Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vína z Afriky
Doteraz nedocenený producent vína konečne zažíva zaslúženú renesanciu. Juhoafrická republika má prekvapivo dlhú a bohatú históriu pestovania vína. Kto ešte nepozná kvalitné Juhaofrické vína, mal by sa poponáhľať, sú totiž tak dobré ako nikdy predtým. Ochutnajte africké vína so zľavou až 20 %.
Najznámejší producenti vína v Juhoafrickej republike majú svoje sídlo v oblasti Stellenbosch.
V sedemnástom storočí pila pôvabne sladké vína z africkej Constantie európska šľachta a Napoleon si ich dokonca “objednával” počas svojho exilu na Svätej Helene.
Hoci na Afriku v priebehu rokov svet vína akosi zabudol, najstaršej krajine “nového sveta” sa podarilo obnoviť niekdajšiu produkciu a dnes očaruje svojimi vysokokvalitnými vínami. Ako teda chutí Afrika?

Neskoré začiatky
Hoci Afrika ponúka vynikajúce podmienky na pestovanie viniča, tradícia výroby a konzumácie vína je tam pomerne novým konceptom. Na juh kontinentu prvé semiačka viniča dorazili až v sedemnástom storočí. Dôvod na nasadenie tejto vtedy exotickej rastliny bol prozaický - zástupcovia holandskej East India Company sa snažili potlačiť epidémiu skorbutu.
Kontinent bohatý na prírodné zdroje sa im oplatil štedrou úrodu. Nádejné začiatky vínnej produkcie však na konci 19. storočia prerušila epidémia fyloxéry a vďaka nestabilnej politickej situácii bol rozvoj vinohradníctva v nasledujúcich dekádach neveľmi úspešný. Až po roku 1990 sa situácia konečne otočila.
Mocný vplyv oceánov
Juhoafrický vinársky priemysel benefituje zo sviežej, drsnej krajiny západného mysu, známej pre svoju krásu a rozmanitosť. Množstvo hôr, údolí a plošín tu umožňuje vinárom pestovať rozličné odrody vínnej révy, a stredomorské podnebie krajiny, výrazne ovplyvnené stretnutím Atlantického a Indického oceánu, im v tom výdatne pomáha.
Táto oblasť je domovom hlavných vinárskych regiónov Constantia, Stellenbosch a Paarl. Víno sa tiež pestuje v údolí riek Breed Valley, Olifants a Orange, ktoré patria medzi najteplejšie oblasti a sú často miestom výroby vína zameranej na objem. Južná Afrika sa tak vďaka množstve vinohradov rozlohou zaraďuje do prvej dvadsiatky svetových producentov vína, a jej ročná produkcia je zvyčajne okolo 10 miliónov hektolitrov vína.

Paarl – srdce vinárskeho priemyslu
Srdcom juhoafrického vinárenského priemyslu je však oblasť Paarl. Hoci sa rokmi pozornosť verejnosti preniesla na na juh smerom na Stellenbosch, údolie Franschhoek a Wellington v posledných rokoch revitalizovali záujem o oblasť. V Paarle ma napríklad sídlo vinárstvo Nederburg, ktoré sa pýši ročnou produkciou v objeme takmer 2,8 mil. kartónov. Reputácia tohto vinárstva však nie je postavená na marketingu, ale na tvrdej práci.
Zaujímavosťou je, že jeho najlepšie vína nie sú červené, ale biele. Sú nimi Edelkeur, unikátne sladké víno z botrytického Cheninu, a Cuvée Ingenuity, pravidelný premiant Platter´s Wine Guide.
Nás však omnoho viac zaujíma druhý najstarší vinársky región južnej Afriky, Stellenbosch, ktorý sa pýši prezývkou “africké Bordeaux”. Nielenže má veľmi podobné podnebie, ale tiež produkuje podobne vysoko kvalitné červené vína, ktoré sú známe svojim osobitým zmyslom pre terroir.
Región je obklopený pohoriami Helderberg, Simonsberg a Stellenbosch a neďaleký False Bay mu pomáha udržať si priemernú teplotu na približne 20°C. Nie je teda prekvapením, že najznámejší producenti vína v Juhoafrickej republike majú svoje sídlo práve v tejto oblasti. Táto oblasť je tiež známa svojim “zlatým trojuholníkom”, v ktorej kombinácia výnimočného zloženia pôdy, ideálna nadmorská výška a vplyv chladného oceánskeho vzduchu pomáhajú produkovať najlepšie vína krajiny.

Ako výstrel z kanóna
Mnohé prestížne spoločnosti majú preto svoje sídlo práve tu. Jednou z nich je napríklad Kanonkop. Ako výstrel z kanóna, podľa ktorého získala spoločnosť svoje meno, rodinné vinárstvo dnes vedie už štvrtá generácia rodiny. Kanonkop sa zameriava najmä na pestovanie modrých odrôd, polovicu viníc tvorí Pinotage, za ním nasleduje Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Pri výrobe svojich výnimočných vín kladú veľký dôraz na pôdu, klímu a optimálnu dobu zberu, hrozno napríklad po zbere nechávajú dlhšie v kontakte so šupkou a vína vyzrievajú vo francúzskych sudoch značky Nevers. Vrcholom ponuky sú prémiové vína Black Label Pinotage a Paul Sauer.
Ďalšia známa spoločnosť je Alto Wine Estate, ktorej už meno odkazuje na jej výnimočnú polohu. Takmer sto hektárov viníc je nasadených v stellenboschskom zlatom trojuholníku s nadmorskou výškou 500 metrov.. Alto patrí medzi prvé vinárstva z JAR, ktoré začali svoje vína exportovať. Vinárstvo je zamerané na pestovanie len modrých odrôd - Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc. Zaujímavosťou je, že v Alte pracovali od roku 1924 len piati pivniční majstri. Momentálne je na čele nadaný Bertho van der Westhuizen, ktorý opraty prebral v roku 2015 od svojho otca Schalka.
Hoci sa miestne vinohradníctvo a vinárstvo potýka s prekážkami ako klimatické zmeny, nedostatok investícií na rozvoj či zdravie vinohradov, nová vlna mladých a ambicióznych vinárov sa nebojí experimentovať s neobvyklými odrodami či inovatívnymi technológiami. Juhoafrické víno sa tak rozhodne oplatí spoznať na vlastnú chuť.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku