Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Report - Degustačná večera Clarence Dillon Wines v Elizabeth
Pod Trenčianskym hradom sa v príjemnej atmosfére hotela Elizabeth uskutočnila začiatkom mája degustačná večera s francúzskymi vínami Clarence Dillon Wines. Štvorchodové menu pripravil tím kuchyne pod vedením nového šéfkuchára Daniela Mareka. Vína predstavili spoločne Rastislav Šuták a Denisa Šutáková (WinePlanet), tiež somelier hotela Elizabeth Martin Pristaš, čerstvý držiteľ ocenenia Gurmán Award.
Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Za vínami Clarendelle stojí člen rodiny Princ Luxemburský, ktorý túto značku vytvoril v roku 2002. S cieľom sprístupniť kvalitné vína z Bordeaux bez nutnosti čakať na ich vrchol roky. Treba uznať, že mu jeho zámer vyšiel dokonale.
Reštaurácia Elizabeth spája históriu a umenie rovnako ako vína Clarendelle. V tomto duchu sa niesol i celý večer.
Prvý chod divoký losos, červená repa, šťava z uhoriek. Losos bol 24-hodín marinovaný v šťave z červenej repy, vodky a korenia. K nemu bolo servírované víno Clarendelle Rosé 2021. Delikátne, ovocné a svieže Rosé s dominanciou Merlotu. Ochutnať ružové víno z Bordeaux je v podstate rarita. Víno zjemnilo výraznejšiu a príjemne slanú chuť marinovaného lososa. Výborná, svieža kombinácia jedla a vína, ktorá akcelerovala chuťové bunky na nasledujúci chod.
K druhému chodu hovädzí trhaný jazyk, velouté z pečených gaštanov, bylinková espuma sa nalievalo Clarendelle Rouge 2016, ktoré bolo servírované z 1,5l Magnum fľaše. Ročník 2016 bol v Bordeaux skvelý a dokazuje to i samotné víno. Má kasisovo ovocný prejav a integrované triesloviny. Tie si výborne poradili s pevnejšou textúrou hovädzieho jazyka. Krémovú chuť velouté z pečených gaštanov podporila elegancia a šťavnatosť vína. Výborná kombinácia.
K tretiemu chodu jahňacia kotletka, omáčka z pečených paprík, zelerové pyré, zemiakový konfit bolo podávané víno Château Trigant 2016 z oblasti Pessac-Léognan, ktoré patrí do portfólia Clarence Dillon Wines. Malý, rodinný vinohrad (2,5ha) v blízkosti Ch. Brown či Ch. Couhin produkuje klasicky štylizované vína, ktoré skvelo reflektujú terroir. Víno bolo pred podávaním dekatované do karafy. Klasický Pessac s ušľachtilou vôňou kôstkového ovocia a s jemne zemitým prejavom. 50% Merlotu a 50% Cabernetu. Víno vytvorilo harmonické spojenie s jahňacou kotletkou s dôrazom na chuť omáčky z pečených paprík. Zelerové pyré podčiarkla kyselinka a jemná textúra trieslovín. Tradičná a nadčasová kombinácia.
Zakončenie večere bolo naozaj francúzske. Kto čakal sladký záver, bol možno na začiatku možno sklamaný. Servírovaný bol totiž syrový slaný dezert v podobe panna cotty z olomouckých tvarúžkov, ozdobený ryžovým chipsom. Dezert bol servírovaný v sklenenom pohári. Aj tí, ktorí sa im vyhýbajú, boli nakoniec príjemne prekvapení. Panna cotte sekundovalo Clarendelle Blanc ročníka 2020. Citrusové ovocie, egreše a marhule. Svieža a zároveň krémová chuť s ovocným prejavom skvele doplnila chutný a zdržanlivo slaný „dezert“.
Po dlhšej prestávke pre podobné udalosti si tento večer v Elizabeth užívali všetci. Svoje kúsky „miešala“ aj dvojica hudobníkov v obsadení gitara a klávesy. Gitarista dokonca aj ako kuchár hotela! Tomu sa povie profesionálny prístup. Dúfame, že s degustačnými večermi v hoteli Elizabeth budeme pokračovať ďalej.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.