Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Keď sa víno stáva umením
Začiatkom apríla s k nám z Viedne zatúlal Aurélien Cadoux – obchodný manažér Laporte zo Sancerre. Kto by si predstavoval pod touto funkciou vyšportovaného muža s gélovým účesom a červenými ponožkami, asi bude sklamaný...Aurélien je skromný chlapík s typickým žoviálnym prejavom a nevnucujúcim sa šarmom – bez vizitky! Na rozdiel od obchodných manažérov miléniovej generácie, dá sa ním vášnivo debatovať o víne aj v širších súvislostiach. A keďže zastupuje skvelé vína z Loiry, je takáto debata skutočne obohacujúca.
Na takéto rozhovory treba kvalitné víno, čo Aurélien dokumentoval štyrmi vzorkami v krabici. A to perfektne vychladené aj počas slnečného popoludnia! Tri vína zo Sancerre, ktoré z Laporte nikdy neboli na Slovensku a podobne aj jedno z Marlborough na Novom Zélande. V prípade Chapel Peak 2019 to môže z pohľadu Corneru vyznieť ako nosenie dreva do lesa, ale v tejto verzii pôsobilo príjemne.


Poďme ale po poriadku. Maison Laporte je vinárstvo sídliace v Saint-Satur. Dedinka v departmente Cher, kde sa stretávajú dve rieky – Loira a La Vauvise. Saint-Satur bola jedná z prvých dedín obývaná v 12 storočí Augustiniánmi z miestneho opátstva. Obec má v súčasnosti takmer 1700 obyvateľov, golfové ihrisko, tenisový a kanoistický klub, historický viadukt a samozrejme vinohrady.
História domény siaha do polovice 19 st. Po rodinnej ságe Laporte sa tohto vinárstva v roku 1986 ujala známa rodina Bourgeois. Od roku 2010 má na starosti ( resp. radosti ) výrobu Cédric Bourgeois, ktorý vystriedal súrodencov J.P. Laporte a René Laporte. Zároveň sa vinárstvo premenovalo na jednoducho – Laporte. V Laporte obhospodarujú 21ha, pochopiteľne s dominanciou Sauvignonu, necelých 20% im zostalo na Pinot Noir. Zaujímavosťou je, že na hornej Loire ešte v polovici 20 st. dominovali modré odrody! Ročníkom 2013 získali vinohrady Laporte Bio certifikát Ecocert.
Filozofiou Laporte je okrem ekologického prístupu pri pestovaní viniča aj vyrábať vína z čo najvernejším charakterom pôvodu. K vinohradom pristupujú individuálne, čo naznačuje aj viacero vín s odlišným pôdnym profilom na etikete, ako aj parcelami s ich názvom. Pri vinifikácii využívajú modernú technológiu, ktorá nemanipuluje, ale vyzdvihuje. Inšpiratívne pre niektorých našich producentov...


Vína sme s Aurélienom degustovali naliate cez Coravin, čo si vyžaduje určitý level skúseností, najmä pri „charakterových“ vínach. Kalichy Riedel nemajú problém implementovať tento prístup a s radosťou sa prispôsobia.
Les Garennes Sancerre 2020 pochádza z hrozna, ktoré sa pestuje na jurskom vápenci s vrstvou hnedého, zvetraného vápenca a hliny. V minulosti bolo toto územie pokryté lesmi. Juhovýchodná expozícia zachováva vo víne sviežosť a aromatický charakter s vyspelosťou a výrazom. Napriek vysokej zrelosti ročníka disponuje eleganciou a jemnosťou, na ktorú si treba v pohári počkať. Napriek určitej mladosti je víno chutné a kompaktné. Do optimálnej formy sa dostane po 3-4 rokoch a pri dobrých skladovacích podmienkach vydrží bez problémov ešte dekádu.
Druhé víno La Comtesse Sancerre 2020 je veľmi zaujímavé víno. Hrozno pochádza z relatívne strmého vinohradu v Chavignole. V pôde dominuje kimeridžský vápenec. Hrozno sa zbiera ručne a prechádza viacnásobnou selekciou. Čiže, do vína ide len to najlepšie. Fermentácia je spontánna , bez JMF a na kvasinkách leží 6 mesiacov. Do špeciálnych fliaš so sklom odolným proti UV žiareniu sa plní len jemne čírené.
Takže po 10-15 rokoch vyzrievania vyžaduje dekantáciu, podobne ako ostatné. Vôňa „komtesy“ je najprv diskrétna až neprístupná, s nádychom citrónovej kôry, broskyne a kvitnúcej mirabelky. Po chvíli aj s dotykom kremeňa, typického pre pravý breh. Chuť oplýva štruktúrou a zároveň finesou. Zatiaľ pôsobí letmo až adolescentne, ale s príjemnou autolýzou a personalitou. Záver je dlhý a decentne slaný. Na vrchole bude po roku 2030. Bravo.
Do tretice všetko dobré. Le Grand Rochoy 2020 je unikátne víno aj z pohľadu histórie a významu miestnych vín. Pôvodný názov 8ha vinohradu Domaine du Rochoy bol v galo-románčine Rochetum. Jeho orientácia na juh uľahčuje dozrievanie hrozna. Pôda obsahuje hnedý vápenec s kremeňom, ktorý sa označuje ako silex. Toto víno sa vyrába z 2,5ha parcely Grand Rochoy so staršou výsadbou Sauvignonu a silnejšou vrstvou silexu. Polovica vína kvasí v dubových sudoch a pred fľašovaním vyzrieva jeden rok na kvasinkách. Monumentálne a nadčasové víno, ktoré disponuje vrstevnatosťou a charakterom. Šarmantné a zároveň komplexné. Jeho ambície nespočívajú v predvídateľnom záujme, ale v zdržanlivom vyzdvihovaní pôvodu.
Na záver emancipovaný Chapel Peak 2019 z Marlborough na južnom ostrove Nového Zélandu. Vinič sa pestuje na štrkovo-vápenatej pôde, ktorej sa hovorí greywacke. V jazzovom kvartete so súrodencami zo Sancerre hrá pochopiteľne v rytmickej sekcii. Našťastie bez zbytočných a predvídateľných sólových improvizácii, ale s prejavom originality a zároveň energie. Fajn.
Skvelé jarné popoludnie a dobre, že Aurélien prišiel. Neskôr si pochvaľoval Rizling od Fundusu aj Symposion od Francúza. Podľa jeho výrazu tváre vôbec nie pre to, že sú krajania. Avšak pri Cabernete 2013 z Fundusu zostal evidentne zaskočený. Nakoniec skončili tieto vína u neho v batožine...
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.