Last Minute -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.

7. november - oslava odrody Merlot

7. november - oslava odrody Merlot

Medzinárodný deň odrody Merlot sa každoročne oslavuje 7. novembra. V tento deň sa milovníci Merlotu stretávajú po celom svete. Ak ste Merlot ešte nevyskúšali, 7. november je ideálnym dňom. Pohodlne sa usaďte s pohárom Merlotu a vychutnajte si film Sideways (Bokovka), kde práve odroda Merlot hrá hlavnú úlohu.


Slovo „Merlot“ sa považuje za zdrobneninu slova merle, čo označuje francúzsky názov pre drozda. Neexistuje jasné vysvetlenie vzťahu medzi názvom vína a drozdom, ale pravdepodobne je to extrémne tmavou farbou šupky odrody Merlot.

Kde sa pestuje Merlot

Merlot bol prvýkrát spomínaný ako odroda používaná na výrobu vín okolo 18. storočia v dokumentoch nájdených vo vinohradníckej oblasti Bordeaux. Od svojho objavenia bol Merlot považovaný za ideálny na výrobu kvalitných a elegantných červených vín. Vo veľkom sa začal pestovať na ľavom brehu Gironde (najmä v Médocu). Avšak v roku 1956 mráz zdevastoval výsadby Merlotu po celom Francúzsku. Merlot opäť zvýšil svoju popularitu a rozlohu počas 80. rokov 20. storočia. Dnes je najviac vysádzanou odrodou viniča v Bordeaux, pokrýva viac ako 62 % plochy. Merlotu sa najlepšie darí v ílovitých a vápencových pôdach apelácií Pomerol, St. Emilion a Lalande de Pomerol.

Profilovanie DNA ukázalo, že Merlot je s najväčšou pravdepodobnosťou potomstvom Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc, ktorý je tiež rodičom Cabernet Sauvignon.

V Taliansku je Merlot piatou najviac vysádzanou odrodou (Kampánia, Toskánsko), v Izraeli dokonca druhou. Okrem Bordeaux, Talianska a Izraela sa Merlot pestuje v Kalifornii, vo Washingtone, Kanade, Čile, Austrálii, Južnej Afrike, ale aj v Grécku a Mexiku. 

Merlot z Francúzska, Talianska alebo Čile, čiže z krajín s relatívne chladným podnebím, sú štruktúrovanejšie. Víno má jemnejšie triesloviny a zamatovejšiu štruktúru. Merlot z Kalifornie, kde je teplejšie podnebie, má tendenciu byť ovocnejší a má hlbšiu, fialovú farbu. 

Merlot a jedlo, stvorené jeden pre druhého

Merlot ponúka jednu z najširších škál štýlov červeného vína, od ľahkých z oblasti Veneta až po najhlbšie z Bordeaux. Je flexibilný a s jedlom vytvára dokonalý gastronomický zážitok.  Na rozdiel od Cabernetu ho môžete pohodlne piť s celým radom talianskych jedál, najmä tých na paradajkovom základe.  Veľmi dobre reaguje na i chuť „umami“. Vďaka svojej prirodzenej sladkosti sa dobre hodí aj k jedlám, ktoré majú nádych orientálneho korenia. 

Ľahký, ovocný štýl Merlotu sa dobre kombinuje s mäsovými terinami, studenými nárezmi, cestovinami s paradajkovou omáčkou a pancettou alebo hubami. Výborne sa hodí ku grilovanému kuraťu so stredomorskou grilovanou zeleninou. Víno so stredným telom vytvára skvelú kombináciu s grilovanými kotletami - teľacie, bravčové alebo jahňacie s bylinkami ako je tymián a rozmarín. Tiež aj hovädzí Wellington, pečené hovädzie alebo jahňacie mäso s jednoduchou hubovou omáčkou.

Plné, bohaté vína sa hodia ku kačacím prsiam podávané s ovocnou, slivkovou alebo čerešňovou omáčkou.  K americkej klasike sekanej z hovädzieho mäsa, zeleniny, kečupu a vajcami s kalifornským Merlotom tvorí zaujímavú, Američanmi vyhľadávanú, kombináciu. K vyzretému Merlotu z Bordeaux si pripravte pomaly pečené jahňacie ragú alebo plnenú hovädziu hruď s plnkou z lesných húb.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.