Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.

Ktoré víno je naozaj BIO
BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.
Ako zistíte, či je víno BIO? Víno musí mať na etikete certifikovanú známku s označením BIO.
Prečítajte si rozhovor s Bio certifikovaným vinárstvom VÍNO NATURAL Domin & Kušický.
Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.
Čo sa týka označovania BIO/Organic , vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky.
Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural Domin & Kušický. Ich vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou, čo znamená, že medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním musia prejsť tri roky ako prechodná doba.
Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Dnes v tomto režime vinárstvo obhospodáruje 40ha v okolí Veľkého Krtíša.

Biodynamika na Slovensku
Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári, ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako Kasnyik a Fundus Regius.
Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku.
Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti –imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča.
Rešpektuje polohu slnka a mesiaca. Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.
Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav.
Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Krajinou s najväčším množstvom ekologicky obhospodarovanými vinohradmi je Rakúsko. Vo Francúzsku šesť vinohradníckych oblastí má organický režim presahujúci 10% z celkovej plochy.
Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Château Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger, Bodega Félix Callejo alebo Emiliana.

Ďalšie články

Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.