Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vinárstvo Emiliana oslavuje Deň Zeme
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Deň Zeme
Od roku 1970 sa Deň Zeme oslavuje po celom svete, cieľom je zvýšiť povedomie o otázkach životného prostredia a ochrane našej planéty. Pri odhadovanom veku 4,543 miliardy rokov stratila Zem za poslednú dobu jednu tretinu svojej divokej prírody. 35 rokov a zmena klímy naďalej spôsobuje zmätok po celom svete. Vinárstvo Emiliana si tento problém uvedomuje od svojich počiatkov a prevádzkovaním organického a biodynamického poľnohospodárstva sa stáva súčasťou tejto oslavy. Rok čo rok – už viac ako štvrť storočia – Emiliana obnovuje svoj záväzok k starostlivosti o prírodu a vyzýva fanúšikov, aby sa pripojili k spoločnej veci. Emiliana vyzýva, aby sme si uvedomili, že Zem a jej ekosystémy nám dávajú život. Spoločne sme teda zodpovední za zachovanie biodiverzity, znižovanie našej uhlíkovej stopy, prijímanie udržateľnejších a ekologickejších praktík a propagácia ekologickejšieho životného štýlu s cieľom vybudovať lepšiu budúcnosť.
Emiliana v súlade s prírodou
Emiliana je najväčšie organické čilské vinárstvo. Vlastní 1 550 ha certifikovaných vinohradov. V roku 1986 bolo založené Rafaelom a Juanom Guilisasti. Vinice sa nachádzajú v oblastiach Maipo, Colchagua, Casablanca, Bio-Bio, Cachapoal a Limar, sú ovplyvnené Pacifickým prúdom a pohorím Ánd. Konzultantom vinárstva je Álvaro Espinoza. Emiliana vyrába vína v 6 kategóriách. Základný rad Adobe Reserva, Novas, potom Signos de Origen nasledovaný prestížnymi vínami Ge a Coyam, šumivé vína a Late Harvest. Ge z ročníka 2001 bolo vyhlásené za najlepšie víno Južnej Ameriky v kategórii Biodynamic. Ide o zmes Carmenere, Syrah a Cabernet Sauvignon, ktorá zreje 16 mesiacov vo francúzskych sudoch. Vinárstvo sa neúnavne usiluje o výbornú kvalitu svojich vín, pričom vždy dodržuje základné princípy ochrany životného prostredia.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku