Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Ani vy neviete odolať sladkostiam, ale snažíte si pritom udržať svoje kilá v optime? Pripravte si spolu s nami jarnú roládu s ľahkým malinovým krémom. Sladký a pritom zdravý dezert poteší nielen chuťové poháriky, ale i vaše oči. Farebne i chuťovo sme jarnú roládu doladili vzácnym ružovým ľadovým vínom z odrody Zweigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: podľa veľkosti rolády
1. Na prípravu rolády budeme potrebovať tri misky – na suché ingrediencie, na bielky a na žĺtky.
2. V prvej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a zeleným práškovým čajom matcha. Matcha prášok dodá roláde krásnu zelenú farbu a zaujímavú chuť (Ak sa vám však ťažko zháňa, môžete ho vynechať a postupovať podľa receptu bez jeho použitia, roláda bude chutná aj bez neho.)
3. V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Počas šľahania pridávame k bielkom postupne 60 g cukru, až kým sneh nie je tuhý. V tretej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru (60 g) + citrónový cukor do peny. K žĺtkom pridáme olej, časť snehu z bielkov a jemne premiešame. Následne prisypeme suché ingrediencie a po častiach sneh z bielkov – zakaždým jemne ručne s metličkou premiešame, až nám vznikne nadýchané „penové“ cesto.
4. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme ho tenkou vrstvou masla. Cesto vylejeme na plech a pomocou stierky rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme cca 15 minút.
Po upečení vytiahneme korpus z rúry a necháme pár minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech alebo na dosku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a opäť ho prevrátime. Korpus prenesieme na kuchynskú utierku, ktorú poprášime práškovým cukrom a pomaly ho zrolujeme do utierky. Necháme vychladnúť.
5. Medzitým si pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, tvaroh, smotanu na šľahanie, cukor, odkvapkané maliny. Mixérom vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme. Korpus opatrne vyrovnáme pričom po okrajoch necháme voľné miesto. Nanesieme vrstvu krému a roládu opäť opatrne zrolujeme. Odložíme do chladničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním roládu ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.
Ľahkú jarnú roládu s malinovým krémom výborne doplní prírodne sladké víno s ovocným prejavom. Víno by malo doprevádzať dezert, aby nielen chuťou, ale i farbou ladilo víno k roláde. Odporúčam k dezertu podávať ružové ľadové víno Zeigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla. Nezabudnite na správny kalich na sladké víno.
Hrozno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vyrobiť ľadové ružové víno je veľmi náročné a dnes raritou. Víno má jahodovo lososovú farbu s vysokou viskozitou. Atraktívna ovocná vôňa malín, ostružín, sušených fíg a datlí. Príjemná, sladká chuť vám pripomenie jahodový kompót s badiánom a škoricou. Kombinácia prírodného zvyškového cukru s ovocnou a lahodnou kyselinou je v dokonalej harmónii.
Rodinné vinársvo a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Obhospodarujú takmer 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch, z ktorého pochádzajú Pinot Gris, Devín, Muškát moravský alebo Rizling rýnsky.
Vynikajúce Veltlínske zelené z honov Noviny a Ingle v Modranskom chotári. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. Z kolekcie Šebových vín upúta cuvée 4 Živly v bielej aj červenej podobe, ale i unikátne prírodné sladké vína. „Perla“ je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré majú štýl.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.