Gin & Tonic -25%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.

Ktoré víno je naozaj BIO

Ktoré víno je naozaj BIO

BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.

Ako zistíte, či je víno BIO? Víno musí mať na etikete certifikovanú známku s označením BIO.

Prečítajte si rozhovor s Bio certifikovaným vinárstvom VÍNO NATURAL Domin & Kušický.


Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.

Čo sa týka označovania BIO/Organic , vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným  používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky.

Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural Domin & Kušický. Ich vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou, čo znamená, že medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním musia prejsť tri roky ako prechodná doba.

Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Dnes v tomto režime vinárstvo obhospodáruje  40ha v okolí Veľkého Krtíša.

Biodynamika na Slovensku

Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári,  ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako Kasnyik a Fundus Regius.

Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku.

Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia  vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti –imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov  a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča.

Rešpektuje polohu slnka a mesiaca.  Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos  je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.

 

 

Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav.

Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Krajinou s najväčším množstvom ekologicky obhospodarovanými vinohradmi je Rakúsko. Vo Francúzsku šesť vinohradníckych oblastí má organický režim presahujúci 10% z celkovej plochy.

Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Château Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine  Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger, Bodega Félix Callejo alebo Emiliana.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.