Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.

Malinový cheesecake a TIP Prosecco La Marca
V našich záhradkách momentálne dozrieva bobuľové ovocie. Jahody a maliny sú ideálne k príprave ovocných dezertov. Lenka si pre vás pripravila lahodný malinový cheesecake s bielou čokoládou. K nemu odporúčam vyskúšať nové Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry z Larca Marca.
Malinový cheesecake s bielou čokoládou
Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: priemer formy 23 cm, počet porcii 12 ks
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvé si rozmixujeme sušienky. Pridáme maslo, ktoré má izbovú teplotu a vypracujeme cesto.
2. Pripravíme si okrúhlu tortovú formu (priemer 23 cm ) a vyložíme papier na pečenie, ale iba spodok formy. Boky formy sú bez papiera, tie potrieme maslom.
3. Vložíme sušienkový korpus a pekne uhladíme lyžicou. Rovnomerne pokryté, dáme na 10 minút pred piecť na 180° C .
4. Pripravíme si krémovú náplň. Bielu čokoládu opatrne rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
5. V mixéri na nízke otáčky vyšľaháme syr s kyslou smotanou a cukrom do hladka. Opatrne vlejeme rozpustenú bielu čokoládu spolu s vanilkou.
6. Nakoniec po jednom zašľaháme aj vajíčka. Krém nalejeme na predpečený korpus a uhladíme stierkou. Cheesecake pečieme vo vodnom kúpeli.
7. Obalíme formu alobalom , tak aby sa tam nedostala voda. Formu vložíme do hlbšieho pekáča a opatrne nalejeme teplú vodu do polovice formy.
8. Cheesecake pečieme pri teplote 150 C 55-60 min, stred by mal byť stuhnutý a len mierne sa chvieť, keď formou ľahko zatrasieme.
9. Potom ho necháme hodinu odpočívať vo vypnutej rúre a nakoniec niekoľko hodín vychladíme v chladničke.
Na druhý deň si spravíme malinové pyré.
1. Do rajnice dáme maliny, cukor a privedieme k varu. Ponorným mixérom rozmixujeme.
2. Vo vode si zmiešame škrob a opatrne vylejeme do rajnice a miešame pokiaľ nám plnka jemne nezhustne.
3. Necháme ju mierne vychladnúť a vylejeme na cheesecake.
4. Opäť ho vložíme do chladničky aspoň na 30 minút, pokiaľ nám plnka nestuhne.
Servírovanie - Malinový cheesecake pomocou noža namočeného do horúcej vody nakrájame, ozdobíme malinami a nasekanými pistáciami.
Maliny sú v našich záhradkách tak rozšírené ako jablká, hrušky alebo slivky. V našej zemepisnej šírke rastú divo v krovinách, na okrajoch svetlých lesov, popri cestách aj kultivovane v záhradkách. Obsiahnuté farbivo v malinách patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Z minerálnych látok obsahuje jód, mangán, železo, kremík, meď, horčík, zinok, vápnik a draslík. Z vitamínov obsahuje kyselina listová, kyselina pantoténová, niacín, vitamín A, vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B6, vitamín C, vitamín E. Plody, šťava a ďalšie produkty z nich sú cenné najmä pre obsah antioxidantov pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach. Maliny sú najlahodnejšie čerstvé, krátko po zbere. Môžeme z nich pripraviť sirup, lekvár, malinovú zmrzlinu či sorbet.
Someliérka odporúča vhodné víno
Bublinky sú ideálne na každú príležitosť. Prosecco s vyššou dozážou sa hodí k širokej škále lahodných dezertov. Cheesecake je veľmi obľúbený dezert. Textúra tvarohového koláča sa výborne spája so sladším charakterom Prosecca Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze z La Marca, ktoré je v kategórii Dry. Tajomstvo zladenia Prosecca s dezertom spočíva v dozáži. Čím sladší dezert, tým lepšie sa bude hodiť k sladším verziám Prosecca. K malinovému cheesecake s bielou čokoládou odporúčam La Marca Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry.
Odporúčanie someliérky:
La Marca Prosecco Conegliano Valdobbiadene Di Cartizze Dry
Zber hrozna je ručný. Prvá fermentácia pri teplote 15°C počas 15-20 dní, nasleduje druhá fermentácia s použitím metódy Charmat pri teplote 14 °C. Intenzívna vôňa zeleného jablka, hrušky, marhule a ruže. Svieža, ovocná chuť so sladším záverom. Výborne sa kombinuje s dezertmi. Víno na eshope.
Vinárstvo La Marca
La Marca je jedným z najvýznamnejších talianskych výrobcov šumivého vína. Zastupuje 5 000 miestnych pestovateľov hrozna v regióne Veneto. Vinárstvo je pomenované podľa miesta svojho pôvodu, La Marca Trevigiana, ktorá sa nachádza v srdci provincie Treviso, medzi rovinami a kopcami oblastí Conegliano-Valdobbiadene.
Treviso, hlavné mesto Talianska pre Prosecco, sa nachádza len hodinu jazdy od Benátok, sa môže pochváliť výhľadom na Jadranské more na jednej strane a na Dolomity na druhej strane. Vlastní viac ako 15 000 hektárov viníc. Vo väčšine týchto vinohradov sa pestuje odroda Glera. La Marca dosiahla certifikáciu „Sustainable Winery“. Táto certifikácia je jednou z najkompletnejších, ktoré môže spoločnosť prijať, pretože je založená na integrovanom prístupe, ktorý spája ekonomické, environmentálne a sociálne aspekty.
Ďalšie články

Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.