Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Champagne v roku 2022
Limit výnosu pre zber v Champagne bol v tomto roku 2022 stanovený na 12 000 kg na hektár, čo je najviac za viac ako desať rokov, oznámila organizácia Comité Champagne. Je to najvyššia hodnota od ročníka 2008, vychádza z neustáleho rastu predaja Champagne po celom svete.
TIP: 6 dôvodov, prečo piť Champagne
V roku 2020 bol stanovený limit na 8 000 kg na hektár, čo bol jeden z najnižších výnosov za posledné roky po suchu a obrovskom poklese spotrebiteľského dopytu počas pandémie, ktorý zaznamenal pokles predaja o 18 %. V roku 2021 zažila oblasť Champagne jedno z najťažších vegetačných období, kedy mráz, krupobitie, dážď a choroby spôsobili zmätok v celom regióne.
Nárast predaja Champagne pokračuje
Regionálna rada pre Champagne ukazuje na 13,8 % nárast zásielok v prvom polroku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021. Export vo svete vzrástol o 16,8 % a vo Francúzsku o 9,3 %. Predpokladá sa, že súčasný rastúci dopyt bude pokračovať aj počas ďalších rokov. Podľa Comité Champagne sú momentálne vinice Champagne vo vynikajúcom stave, pomaly vinári smerujú k zberu, ktorý pravdepodobne začne koncom augusta.


Neistá budúcnosť
Vznikla nová iniciatíva, ktorej cieľom je pomôcť výrobcom v Champagne dosiahnuť každý rok dostupný výnos, aj keď by bola úroda nižšia. Stratégia, ktorá sa nazýva „odložené uvoľnenie rezervy“, pozostáva z vytvorenia rezervného kreditu odloženého uvoľnenia pre pestovateľa, keď sa zozbierané množstvá a rezerva ukážu ako nedostatočné na dosiahnutie dostupného výnosu stanoveného pre daný rok. Kredit bude spravovať Comité Champagne a môže sa použiť počas nasledujúcich troch rokov, keď sa rezerva doplní.
Limity výnosov stanovené od roku 2007:
2007 – 12 400 kg/ha
2008 – 12 400 kg/ha
2009 – 9 700 kg/ha
2010 – 10 500 kg/ha
2011 – 10 500 kg/ha
2012 – 11 000 kg/ha
2013 – 10 000 kg/ha
2014 – 10 100 kg/ha
2015 – 10 000 kg/ha
2016 – 9 700 kg/ha
2017 – 10 300 kg/ha
2018 – 10 800 kg/ha
2019 – 10 200 kg/ha
2020 – 8 000 kg/ha
2021 – 10 000 kg/ha
2022 – 12 000 kg/ha
(zdroj: Comité Champagne)
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.