Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Skvelé rizlingy sa vyrábajú po celom svete, od údolia Eden v Austrálii až po Južnú Ameriku. Nesmieme zabudnúť na klasické rizlingy z Rheingau v Nemecku, Wachau v Rakúsku a Alsaska vo Francúzsku. Patrí k dvadsiatim najpestovanejším odrodám sveta.
Nemecko je najväčším pestovateľom rizlingu s rozlohou niečo vyše 24 000 hektárov. Rizling sa pestuje vo všetkých 13 vinohradníckych oblastiach krajiny. V Rheingau bol známy už v 15. storočí a onedlho sa dostal do Alsaska. Na začiatku 19. storočia patrili nemecké rizlingy k najdrahším vínam na svete.
Kvôli citlivosti na pôdu a počasie rizling chutí úplne odlišne v závislosti od toho, kde sa pestuje. Hoci je veľmi náročné všeobecne opísať typickú vôňu a chuť rizlingu. Každý terroir by si zaslúžil samostatný opis a samostatné hodnotenie. Rizlingu sa darí v pomerne chladnom podnebí. Pučí neskoro a vyhýba sa tak jarným mrazom a znesie aj chladné zimné teploty. Väčšina zaujímavých rizlingov sa pestuje práve v zemepisnej šírke, v akej sa nachádza aj Slovensko. Rizlingu sa darí v širokej škále pôd, ale kamenisté pôdy, ktoré zadržiavajú teplo na strmých, južne orientovaných miestach pozdĺž riečnych údolí, poskytujú optimálne podmienky. Ako napríklad tie, ktoré sa nachádzajú pozdĺž zvlnených kopcov a údolí rieky Rýn a jej prítokov. Na chladných a strmých svahoch Mosely je rizling typický jemný a intenzívne minerálny, čiastočne z bridlicovej pôdy.
Vyzrievaním Rizlingu sa mení aróma a chuť vína a môže sa prejavovať rôznym spôsobom a vzniká 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalén (TDN) je prchavá látka, ktorá sa uvádza ako tvz. petrolejový tón/ benzín/. Najvýraznejší petrolejový tón majú vyzreté rizlingy z Nemecka. Rizling rýnsky pestovaný v teplejších klimatických podmienkach má tendenciu prejavovať petrolejový charakter skôr v rámci vývoja po fľaškovaní. Mladý rizling by nikdy nemal voňať po benzíne.
Rizling rýnsky je najuniverzálnejšou odrodou pre gastronómiu aj someliera. Skvelý je s rybami ako pstruh, zubáč, taktiež k foie gras, ale aj s bravčovým a teľacím mäsom, pečenou kačicou alebo husou. Je jedným z mála vín, ktoré znesú silnejšie chute a koreniny thajskej a čínskej kuchyne. V Nemecku sa kapusta niekedy varí s rizlingom, aby sa znížila vôňa zeleniny. Sladké verzie rizlingu sú úžasné s karamelom, jablkom, flambovanými broskyňami a sladkými ovocnými koláčmi.
Rizling rýnsky je naša najlepšia biela odroda a jedno z mála slovenských vín schopných konkurovať hodnotným vínam zo zahraničia. Na Slovensku bol registrovaný v roku 1941. Celková plocha vinohradov s odrodou Rizling rýnsky k roku 2020 je 784,9485ha, z toho 549,971ha rodiacich. Vo svete poznajú zo Slovenska Tokaj a práve Rizling rýnsky z vinárstva Château Belá. Rizling sa u nás pestuje takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja a z každej oblasti chutí inak. Zo žuly z Malých Karpát je iný ako zo sopečného podložia zo stredného a východného Slovenska. Podložie Svätého Jura, Pezinka alebo Dolných Orešian je tvorené žulou a má vyšší obsah fosforu a draslíka. Nitriansku a Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť tvoria hlavne spraše.
Pokiaľ sa vinár snaží zachovať jeho charakter a príliš neovplyvňovať jeho vinifikáciu, táto odroda ponúka rôznorodosť. Vyrábajú sa z neho výborné svieže sekty, suché i polosuché vína, ktoré dokážu vyzrievať i niekoľko dekád. Aj pri vyššej cukornatosti si zachováva odrodový charakter a dostatok kyselín. Vo vybraných lokalitách možno dosiahnuť kvalitu hrozna porovnateľnú s jeho domovom v Nemecku. Na Slovensku sú spotrebitelia zvyknutí piť rizlingy veľmi mladé. Práve rizling je jedna z mála bielych odrôd, ktorá archiváciou naberá na zaujímavosti a kvalite.
Vynikajúci ročníkový sekt z Malokarpatskej oblasti aj so štipkou vlašáku. Delikátna vôňa záhradného ovocia a kvitnúcej lipy. Pikantný a energický s dotykom vlašských orechov a autolýzy. Klasický rukopis zvýrazňuje mandľový záver s mineralitou v dochuti.
Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky - Šarkaperky 2020
Šarkaperky, v pôvodnom nemeckom nárečí Schreckenberg, sú tradičný modranský vinohrad vysadený rôznymi klonmi Rizlinga rýnskeho. Skalnaté žulové podložie a južný slnečný svah dodali vínu elegantnú broskyňovú vôňu a mineralitu. Chuť je plná s medovo ovocnými tónmi. Šarkaperky však majú veľký potenciál.
Fundus Regius Rizling rýnsky 2013
Autorom tohto nádherného vyzretého 10-ročného Rizlingu bol Ján Regenda. Víno v sebe nesie víziu vinárstva v jednom z najkrajších kútov Slovenska, Priekope pri Sobranciach. Komplexný, koncentrovaný a pritom prirodzený Rizling s neuveriteľnou energiou. Živý, lipovo medový s hravou kyselinkou. Stále s potenciálom.
Château Belá Rizling rýnsky cibébový výber 2013
Rizling, Château Belá, Egon Müller a Miroslav Petrech je klasické spojenie, ktoré poznajú i vo svete. Rizling, ktorý patrí do Top výberu vín nielen na Slovensku. Koncentrovaná vôňa medových plástov, sušeného ovocia a karamelu. Príjemne sladká chuť s bohatou štruktúrou a dlhým orieškovo mandľovým záverom.
Papillon Víno od Francúza Riesling BIO 2020
Nový pohľad na Rizling. Hrozno pochádza z vinohradu vysadeného v roku 1998, ktorý bol prvým certifikovaným BIO vinohradom na Slovensku. Víno zrelo 1 rok v betónovom vajíčku. Nečírený, nefiltrovaný, fľaškovaný samospádom. Jemná citrusovo herbálna vôňa. Svieži, harmonický a prirodzený Rizling s minerálnym charakterom.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.