Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vinárstvo Golguz postavilo latku vysoko
Medailová žatva na rôznych prestížnych výstavách doma i v zahraničí, dve ocenenia Vinárstvo roka (2015 a 2017) a najmä spokojní zákazníci. To je vizitka vinárstva Golguz, ktoré sa za 11 rokov etablovalo medzi najlepšími na Slovensku i v zahraničí.
Spoločnosť Food Farm Hlohovec uviedla na trh víno pod značkou Golguz v roku 2007. Dodnes obhospodaruje a produkuje víno z viníc medzi obcami Bojničky a Dvorníky v lokalite nazývanej Pannonia. „Špecifikom tejto vinohradníckej lokality je poloha a blízkosť rieky Váh, ktorá pozitívne vplýva na mikroklimatické podmienky a dotvára unikátny charakter tejto vinohradníckej lokality,“ rozhovoril sa riaditeľ vinárstva Miloš Holík. Golguz patrí do hlohoveckej oblasti, ktorá tvorí významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Lokalita vinohradov je rozdelená do 2 vinohadníckych honov Taličmany a Veľký Háj.
„Rozprestierajú sa na celkovej rozlohe 240 ha a vďaka zvlnenému terénu pripomínajú známu oblasť Burgundsko,“ pripomenul Holík a nezabudol ani na Ferdinanda Fussmanna, ktorý položil v roku 1916 základy vinohradov v tejto oblasti. „Mimoriadne odborné a organizačné schopnosti zaradili Ferdinanda Fussmanna medzi najvplyvnejších podnikateľov Hlohovca v medzivojnovom období, jeho osud však tragicky zasiahol príchod druhej svetovej vojny,“ poznamenal.
Golguz je rešpektovanou značkou
V jeho stopách úspešného podnikania dnes kráča aj Golguz. Počas svojej 11 ročnej existencie získal mnoho významných ocenení, medailí, tešili sa z titulov šampióna a v rokoch 2015 a 2017 sa stal Golguz Vinárstvom roka na Slovensku. „Je to vďaka práci všetkých ľudí. Od tých čo pracujú vo vinohrade, cez výrobu až po obchod. Máme kvalifikovaných zamestnancov, ktorý sa svojmu remeslu rozumejú. Robia ho kvalitne a s citom. Golguz sa stal rešpektovanou značkou. Vnímame zvýšený záujem ľudí o naše vína, pravidelne sa zúčastňujeme degustácií. Stále hľadáme nové výzvy, stanovujeme si nové ciele. Chceme sa držať na špici. Najlepšou vizitkou sú spokojní zákazníci. Máme pozitívnu spätnú väzbu a to nás nesmierne teší, ale aj zaväzuje,“ uviedol Miloš Holík.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku