Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Ročník 2024 vo vinárstve Nichta
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Mrva & Stanko, Papillon, Karpatská Perla.
Jakub Nichta: "Ročník 2024 by sa dal u nás v Tekove charakterizovať ako mimoriadne horúci. U nás vo vinárstve ho zatiaľ prirovnávame k ročníku 2018. Charakterizuje ho veľmi skorý nástup jari a relatívne teplého počasia už v priebehu februára. Jarné mesiace boli relatívne teplé s vysokým množstvom zrážok. Nasledovalo horúce a suché leto.
Kampaň ročníka 2024 sme začali 20. augusta so zberom odrody Pinot blanc a Svätovavrinecké na výrobu 100% hroznovej šťavy. Prvé hrozno pre vína sme spracovali v posledný augustový týždeň a to Muškát moravský a Pesecku leánku pre náš sekt. Zber sa ďalej rozbehol naplno v prvý septembrový týždeň. V priebehu pár dní sme spracovali väčšinu bielych odrôd, ktoré dozreli takmer v rovnakom termíne a časť modrých odrôd na výrobu ružového vína.
Vo vinohradoch ešte máme časť Rizlingov, Frankovku modrú a Alibernet. K modrým odrodám sme v priebehu roka pristupovali veľmi dôkladne a vykonali prísnu selekciu úrody. Veríme, že práve tieto kroky nám pomôžu k výrobe plných červených vín odzrkadľujúcich náš terroir Tekova.”
Vinárstvo Nichta
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice.
Vinohrad Kruhy leží na mieste bývalej družstevnej vinice. V hornej časti vinice sú korene vysadené v čistom tufe. Hrozno v týchto častiach dozrieva do vyšších cukornatostí, preto sa tu pestuje najmä Tramín červený a Rizling rýnsky. Vinohrady na Močiarnom s odrodami Pesecka Leánka, Devín a Rizling vlašský sú jedny z najvyššie položených na Slovensku. Z hora sú ohraničené lesom a iba pár metrov od konca riadkov začínajú Štiavnické vrchy. Vinohrad Baričky bol vysádzaný na jar roku 2003. Pôda tu je ťažká a ílovitá. Na ploche 7 hektárov vinárstvo pestuje odrody Frankovku modrú a Veltlínske zelené doplnené Muškátom moravským a Chardonnay.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.