Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Viedenský rezeň a zemiakový šalát - RECEPT a tip na víno
Klop klop Štedrý deň už máme za dverami. Doma vládne vianočná atmosféra. Zostáva nám dokončiť posledných pár drobností. Všetko sa sústreďuje na prípravu Štedrej večere. Každá rodina má svoje zvyky i typické jedlá. Tí, čo ryby nemusia, uprednostnia skôr vysmážané rezne so zemiakovým šalátom. Môžete sa však inšpirovať inováciou tejto klasiky. Vyskúšajte teľacie rezne s odľahčeným viedenským zemiakovým šalátom a k nemu, aby ľahko kĺzal dole hrdlom, si otvorte slovenský Rizling z vinárstva Rariga. V tomto prípade vám žiadna kosť nezabehne.
Viedenský rezeň a zemiakový šalát
Čas prípravy: 45 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Teľacie stehno si nakrájame 4 ks krížom cez vlákna. Plátky mäsa si naklepeme cez vrstvu potravinárskej fólie, ktorú priložíme nielen na vrchnú časť ale aj pod mäso, aby sa nelepilo na dosku.
2. Mäso naklepeme na tenučký plát o hrúbke asi 2 až 3 mm. Do každého rezňa urobíme malé zárezy po obvode, aby pri smažení ostal pekne rovný.
3. Mäso nezabudnite osoliť a okoreniť, obaliť v múke a prebytočnú múku oklepať, dobre vykúpať v rozšľahaných vajíčkach a na záver kompletne obaliť v strúhanke.
4. Takto obalené rezne pomaly vyprážame na priepustnom masle, alebo masti. Rezne majú byť kompletne zaliate tukom a je dobré občas panvicou zatriasť, aby sa masť prelieva cez rezne.
5. Rezne takto získavajú svoj pekný nadýchaný a zvlnený tvar. Dôležitá poznámka: pri obracaní do rezňa v žiadnom prípade nepichajte vidličkou!
6. Vysmážame do zlatista.
Typ: Rezne veľké ako tanier sa podaria, ak priečne rozrežete hrubšie plátky mäsa na dva tenšie, no nedorežete ich úplne do konca. Na konci ich necháte spojené a otvoríte ich do tzv. motýlika. Motýlí chrbát pri naklepávaní úplne zmizne.
Postup - Šalát
1. Šalát si môžeme pripraviť aj deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme.
2. Nakrájame na plátky, zalejeme vývarom, pridáme horčicu, olej, soľ, čierne korenie, zľahka rukami premiešame.
3. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Dochutíme octom a cukrom podľa svojej chuti.
4. Necháme odstáť aspoň 2 hodiny v chladničke.
Servírovanie: jedlo podávame s citrónom a môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťkou.
Someliérka odporúča vhodné víno
K tradičnému vysmážanému teľaciemu rezňu s viedenským zemiakovým šalátom odporúčam ľahšie a svieže biele suché vína ako sú Rizling rýnsky, Veltlínske zelené alebo aj Silvánske zelené, ktoré výborne doplnia tento pokrm. Vybrala som pre vás Rizling rýnsky z vinice Šarkaperky aktuálneho ročníka 2020 z vinárstva Rariga. Svieža kyselinka redukuje tuk vysmážaného teľacieho rezňa. Víno pôsobí komplexne a skvele doplní štedrovečerný chod. Na zdravie.
Odporúčanie someliérky:
Rizling rýnsky Šarkaperky 2020
Šarkaperky v pôvodnom nemeckom nárečí Schreckenberg znamená „puknutý“ vrch. Delikátny Rizling s marhuľovo broskyňovou vôňou s jedným dotykom citrusov a lipového medu. V chuti intenzívny a komplexný s ovocnou štruktúrou a sviežou modranskou kyselinkou. V závere minerálny. Potenciál Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Rariga
Vinárstvo Rariga je rodinné vinárstvo spod Malých Karpát zaoberajúce sa pestovaním hrozna, jeho spracovaním a následnou výrobou akostných a prívlastkových slovenských vín. Produkciou a predajom vína sa zaoberajú od roku 2003.
Korene vinárstva však siahajú až do roku 1986. Práve vtedy Igor Rariga zasadil svoj prvý vinohrad. Dnes traja Rarigovci (otec a synovia) budujú v Modre moderné vinárstvo s tradičnými prvkami a lahodnými vínami. Hospodária na 6 hektároch vlastných viníc a ďalšie 2 hektáre sú pripravované na výsadbu. Za svoje eso vinárstvo rozhodne považuje Rizling rýnsky, ktorý má na svahoch Malých Karpát ideálne podmienky pre svoj rast.
Kamenistá pôda, slnečný svah, ale i dlhoročné vinárske skúsenosti premieňajú nielen túto odrodu z modranského regiónu na lahodné víno svetovej úrovne. Vinohrad Šarkaperky, ktorý vysadili v roku 2015, je jedna z najvyššie položených viníc v Modre. Extrémne husto vysadená s takmer 10000 krami viniča na 1 ha. Moselské klony Rizlingu sú pestované pri veľmi nízkom zaťažení.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku