Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Čučoriedková torta - RECEPT a tip na víno
Čučoriedková sezóna práve vrcholí. Lenka si pre vás pripravila recept na vynikajúcu čučoriedkovú tortu, ktorá nielen skvele vyzerá, ale aj chutí.
I keď nie ste nositeľkami mena Andrejka, vyskúšajte toto slovenské polosladké ružové víno z vinárstva PD Mojmírovce k čučoriedkovej torte.
Recept - Čučoriedková torta
Čučoriedky majú mimoriadne vysoký obsah karoténov, vlákniny, vitamínu C, vápnika. Obsahujú asi 85% vody a celý pohár obsahuje len 84 kalórií s 15 gramami sacharidov. Pôsobia preventívne proti infekciám, posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri chudnutí, majú antibakteriálne účinky.
Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 14 kúskov
Postup
1. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku a kakao.
2. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie.
3. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu.
4. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a vyklopíme a necháme na mriežke vychladnúť aspoň 5 hodín alebo deň vopred si upečieme korpus.
Čučoriedková ganache: 250g čučoriedok varíme asi 5 minút. Do misky si dáme 200g bielej čokolády a zalejeme rozvarenými čučoriedkami. Môžeme rozmixovať, ak zostali väčšie kúsky čučoriedok. Necháme vychladnúť a dáme stuhnúť najlepšie cez noc do chladničky.
Krém: Zmiešame 250g mascarpone, 200ml smotany na šľahanie, 250g terminovaného tvarohu a ganache.
Plnenie: Vychladnutý korpus prerežeme napoly. Na spodnú časť rozotrieme čučoriedkový džem, na to vrstvu krému, rozložíme umyté a vysušené čučoriedky a jemne postláčame. Priložíme druhý korpus a tortu potrieme zvyšným krémom. Ozdobíme podľa fantázie.
Someliérka odporúča vhodné víno
Andrejka je polosladké ružové víno, ktoré dostalo meno podľa odrody, z ktorej je vyrobené. Ide o moravskú modrú odrodu André, ktorá vznikla v roku 1961 krížením odrôd Frankovka modrá x Svätovavrinecké v šľachtiteľskom výskumnom ústave Velké Pavlovice. Atraktívna ovocná sladšia chuť vína skvele korešponduje s chuťou čučoriedkovej torty s krémom. Víno podávajte pri teplote 10°C.
Odporúčanie someliérky:
Andrejka Rosé polosladké 2020 - ružové víno, polosladké, Slovensko
Atraktívne polosladké ružové víno vyrobené z odrody André. Čerstvé lesné jahody, červené maliny a zrelé slivky dominujú vo vôni aj chuti. Sladší, krémovo ovocný charakter vína skvele doplní letný ovocný dezert. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo PD Mojmírovce
Prvá písomná zmienka o vinohradníckej obce Mojmírovce (v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156, kedy sa v listine ostrihomského biskupa Martiniusa spomína ako jedna z obcí, odkiaľ bolo možné vyberať cirkevné poplatky. Prvé tri hektáre firemných viníc boli založené v roku 1951, ktorý je zároveň rokom vzniku našej firmy. O tri roky neskôr bolo vyrobené prvé víno v priestoroch historickej pivnice grófa Huňadyho. V roku 1988 boli dané do prevádzky nové moderné pivničné priestory v areáli vinice Mojmírovce.
Vinohrady PD Mojmírovce sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 metrov. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 ºC. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.