Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Nové vinárstvo z údolia Loiry - Langlois Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Vinárstvo sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Ich Crémanty dokonca presahujú štandardy AOC Champagne.
História
Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. Barón de Bodman (majiteľ zámku Château de St. Florent a priľahlého vinohradu) predáva zámok v roku 1912 Edouardovi Langloisovi a jeho manželke Jeanne Chateau, podľa ktorých je pomenovaný. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre.
Vinohrady
Vinárstvo dnes obhospodáruje 95 ha viníc. 51 ha Saumur (15 ha Clos Saint Florent, 31 ha Montreuil, 5 ha Vaudelnay) , 11 ha Saumur-Champigny (8 ha Dampierre, 1,5 ha Montsorreau, 1 ha Chacé, 0,5 ha Varrains) a 33 ha Sancerre (Ch. de Fontaine-Audon, Ch. de Thauvenay).
Langlois-Chateau je veľmi aktívne vo vinohradníckom výskume, pričom vo svojich viniciach vždy uprednostňuje prírodné metódy a rešpektuje životné prostredie, a to najmä vďaka využívaniu integrovanej ochrany proti škodcom. Bolo jedným z prvých vinárstiev, ktoré získalo označenie Terra Vitis. Od roku 2020, 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny je certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda, väčšinou vápencová (miestnym názvom „tuffeau“) a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
Crémant de Loire Blanc Brut Réserve 2015
Cuvée 60% Chenin, 20% Chardonnay a 20% Cabernet Franc z ročníka 2015. Hrozno pochádza výlučne zo 6 terroir, najmä zo Saumur, ktoré vinárstvo považuje za svoje „crus“ (vysokokvalitné vinice).
Z každej polohy sa hrozno spracováva oddelene a následne sa vína zmiešajú, aby zosobňoval ich štýl, sviežosť a elegancia.
Hrozno sa zbiera ručne do malých nádob, jemné lisovanie, sekundárna fermentácia vo fľaši. Crémant Brut Réserve vyzrieva najmenej 36 mesiacov na jemných kaloch.
Víno nájdete na eshope.
Saumur
Vinica Saumur bola jednou z prvých vo Francúzsku, ktorá získala certifikáciu Terra Vitis. Tá zaručuje pestovanie viniča a výrobu vín s maximálnym rešpektom k prírode a životnému prostrediu. V roku 1982 Bernard Leroux vyrobil prvý ročník vín Saumur. Odvtedy, v dôsledku ich úspechu, Langlois-Chateau zvýšil počet svojich vinohradov v oblasti Saumur.
Saumur Blanc 2019
100% Chenin Blanc. Hrozno pochádza z viníc Bron a St. Florent (spolu 22 hektárov). Zber ručný, hrozno zbierané do malých 25 kg debničiek. Fermentácia prebieha v nerezových tankoch pri teplote 18 až 20 stupňov, aby sa zachovala aróma. Zrenie na jemných kaloch 6 mesiacov s batonážou až do jarného stáčania. Víno nájdete na eshope.
Saumur Blanc Vieilles Vignes 2018
100% Chenin Blanc. Vieilles Vignes sa vyrába z dvoch 1,5 ha viníc Clos Saint-Florent a Dampierre-sur-Loire, pričom obe majú viac ako 35 rokov. Pôda je charakteristickou „saumurskou“ zmesou piesku a vápenca s vysokým obsahom vápnika životne dôležitým pre zachovanie acidity, a to umožňuje dlhšie zrenie.
Hrozno sa zbiera ručne, jemné lisovanie. Víno fermentuje v 228l burgundských dubových sudoch (30% nových). Víno zreje 12 mesiacov v sudoch, ktoré dodávajú vínu bohatosť a orieškový charakter. Víno nájdete na eshope.
Saumur-Champigny
Saumur-Champigny pochádza z latinského „Campus-Ignis“, čo znamená „ohnivé pole“. Táto kremičito-vápencová pôda ponúka vína s jemnými a hodvábnymi trieslovinami, ktoré sa úplne líšia od označenia Saumur, predovšetkým z ílovito-vápencových pôd.
Saumur-Champigny 2017
100% Cabernet Franc. Hrozno pochádza z viníc v Dampierre-sur-Loire, kde pôdu tvorí piesok a krieda. Hrozno sa zbiera mechanicky s integrovaným triediacim stolom. Vinifikácia, macerácia a fermentácia v termo regulovaných nerezových tankoch ,kde víno zostáva až do plnenia do fliaš. Ročník 2018 nájdete na eshope.
Saumur-Champigny Vieilles Vignes 2017
Toto víno sa považuje za vlajkovú loď apelácie Saumur-Champigny. 100% Cabernet Franc. Hrozno sa zberá z 5 ha viníc, z vinohradov starších viac ako 35 rokov ležiacich v 4 rôznych oblastiach (Pavignolle Haut a Saint-Vincent v Dampierre, Les Poyeux vo Varrains a Le Bourg v Chacé). Ručný zber a triedenie. Studená macerácia po dobu 3 až 4 dni. Malolaktická fermentácia 3 až 4 týždne v malých sudoch.
Víno následne vyzrieva v 228 litrových sudoch z francúzskeho duba z Burgundska (30% nových) 12 mesiacov. Výber vín a miešanie z najlepších sudov. Víno nájdete na eshope.

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku