Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Ochutnajte taliansky aperitív Alpl Apfelcider
ALPL jablkový mušt vznikol neúnavnou prácou s viac ako 6 000 ovocinárskych rodín z Južného Tirolska a Trentina. Vyrába sa zo starostlivo vybraných a ručne oberaných jabĺk. Alpl stelesňuje pôvodnú silu a prirodzenú čistotu týchto miest. To je jediná ingrediencia, ktorú nájdete v každej fľaši.
ALPL Golden Times
Alpl sa zrodil v Dolomitoch a zachováva si silu a prirodzenú čistotu svojej krajiny. Zameriava sa predovšetkým na regionálnosť, udržateľnosť a prirodzenosť.
Cider Alpl je 100% prírodný a neobsahuje pridaný cukor. Tento produkt pripomína Prosecco alebo Spumante. Vyrába sa druhotnou fermentáciou pomocou metódy Charmat. Vyznačuje jemným perlením a sviežim aromatickým buketom.
V chuti sa prejavuje ľahkou sladkosťou a sviežou kyselinkou, ktorá sa spája s tónmi exotického ovocia a jabĺk. Podávajte ako aperitív alebo vytvorte originálne koktaily.
Koktail Apple Cider Aperol Spritz
Keď raz vyskúšate jablkový mušt a Aperol, budete sa čudovať, prečo táto kombinácia nie je bežnejšia.
Ingrediencie
• 45 ml cideru ALPL Golden Times
• 15 ml Aperolu Aperol Aperitivo Bitter 11%
• 90 ml Prosecca Reya Prosecco
• 45 ml sódovej vody
• 1 plátok jablka (na ozdobu)
• 1 badián (na ozdobu)
Postup
Do pohára na víno pridajte jablkový mušt spolu s Aperolom. Pridajte Prosecco a ľad. Navrch nalejte sódovú vodu. Ozdobte badiánom a plátkom jablka. Ilustračné foto.
Koktail Cider 75
Lahodná chuť ginu sa výborne spojí s jablčným muštom a vytvorí osviežujúci letný drink.
Ingrediencie
• 50 ml ginu GINJOY 45%
• 20 ml citrónovej šťavy
• 80 ml cideru ALPL Golden Times
Postup
Veľmi ľahké. Všetko okrem jablčného muštu pretrepte s ľadom a potom dolejte ciderom. Jemne premiešajte a podávajte. Ilustračné foto.
Koktail Cider Sangria
Bohatá sangria v porovnaní s bežnou verziou. Zázvorové pivo a jablčný mušt sa dobre dopĺňajú s bielym, suchým vínom (Sauvignon Blanc je výborný). Pár jabĺk, citrón a pomaranč prinášajú sviežosť.
Ingrediencie (džbán)
• 2 rôzne druhy jabĺk nakrájaných na kocky
• 1 nakrájaný citrón
• 1 nakrájaný pomaranč
• 250 ml cideru ALPL Golden Times
• 250 ml zázvorového piva
• 1 fľaša bieleho vína Reya Sauvignon Blanc Pays d’Oc 2022
Postup
Na sangrii je skvelé to, že všetko spája do veľkého džbánu. Takže všetko pridajte do džánu, dobre premiešajte a ak chcete, nechajte pred podávaním vychladiť na 24 hodín. Tip: Ovocie nakrájané na kocky, obaľte v škoricovom cukre. Ilustračné foto.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.