Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Ročník 2024 vo vinárstve Nichta
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Mrva & Stanko, Papillon, Karpatská Perla.
Jakub Nichta: "Ročník 2024 by sa dal u nás v Tekove charakterizovať ako mimoriadne horúci. U nás vo vinárstve ho zatiaľ prirovnávame k ročníku 2018. Charakterizuje ho veľmi skorý nástup jari a relatívne teplého počasia už v priebehu februára. Jarné mesiace boli relatívne teplé s vysokým množstvom zrážok. Nasledovalo horúce a suché leto.
Kampaň ročníka 2024 sme začali 20. augusta so zberom odrody Pinot blanc a Svätovavrinecké na výrobu 100% hroznovej šťavy. Prvé hrozno pre vína sme spracovali v posledný augustový týždeň a to Muškát moravský a Pesecku leánku pre náš sekt. Zber sa ďalej rozbehol naplno v prvý septembrový týždeň. V priebehu pár dní sme spracovali väčšinu bielych odrôd, ktoré dozreli takmer v rovnakom termíne a časť modrých odrôd na výrobu ružového vína.
Vo vinohradoch ešte máme časť Rizlingov, Frankovku modrú a Alibernet. K modrým odrodám sme v priebehu roka pristupovali veľmi dôkladne a vykonali prísnu selekciu úrody. Veríme, že práve tieto kroky nám pomôžu k výrobe plných červených vín odzrkadľujúcich náš terroir Tekova.”
Vinárstvo Nichta
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice.
Vinohrad Kruhy leží na mieste bývalej družstevnej vinice. V hornej časti vinice sú korene vysadené v čistom tufe. Hrozno v týchto častiach dozrieva do vyšších cukornatostí, preto sa tu pestuje najmä Tramín červený a Rizling rýnsky. Vinohrady na Močiarnom s odrodami Pesecka Leánka, Devín a Rizling vlašský sú jedny z najvyššie položených na Slovensku. Z hora sú ohraničené lesom a iba pár metrov od konca riadkov začínajú Štiavnické vrchy. Vinohrad Baričky bol vysádzaný na jar roku 2003. Pôda tu je ťažká a ílovitá. Na ploche 7 hektárov vinárstvo pestuje odrody Frankovku modrú a Veltlínske zelené doplnené Muškátom moravským a Chardonnay.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku