Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Ročník 2024 vo vinárstve Papillon
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
K ročníku 2024 sa nám vyjadrili aj iní slovenskí vinári, ich vyjadrenia nájdete tu: MEA GRATI, Mrva & Stanko, Nichta, Karpatská Perla.
Od Davidovho priezviska – Papillon (po francúzsky – motýľ ), odvodili logo, ktoré nájdete na každej etikete vína. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie, bobule hrozna sa lisujú pomaly. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach. V blízkosti vinárstva sa nachádza obnovená tufová pivnica v tvare kríža so stálou teplotou. Vína vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch.
David Papillon: „Bol to divoký rok. Kvitnutie bolo pomalé, šlo to postupne. Ročník to bol horúci. Na Devičí za 90 dní (jún-august) bolo iba 5 dní, keď denná teplota klesla pod 30 stupňov. Za tých 90 dní bolo prevažne 31 – 39 °C v tieni. Hrozno sme začali oberať asi 3 týždne skôr a výlisnosť bola kvôli tej horúčave o 30 - 40% nižšia. Cukornatosť stúpala závratnou rýchlosťou.
Všetky odrody dozrievali naraz. Ale my sme mali v našom vinohrade Lukovec šťastie. Síce boli horúčavy, ale v celkom pravidelných intervaloch nám tu spŕchlo a teda náš Devín nestrádal teplom. Oberali sme ho len o 2 dni skôr ako minulý rok a šťavy mal dosť. Taktiež u nás vďaka polohe nebol tlak na choroby.
Ročník 2024 sme zvládli dobre. Aj novo vysadené štepy, ktoré sme sadili na veľkonočnú nedeľu, to zvládli bravúrne bez polievania. Už náš čaká len posledná várka hrozna a kampaň 2024 bude hotová. Toto je ročník, kedy by vinári konečne mohli ísť v septembri na dovolenku.“
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku