Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Kuracie kúsky v horčicovej omáčke a TIP na víno
Po Vianociach si potrebuje naše telo oddýchnuť od ťažkých pokrmov. Kuracie mäso je ľahko stráviteľné a má málo kalórii. Jeho príprava je všestranná, môžete ho dusiť, grilovať alebo smažiť. Lenka si pre vás pripravila kuracie kúsky v horčicovej omáčke s Basmati ryžou. K tomuto jedlu sa výborne hodí naša novinka Reya Elementa Rizling vlašský 2021.
Kuracie kúsky v horčicovej omáčke
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 3-4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Kuracie mäso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance.
2. Mäso dáme do misky, pridáme strúčik cesnaku, kukuričný škrob, hladkú múku, osolíme a okoreníme podľa svojej chuti. Všetko v miske dobre premiešame.
3. Na panvici si rozpustíme 1 lyžicu masla a mäso sprudka orestujeme do zlata. Mäso z panvice si odložíme na bok.
4. Na tej istej panvici dáme znovu 1 lyžicu masla a orestujeme na nej nadrobno nakrájanú šalotku a tenké plátky jarnej cibuľky.
5. Pridáme horčicu, bylinky , biele víno, vývar, smotanu, soľ a korenie podľa chuti.
6. Spolu varíme 3 minúty, aby sa omáčka zredukovala. Do hotovej omáčky pridáme kuracie kúsky a dobre premiešame.
7. Servírujeme s ryžou, alebo s opekanými zemiakmi. Ja som vybrala ryžu Basmati, ktorú si uvaríme podľa návodu na obale.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Štandardným pravidlom je párovanie bieleho vína s bielym mäsom a ľahkými jedlami. Najlepšie je tiež zladiť intenzitu vína s úrovňou bohatosti pokrmu. Kombinácia duseného kuracieho mäsa s krémovou omáčkou s ľahkým bielym vínom je veľmi populárna a obľúbená. Reya Elementa Rizling vlašský 2021 je ľahké a svieže biele víno s ovocným charakterom a príjemnou kyselinkou. A práve svieža kyselinka a jemná krémovosť vína vytvára skvelú harmóniu s kuracími kúskami s ryžou.
Odporúčanie someliérky:
REYA Elementa Rizling vlašský 2021
Vo vôni bieleho vína sa premietajú príjemné tóny lúčnych kvetov a medu. Harmonické biele víno s ovocným charakterom a sviežou kyselinkou. Ukázať víno na eshope.
REYA Elementa
Rada Reya Elementa vznikla ako potreba klientov na lacnejšiu radu vín určených predovšetkým pre gastro segment. Symbolizuje základnú radu vín, ktorú charakterizuje čistá grafická línia. Na etikete sú zobrazené rôzne prvky, grafické elementy, pripomínajúce strapce hrozna. Reya Elementa sú akostné, jednoodrodové vína zo slovenských vinohradov.
Štyri vína Reya Elementa, dve biele suché vína odrôd Rizling vlašský a Tramín červený, jedno ružové víno z odrody Frankovka modrá a červené z odrody Svätovavrinecké. Majú šrobovací uzáver pre ľahkú manipuláciu.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.