Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Zápisky z degustácie „Rarity z archívu“
Optimálne vyzreté vína bývajú veľmi vyhľadávané a zároveň veľmi vzácne. Ich degustácia môže byť tak neopakovateľným senzorickým zážitkom.
Začiatkom roka somelier Rastislav Šuták pripravil zaujímavú degustáciu. Z archívu vytiahol vína, ktoré v ňom boli ukryté viac ako desať rokov. Pomaly vyzrievali a čakali na svoj čas otvorenia.
Ako dlho môže víno vyzrievať?
Existuje niekoľko parametrov, ktoré ovplyvňujú na archivačný potenciál vína. Odroda, ročník, vek vinohradov, spôsob výroby, pôvod (lokalita) a podmienky vyzrievania. Počas zrenia víno mení svoju farbu, vôňu, chuť, textúru a dokonca aj zvuk . Vo víne prebiehajú chemické procesy ako oxidácia, polymerizácia trieslovín, tvorba esterov a acetaldehydu. Toto všetko vplýva na vyzrievanie vína, ak je víno skladované v optimálnych podmienkach.
Würzburger Steinwein z roku 1540 je najstarším bielym vínom na svete. Víno pochádza zo strmého vinohradu Stein nad Würzburgom. Fľaša je uložená v pivnici v Bürgerspital. Predposledná fľaša mala pri otvorení 421 rokov, odzátkovaná bola v Londýne v roku 1961.

Prinz von Hessen Riesling Dachsfilet 2014
Dachsberg, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 180 metrov nad morom, je najvyššie položeným a najveternejším vinohradom vo vlastníctve vinárstva. Pôdy sú hlboké, štrkové a kamenisto sprašové. Riesling vyzrieval v starých drevených 300l sudoch. Vôňa kandizovaných citrusov, sušenej marhule sprevádzaná jemne herbálno medovými tónmi. V chuti komplexné s viacerými vrstvami. Intenzívne, momentálne v otvorenej fáze so živým prejavom. Výborná koncentrácia doplnená jemne korenisto medovým záverom. „Ročník 2014 je považovaný v Rheingau za klasický“, povedal Rasťo Šuták. Víno: Prinz von Hessen Dachsfilet Riesling Trocken 2022
Edi Simčič Rebula 2013
Goriška Brda, miesto, kde sa stretáva Stredomorie a Júlske Alpy. Skalnaté podložie oblasti je známe ako opoka, tvorené vrstvami pieskovca a vápenca. Opoka sa ľahko láme, takže dážď rýchlo odtečie a núti vinič hlboko zakoreniť. Rebula je dnes vlajkovou loďou Brdy, postupne sa dostáva do centra pozornosti. Zaberá asi štvrtinu najlepších viníc v tejto intenzívne vysadenej oblasti a je miestne považovaná za dokonalú odrodu pre biele aj oranžové vína.
Rebula z vinárstva Edi Simčič má jemnú, rafinovanú vôňu s nádychom bielej broskyne, mirabeliek, púpavy, divého tymiánu a horkej mandle. Stredne plné, jemné s prechodom do intenzívnejšej druhej časti chuti. Víno sa postupne otvára. Delikátna krémová textúra, výborná harmónia a stále živá kyselinka dotvára celkový charakter vína.

Fundus Regius Tramín červený 2013
Tramín z tufového podložia, z vinohradu Jacikova vinica. Ročník 2013 sa začal dlhou zimou, nástup vegetácie sa preto trochu oneskoril. Počas roku bolo pomerne sucho, iba v auguste prišli zrážky. Hrozno dozrelo do optimálnej zrelosti. Tramín prvýkrát fermentovaný s vlastnými kvasinkami. Veľmi intenzívna kvetinovo korenistá vôňa ružového oleja a jazmínového čaju. Delikátna plná chuť s dotykom šupky hrozna a dostatočnou štruktúrou. Výrazne korenistý a komplexný Tramín ešte od pána Regendu. Čas nám stále ukazuje, že práve v Jacikovej vinici vzniká jeden z najlepších Tramínov na Slovensku. Víno: Fundus Regius Tramín červený 2018
Žitavské Vinice Cabernet Sauvignon Rosé 2018
Tento ružový Cabernet sa objavil na trhu v dvoch verziách, pod korkom a pod šróbovacím uzáverom. Na degustácii sa objavil druhý menovaný vo výbornej kondícii. Hrozno pochádza z vinohradu v obci Černík. Macerácia hrozna prebehla v noci a víno následne ležalo na jemných kaloch s pravidelnou battonage. Ušľachtilé a pomerne bohaté ružové víno vyrobené v štýle vín z Tavelu či Bandolu. Zaujme svojou ovocno herbálnou vôňou. V chuti komplexné, ovocno korenisté, stále šťavnaté s jemne krémovou štruktúrou. Stále živá a svieža kyselinka dáva vínu iskru.
J. Stávek Frankovka V.O.C. 2013
Ročník 2013 prial Frankovke z Modrých hôr. Víno vyzrievalo 14 mesiacov v dubových sudoch. Klasická „Stávekova“ Frankovka s dotykom šťavnatej višne, škorice a modrých fialiek. V chuti jemná, ovocno korenistá, s elegantnou textúrou trieslovín a prirodzeným prejavom. Celkový klasický prejav podporila živá kyselinka. Frankovka modrá je odroda, ktorá z dobrej lokality v rukách Honzu Stáveka, dokáže vyzrievať i desaťročia. Víno: J. STÁVEK Frankovka V.O.C. 2022

Karpatská Perla Alibernet 2011
Alibernet sa na Suchom vrchu zberá vždy ako posledný. I keď bol ročník 2011 komplikovaný a vinári mali problém s dozrievaním hrozna, Lacovi Šebovi sa podarilo vyrobiť cabernetový Alibernet s výrazným korenisto mäsitým prejavom. V chuti je víno rustikálne, trochu nervózne. Čím je dlhšie v kalichu, zjemňuje sa a viac sa otvára v ovocných tónoch. Víno pôsobí veľmi mlado i vďaka živej kyselinke a trieslovinám. V archíve Karpatskej Perly objavíte naozaj perly. Víno: Karpatská Perla Alibernet 2018
Ronco di Prepotto Zeus 2008
Filozofiou vinárstva je predávať vína až v jeho optimálnej senzorickej kondícii. Zeus je zmesou odrôd Schioppettino, Refosco dal Peduncolo rosso a Merlot. Víno vyzrievalo 22 mesiacov v nových dubových sudoch. Hlboká a komplexná, ovocno mäsitá vôňa s nádychom mäty. Pripomína vína z oblasti Gigondas. V chuti sa objavuje veľa jemných nuáns. Kôstkové ovocie, černice, čierny čaj. Stále prítomné triesloviny a kyselinky. Elegantné a harmonické k meditácii. Vinárstvo bolo v minulom roku predané, takže kúpiť si toto víno je už vzácnosťou. Víno: RONCO DI PREPOTTO Zeus 2008
Mas d´en Gil Coma Vella 2006
„Ročník 2006 bol v Priorate dobrý pre modré odrody,“ takto začal Rasťo Šuták pri tomto víne. Hrozno pochádza z oblasti La Coma. Vinohrad bol vysadený v rokoch 1965 až 1998. Údolie je orientované na východ a západ k Stredozemnému moru, kde fúka osviežujúci morský vánok známy ako Garbinada.
Čas hrozna fermentuje v dubových sudoch a čas v nerezových tankoch. Víno vyzrievalo 1 rok v 1500L a 225L dubových sudoch. Cuvée odrôd Grenache, Carignan a malým percentom Cabernetu Sauvignon a Merlot. Vyzretá vôňa s náznakom kôstkového ovocia, mokky, čierneho čaju a cédrového dreva. V chuti lahodné, dobre štruktúrované s peknou harmóniou a elegantnou textúrou trieslovín. Stále príjemná acidita. Pekne vyzreté víno, ktoré ešte nepredviedlo všetko... Víno: Mas d´en Gil Coma Vella 2017
Vo februári pokračujeme v režime MasterClass, budeme objavovať vína z oblasti Rioja.


Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku