Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Aký drink si dáte na lyžovačke? Pozrite si našu Apres-ski inšpiráciu.
Après-ski je neoddeliteľnou súčasťou zimnej dovolenky. Lyžiarske bary na zjazdovkách sa tešia veľkému úspechu. Priamo na svahu si môžete dopriať pohár vína alebo iného teplého nápoja. Prezradíme vám, čo je tento rok top drinkom, ktorý by ste mali ochutnať na svahu. Prípadne si ho kľudne namiešajte na chate po lyžovačke, väčšinu zvládnete pomerne jednoducho.

Teplé nápoje nielen z vína
Klasickými zimnými nápojmi sú varené víno, punč alebo grog. Novinkou, najmä v severských krajinách, je glög. Základom je varené víno, do ktorého sa pridá vodka, kardamón, zázvor, škorica, klinčeky a pomarančová kôra. Pozor, má to silu.
Typickým rakúskym ski nápojom je Jägertee, ktorý naozaj na svahu zahreje. Pripravuje sa z rumu, čierneho čaju, červeného vína a akejkoľvek ovocnej pálenky. Nakoniec sa dochutí cukrom, škoricou a klinčekmi.
Prosecco tečie prúdom
Prosecco na hory patrí. V každom bare na zjazdovkách predovšetkým v talianských Alpách nesmie chýbať v ponuke. Prosecco je trendy i v našich ski baroch, či už samostatne alebo ako súčasť koktailoch, napríklad Hugo. Vznikne namiešaním Prosecca, bazového sirupu a sódovky, ozdobený lístkom mäty.
Slnečné Veneziano
Je známy horko sladký oranžový aperitív spritz, do ktorého sa pridá Prosecco. Zimná verzia Aperolspritzu.
Bombardino
Je to úplná bomba, ako už hovorí názov. Ide o kombináciu rumu, vajcového koňaku, šľahačky a kakaa.
Flying Hirsch
Miešaný nápoj, ktorý je populárny hlavne v Alpách. Základom je energetický nápoj, do ktorého sa pridá silný, horký, bylinný likér. Takzvaný „nakopávač“.
Do tejto kategórie patrí i miešaný drink z energetického nápoja, do ktorého sa pridá farebný alkohol v menšom pohári. Dosiahnete zaujímavý farebný efekt.
V Nemecku na zjazdovkách môžete ochutnať netradičný Zirbenschnaps z borovicových šišiek, vo francúzskych Alpách zas likér Génépi z paliny.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.