Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
22.8. - Prosecco Day
Osviežujúce popoludnie plné chutí, hudby a skvelej atmosféry v štýlovom prostredí reštaurácie Apolka v centre Bratislavy.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Jedno z najstarších vinárstiev kontinentu. Penfolds má ikonické postavenie, ktoré dosiahlo len málo producentov z Nového sveta. Grange - vlajková loď Penfoldsu, podľa H. Johnsona patrí do skupiny vín, ktoré musíte ochutnať predtým ako zomriete.
Prečítajte si blog Austrália - unikát vo svete vín
V roku 2013 bol Penfolds ocenený titulom "New World Winery of the Year" udeľovaným americkým vinárskym časopisom Wine Enthusiast.
V roku 2016 bolo vinárstvo Penfolds vyhlásené spoločnosťou Drinks International za najobdivovanejšiu značku vína.
Grange 1955 bol magazínom Wine Spectator vyhlásený za jedno z 12 najlepších vín 20. storočia.
Vinárstvo Penfolds založil anglický emigrant Christopher Rawson Penfold so svojou ženou Mary. Začínali na pozemku Magill Estate, z ktorého pochádza nádherné víno so stále tradičným prístupom pri výrobe.
V roku 1949 boli privezené z Francúzska odrody Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Syrah, ktoré boli vysadené na najlepších viniciach. V roku 1950 sa stáva hlavným enológom Max Schubert, ktorý vytvoril slávny Grange.
Od roku 2002 je hlavný winemakerom Peter Gago, ktorý priniesol do firmy európsky pohľad a starostlivosť o klienta. Pôvodne malá firma je dnes vyhľadávanou adresou milovníkov hodnotných vín. Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Vinárstvo vlastní vinohrady v najlepších oblastiach v Austrálie – Adelaide Hills, Barossa Valley, Eden Valley, McLaren Valley a Coonawara.
Vlajková loď Penfoldsu, podľa H. Johnsona patrí do skupiny vín, ktoré musíte ochutnať predtým ako zomriete. Prvý ročník Grange vyrobil experimentálne už v roku 1951 Max Schubert. Jeho hlavnou myšlienkou bolo vyrobiť austrálske červené víno, ktoré by dokázalo zostať nažive minimálne dvadsať rokov, teda porovnateľné s tými, ktoré sa vyrábajú v Bordeaux.
Jednotlivé fľaše ročníka 1951 sú stále v držbe zberateľov; jeden sa predal v aukcii v roku 2004 za niečo viac ako 50 000 USD. Grange bolo vždy kontroverzným a individuálnym vínom. V prvých rokoch bolo podceňované a zaraďovalo sa medzi najnižšie z najnižších. Napriek tomu vyniklo ako individuálne víno so svojou osobitnou osobnosťou a bolo konzumované vo veľkom množstve, či už s chválou a potešením, alebo s nechuťou a odsúdením. Od roku 1962 získalo 117 zlatých, 63 strieborných a 34 bronzových medailí, plus 27 trofejí a 7 majstrovských ocenení, v roku 1979 na Wine Olympia v Paríži, Grange porazil najlepšie vína odrody Syrah z Francúzska.
Základ tohto multiregionálneho vína je odroda Shiraz (kedysi Hermitage) z vinohradov Kalimna a Barossa Magill. Cabernet Sauvignon tvorí len malé percento, v závislosti od ročníka. Víno vyzrieva 18 mesiacov v 100% nových amerických dubových sudoch.
Máloktoré víno vyrobené kdekoľvek na svete sa vyrovná stálej kvalite Grange. Jeho charakteristickým prejavom je zrelosť, opulentnosť s hodvábnou štruktúrou, vďaka piesočnatým pôdam a teplému, rovnomernému podnebiu. Grange dokáže vyzrievať niekoľko desaťročí.
A čo hovorí o Grange náš somelier Rasťo Šuták: „Grange je inštitúcia a mať ho v pivnici, archíve či reštaurácii je ako pozerať doma na Picassa. Obrovský dopyt, najmä z Číny robí z neho absolútne nedostupné víno. Slovensko sa muselo "uspokojiť" z 12 kusmi. Niektoré krajiny nedostali nič! O tom či je toto víno vznešené, emancipované, dramatické, intelektuálne, vulgárne, nadčasové alebo drahé nemá zmysel polemizovať. Mali by sme byť nadšení, že vôbec existuje.“
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.