Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Perelada – Cava z Empordà
Perelada je krokom k dokonalosti, je to prvé vinárstvo v Európe, ktoré získalo certifikáciu udržateľnosti LEED GOLD, s jednou z najrozsiahlejších a najkompletnejších skúseností v oblasti enoturizmu v krajine. Ambíciou vinárstva je odrážať osobnosť jednotlivých vinohradníckych parciel a zabezpečiť, aby každá fľaša vyjadrovala bohatosť a nuansy Empordà.
Inšpirujte sa: Cava - synonymum elegancie a všestrannosti
História
Víno sa v Castillo Perelada vyrábalo už od stredoveku, o čom svedčí niekoľko dokumentov a pergamenov ktoré sa nachádzajú v knižnici. Keď Miguel Mateu v roku 1923 kúpil panstvo s hradom, ktoré predtým patril grófovi z Peralady. Jedným z jeho hlavných cieľov bolo oživiť tradíciu výroby vín. Východné krídlo hradu je opevnené s dvoma impozantnými vežami. Obraz dvoch veží, ktorý sa odráža v neďalekom jazere, sa stal symbolom vín a cavy z Perelady.
Don Miguel bol veľký milovník umenia a kultúry, vyzdobil hrad svojimi zbierkami sôch, oltárnych obrazov, mincí, keramiky atď., všetko sú to kúsky nevyčísliteľnej hodnoty. Zväčšil aj kláštornú knižnicu, ktorá v súčasnosti obsahuje okolo 80 000 zväzkov, vrátane iluminovaných a gotických rukopisov. V kláštore sa nachádza aj Múzeum vína, v ktorom sú vystavené niektoré prvky pôvodnej vínnej pivnice, ako aj historická zbierka 750 vín, ktorá ukazuje vývoj výroby vína.
Arturo Suqué prevzal vedenie Perelady po smrti svojho svokra Miguela Mateua v roku 1972. Spolu so svojou manželkou Carmen Mateu odštartovali hradný festival Peralada, kultúrne podujatie, ktoré je dnes medzinárodne uznávané. Tretia generácia na čele s Javierom Suqué Mateu sa zaviazala k výrobe kvalitných vín, nákupu a výsadbe nových viníc a vytváraniu nového tímu. Perelada prináša to najlepšie z Empordà.
Počas desaťročí mali vína z Perelady tú česť byť vyberané na oficiálne bankety historického významu, ako je korunovácia kráľa Juana Carlosa I., svadba princa a princeznej z Astúrie a tiež na návštevy prezidenta Spojených štátov amerických Dwighta Eisenhowera či Richarda Nixona. Vína z Perelady boli v priebehu rokov víťazmi mnohých ocenení v medzinárodných súťažiach.
Vinohrady
Empordà je malá vinohradnícka oblasť, kde sa nachádzajú rôzne typy pôdy. Bridlicové svahy, piesočnaté údolia, aluviálne sedimenty, ílovité a štrkové pôdy. Heterogenita pôdy, na ktorej vinič rastie, umožňuje Perelade získavať kvalitné hrozno.
Vo svojich vinohradoch študuje vplyv na konečný výsledok, ako je zber hrozna v rôznych štádiách zrelosti, typy pôdy používanej na pestovanie, slnečné žiarenie, optimalizácia zavlažovania. Závery z týchto experimentov tvoria základ pre enológov. V pivnici môžu potom vytvárať veľmi limitované edície vín. V súčasnosti vo vinárstve vysadili rôzne odrody a testujú ich prispôsobenie geofyzikálnym a klimatickým podmienkam Empordà.
Proces navrhovania nového vinárstva sa začal, keď rodina Suqué-Mateu oslovila RCR architektov. Vinárstvo je schopné spracovať 2 700 000 kg hrozna, vyrobiť asi 1 900 000 litrov vína a 2 240 000 fliaš.
Perelada vyrába vína, ktoré sú komplexné a majú charakter Empordà.
TIPY na vína: PERELADA Cava Brut Blue Festival, PERELADA Cava Semi Sec, PERELADA Cava Brut Rosé Festival
Life Priorat
Perelada je zapojená do programu Life Priorat, projektu dotovaného Európskou úniou, ktorého cieľom je vyvinúť a zhodnotiť systém trvalo udržateľného manažmentu horského vinohradníctva, ktorý minimalizuje vplyv na krajinu, pôdu a vodné toky a zároveň pokračuje v pestovaní hrozna, ktoré produkuje vína výnimočnej kvality. Napriek svojmu názvu sa projekt Life Priorat súčasne koná v rôznych vinárstvach Priorat, Empordà a Côtes du Rhône. Jeho cieľom je vytvoriť európsky manuál osvedčených postupov. Life Priorat stanoví základné požiadavky na získanie zelenej značky alebo environmentálneho certifikátu na používanie systému trvalo udržateľného manažmentu horského vinohradníctva.
Perelada v Garbete nainštalovala meteorologickú stanicu, ktorá umožňuje identifikovať fytosanitárne a zavlažovacie potreby, čo znamená, že je možné použiť nadmerné a zbytočné množstvá vody, herbicídov, fungicídov a pesticídov. Meteostanica Garbet meria parametre ako relatívna vlhkosť, teplota, množstvo svetla prijímaného rastlinami, zrážky, rýchlosť a smer vetra, vlhkosť listov spôsobená rosou.
Bocian biely v Castillo Perelada
Na jar roku 1998 pár bocianov po prvý raz úspešne zahniezdil v záhradách Castillo Perelada ako výsledok úsilia vynaloženého pred tromi rokmi, keď rodina Suqué Mateu vytvorila projekt s cieľom pomôcť týmto symbolickým vtákom usadiť sa tu. S pomocou chráneného prírodného parku Aiguamolls de l’Empordà sa v Castillo Perelada kolónia bocianov z roka na rok rozrastá. V súčasnosti odchová približne 30 párov ročne okolo päťdesiat mláďat. Tento projekt pomohol skonsolidovať populáciu bocianov v Girone (Katalánsko). Perelada vzdala hold týmto nezvyčajným nájomníkom vínami rady Cigonyes. Sú vyrobené z miestnych odrôd na oslavu úspechu tohto programu.
Perelada resort
Súčasťou vinárstva je L'Hotel Peralada 5*. Je ideálnym východiskovým bodom na objavovanie celého rezortu. Reštaurácia Castell Peralada ocenená hviezdou Michelin a nachádza sa tu aj ázijská reštaurácia Shiro od Paco Péreza. V rezorte je golfový klub Peralada a exkluzívne WineSpa s množstvom zážitkov a relaxu na základe vínnej terapie. Skvelú kultúrnu ponuku ponúka aj Museu del Castell de Peralada s knižnicou, Església del Carme a gotický kláštor.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.