Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Zápisky z degustácie MasterClass Rizling Fundus Regius
Dva roky po Cabernete z Jacíkovej vinice sa dňa 21. septembra uskutočnil MasterClass opäť s vinárstvom Fundus Regius. Tento krát hlavná úloha patrila odrode Rizling rýnsky. Podobne ako Cabernet aj Rizling z tohto vinárstva je esenciou charakteru a výnimočnosti vín z tejto lokality. V rámci degustácie sme mali možnosť ochutnať osem Rizlingov z ôsmich ročníkov v sprievode someliéra Rasťa Šutáka a jeho tvorcov.
Vinárstvo Fundus Regius založili manželia Regendovci v roku 2003 na východe Slovenska v malebnej dedinke Priekopa. Ján Regenda začal pôvodne na prenajatých vinohradoch, ku ktorým neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (15 ha). Tá sa progresívne opiera o tri odrody Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Tufová – hlinitá pôda s prímesou vápenca so sopečným podložím a špecifickou mikroklímou (blízkosť Zemplínskej Šíravy) dodávajú vínam autentický prejav miesta pôvodu, neuveriteľnú vitalitu a východniarsky temperament. Dnes v práci svojho otca pokračujú jeho dve dcéry Barborka a Veronika spolu s vnukom Marekom. Od roku 2017 vo vinárstve používajú len ekologické postreky s prirodzeným prechodom na bio.
„Tramín červený rodí štandardne dobre, Cabernet je vďačný, ale Rizling je nepredvídateľný, najviac reaguje na zmenu klímy,“ hovorí Barborka Rakúsová. „Citlivo reaguje na sucho a obsah vody v pôde,“ dodáva jej syn Marek.
Vína Fundus Regius ochutnala aj svetová kritička a spisovateľka Jancis Robinson, ktorá vínu Cabernet Sauvignon 2013 dala rovnaké hodnotenie ako klasifikovaným vínam z Bordeaux.
Masterclass Fundus Regius
Rizling r.2021 mal dnes večer svoju premiéru, len 2 týždne po nafľašovaní. Jeho čas ešte len príde, avšak už teraz v ňom cítiť potenciál pozitívneho vyzrievania. „Ročník 2021 bol u nás výnimočný,“ prezrádza Barborka. „Bolo veľmi sucho, čo Rizlingu vyhovuje,“ dodáva. Klasický, komplexný a prirodzený. Bude zaujímavé sledovať jeho vývoj. Možno pokračovateľ Extra 2013...
Druhý v poradí ochutnávame Rizling z ročníka 2018. „V tomto roku sme mali veľa hrozna a bobuľky boli veľké,“ hovorí Veronika Regendová. „Zber začal veľmi skoro, už koncom augusta,“ doplnila. Prirodzený, ovocno-kvetinkový s mäkkou kyselinkou a peknou hroznovou informáciou. Posledné víno, ktoré vytvoril ešte pán Regenda.
Pokračujeme s ročníkom 2013. V tomto roku vyrobili vo vinárstve až tri rôzne Rizlingy. My sme ochutnali dva a to Rizling Extra a Rizling polosuchý. Rizling Extra 2013 je podľa slov someliéra Rasťa Šutáka adekvátny pokračovateľ Rizlingu 2011. Má hĺbku, výraz a charakter.
Po desiatich rokoch si zachováva neuveriteľnú sviežosť. Kandizované citrusy, sušená marhuľa, možno medovka a jemný dotyk petroleja. Jeho prejav sa naplno ukáže pri vyššej teplote. Rizling s veľkým R. Kto si toto víno kúpil do svojej pivnice, urobil veľmi dobre, už je vypredané. Podobne i jeho polosuchá verzia. Hrozno bolo zberané neskôr z inej časti vinohradu. Jemne oxidatívne s orieškovo-medovými tónmi. Harmonický a šťavnatý Rizling.
Ročník 2011 panenský Rizling z Jacíkovej vinice. Časť vína bola najprv nafľašovaná do 0,5l fliaš. „Náš otec hovoril, že víno v pollitrovej fľaši je ideálne pre dvoch k večeri,“ spomína Barborka. Druhá časť Rizlingu 2011 bola už nafľašovaná do štandardných 0,75l fliaš. Vyzretý, komplexný Rizling s tónmi bielej fialky, mliečnej čokolády a jemnej botrytídy. V chuti stále ovocný, so živým prejavom a výbornou kyselinkou. Stále s potenciálom.
Šiestym Rizlingom v poradí bol „netradičný experiment“ Rizling Orange 2016, ktorý bol servírovaný v kalichu Riedel Oak Chardonnay pri vyššej teplote. „Hrozno sme odstopkovali a dali do vinifikátora. Víno bolo na šupkách 5 dní,“ spomína Marek Rakús. Jemne semi oxidatívny charakter Rizlingu so stopou záhradného ovocia, maslových sušienok, kamiliek a čaju oolong. V chuti svieži s hroznovým charakterom a ľahkou tanínovou štruktúrou. Odporúčam k bryndzovo smotanovému podplamenníku.
A blíži sa vrchol MasterClassu. Ochutnať slovenský Rizling z ročníkov 2006 a 2005 je sviatkom. Hrozno pochádzalo ešte z prenajatých, 40-ročných vinohradov z Porúbky, z Nižného Hrunu. Ušľachtilý a koncentrovaný Rizling 2006 s dokonalou harmóniou medzi stále sviežou kyselinkou a zvyškovým cukrom. Rizling 2005 je viac vrstevnatý, jabĺčkovo-biskvitový so stále živou a dynamickou štruktúrou. Odporúčam k meditácii. Neuveriteľné, že stále si ich môžete stále kúpiť...
Ochutnať vína z vinárstva Fundus Regius je vždy sviatkom. Autenticitu a prirodzenosť ukázal aj Rizling Orange 2022 (z tanku) na záver večera. „Tento krát to už nebol experiment, ale jasný cieľ,“ s úsmevom povedal Marek. K nemu bol podávaný syr Volovec, ktorý vytvoril spolu s Rizlingom skvelú kombináciu.
Už začiatkom októbra pripravujeme MasterClass so sicílskym vinárstvom Planeta.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.