosecco Rosé
Milovníci Prosecca sa môžu tešiť na naozaj ružové Vianoce. Na trh prichádza novinka Terra Serena Prosecco DOC Rosé Brut Millésimato.
Delikátne a elegatné ružové Prosecco je absolútnou svetovou novinkou. Vychutnajte si elegatné bublinky s ovocnou vôňou a sviežou lahodnou chuťou a prečítajte si ako vzniklo Prosecco na ružovo.
Prosecco na ružovo
I keď sa doteraz na trhu objavovalo Spumante Rosé, ktoré považovali niektorí za Prosecco, nespĺňalo apelačné pravidlá a nemohlo byť označené ako Prosecco. Dňa 13. augusta 2020 prijalo Ministerstvo poľnohospodárstva v Taliansku zákon s povolením vyrábať Prosecco Rosé podľa stanovených prísnych pravidiel, ktoré sú: nižší výnos vo vinici, hrozno musí pochádzať z oblasti Treviso DOC a Prosecco DOC Rosé musí byť vyrobené z 85-90% odrody Glera a 10-15 % Pinot Nero DOC (nie IGT).
Zákon vyžaduje dĺžku fermentácie minimálne 60 dní. Prosecco DOC Rosé môže byť vyrobené len v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry a na fľaši musí byť deklarovaný ročník. Novinka Prosecco DOC Rosé bola uvedená na európsky trh pred Vianocami v novembri 2020.
Spoločnosť Corner & Co. a WinePlanet v spolupráci s vinárstvom Terra Serena prináša na slovenský trh pre svojich zákazníkov Terra Serena Prosecco DOC Rosé Brut Millésimato. Rodina Serena produkuje šumivé vína v oblasti Veneto viac ako jedno storočie. Okrem kvalitných vín z oblasti Conegliano sa zameriava aj na výrobu a plnenie vín v sudoch pre Horeca segment, kde patrí v Taliansku k lídrom.
Terra Serena Prosecco DOC Rosé Brut Millésimato
Hrozno pochádza z provincie Treviso DOC. Cuvée tvorí 88% odroda Glera a 12% Pinot Nero. Prosecco jasnej bledo ružovej farby s pravidelným perlením. Atraktívna ovocná vôňa zrelých jabĺk, hrušky, lesných jahôd a malín doplnená jemnými tónmi lúčnych kvetov. Chuť je svieža, ovocná so šťavnatou kyselinkou.
Delikátne ružové Prosecco s harmonickou štruktúrou a príjemným ovocným záverom. Výborný aperitív, ktorý naštartuje Vaše chuťové bunky. Výborný spoločník ku grilovanému lososovi, krevetám a morským plodom, taktiež k pečenej morke, kačici či prepeličke.
Prosecco na bielo
Prosecco sa musí vyrábať výhradne v severovýchodnej časti Talianska vo vymedzenej oblasti, ktorá je tvorená deviatimi provinciami v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. K výrobe Prosecca sa používa odroda Glera. Podľa predpisov Prosecco DOCG Conegliano Valdobbiadene musí obsahovať minimálne 85% tejto odrody, ktorá dáva Proseccu štruktúru. Zvyšných 15% môže byť doplnené miestnymi odrodami.
Ako sa Prosecco vyrába
Celý proces výroby Prosecca podlieha prísnym apelačným pravidlám. Hrozno sa zbiera v optimálnej zrelosti, buď ručne alebo mechanicky a celé strapce hrozna sú šetrne lisované a následne je mušt po dobu cca 10 hodín schladený na teplotu 5 až 10° C.
Nasleduje stočenie muštu a začína alkoholové kvasenie. Týmto spôsobom sa získavajú základné vína, ktoré sa neskôr sceľujú, čiže pripravuje sa cuvée ešte pred sekundárnou fermentáciou. Výsledné cuvée sa umiestni do uzavretých nerezových tankov, kde sa po pridaní kvasiniek a cukru naštartuje sekundárna fermentácia. Táto metóda sa nazýva Charmat.
Pravidlá DOCG povoľujú i použitie klasickej metódy druhotnej fermentácie vo fľaši, ale len pre oblasť Conegliano-Valdobbiadene. Podľa tlaku vo fľaši rozlišujeme Prosecco Spumante (šumivé víno), ktoré má minimálne 3bary a Prosecco Frizzante (perlivé víno) s 1 až 2,5 barmi.
Prosecco môže byť vyrobené v kategóriách od Brut Nature až po Doux, väčšinou sa však môžete stretnúť s označením na etikete Brut alebo Extra Dry. Brut má dossage 6 až 12g/l a Extra Dry 12-17 g/l.
Poháre na Prosecco
Najlepším kalichom pre servírovanie Prosecca je tvar tulipánu, pretože je vysoký a úzky, čo pomáha zachovať perlenie dlhšie a aróma na okraji kalicha je atraktívna ovocne kvetinová. Kalich Prosecco Superiore má tvar tulipánu, je širší ako flauta s miernym zúžením pri ústach. Riedel má špeciálne navrhnutý kalich„ Prosecco Superiore“. Je širší, v tvare tulipánu a dodáva vínu jemnejšiu chuť v porovnaní s ostrejšou vo flaute. Teplota podávania Prosecca je 6 až 10 °C, v závislosti od dossage. Čím sladšie – tým chladnejšie.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku