Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Coq au vin z kuracích supreme a TIP na víno
Coq au vin je výdatné francúzske jedlo. Ide o duseného kohúta (dnes sa používa kuracie mäso) na červenom víne s hubami, zeleninou a chrumkavou pancettou. Pripravte si počas tohto chladného počasia perfektný víkendový obed. Postupujte podľa Lenkinho receptu, ktorá namiesto kohúta použila kuracie supreme. A samozrejme nezabudnite na víno. Odporúčam vyskúšať k tomuto skvelému pokrmu víno Saumur-Champigny z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.
Coq au vin z kuracích supreme
Čas prípravy: 1 hodina, 30 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvý krok si spravíme marinádu. Mrkvu nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu na štvrtinu a cesnak rozpolíme.
2. Do stredne veľkého hrnca nalejeme víno, vložíme do neho zeleninu a bylinky. Kuracie supreme osolíme, okoreníme a preložíme do hrnca.
3. Necháme marinovať v chladničke najlepšie celú noc.
4. Na druhý deň mäso vyberieme z marinády a osušíme. Zeleninu scedíme a ostatok vína dáme stranou.
5. V hlbokej panvici rozpustíme maslo spolu s olejom, rozohrejeme na miernu teplotu a kura osmažíme so všetkých strán až kým nebude zlatisté.
6. Následne mäso vyberieme z panvice a odložíme do pekáča. V rovnakej panvici osmažíme slaninu do chrumkava spolu s cibuľou.
7. Šampiňóny, ktoré sme očistili a zbavili nožičiek, klobúčiky nakrájame na kúsky a mrkvu nakrájame na väčšie kúsky.
8. Pridáme korenie, paradajkový pretlak a restujeme asi 2 minúty. Opečené mäso pridáme k zelenine. Pridáme víno, ktoré máme odložené zo scedenej marinády a horúci vývar.
9. Priklopíme pokrievkou a dusíme pri nízkej teplote asi 1,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.
10. Servírujeme s bagetou, alebo zemiakovou kašou.
Všeobecne samotný pojem suprême predstavuje tú najlepšiu časť z jedla. Kuracie suprême sú prsia oddelené ešte v surovom stave od kostí a kože, ide o časť kuracích pŕs s horným stehnom/kĺbikom.
Pôvodný recept Coq au vin pochádza z Burgundska. Je to klasické jedlo, ktoré vzniklo na francúzskom vidieku a je považované za základné roľnícke jedlo. Kľúčovými zložkami Coq Au Vin sú kura od kosti, huby, slanina, cibuľa a červené víno.
Someliérka odporúča vhodné víno
Keďže červené víno je jedným z kľúčových prvkov Coq Au Vin, tou najlepšou voľbou by bolo spojenie jedla s pohárom červeného vína, ktoré sme použili i pri varení. Typicky sa Coq Au Vin podáva s Pinot Noir alebo s ľahším až stredne plným červeným vínom s dobrou kyselinkou a so zemito herbálnymi tónmi. K Coq Au vin odporúčam červené víno Saumur-Champigny 2020 z vinárstva Domaine Langlois-Chateau. Rovnako ako jedlo aj víno má výraznú, bohatú chuť a textúru. Ovocno korenistý charakter vína skvele doplní chuť silnej omáčky, šťavnatá, ovocná kyselinka odľahčí celkový dojem pokrmu.
Odporúčanie someliérky:
Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny BIO 2020
Vôňa je čarovná s tónmi kôstkového ovocia a kvetín. Osviežujúca a expresívna chuť s príjemnou ovocnou textúrou. Dlhý, mandľovo korenistý záver. Ukázať víno na eshope.
Domaine Langlois-Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre. Vinárstvo dnes obhospodáruje 95ha viníc. 51ha Saumur, 11ha Saumur-Champigny a 33ha Sancerre. Od roku 2020 je 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
Ďalšie články

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.