Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
22.8. - Prosecco Day
Osviežujúce popoludnie plné chutí, hudby a skvelej atmosféry v štýlovom prostredí reštaurácie Apolka v centre Bratislavy.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Leto nás láka svojimi slnečnými lúčmi k vode a do prírody. V kuchyni netrávime toľko času ako v zime, skôr vyhľadávame ľahké pokrmy, ktoré si môžeme pripraviť rýchlo a i mimo domova.
Šalát Nicoise si môžete pripraviť ideálne na obed alebo k večeri a k nemu si bez výčitiek doprajte svieže rosé z vinárstva Villa Maria.
Šalát z čerstvej zeleniny pochádza z francúzskeho mesta Nice a podľa neho dostal i názov. Základný recept, ktorý uvádza Auguste Escoffier v roku 1903, sa skladá z nakrájaných paradajok, šalátových uhoriek, papriky, cibule a cesnaku, celých čiernych olív, ančovičiek, kúskov narýchlo opečeného tuniaka a natvrdo uvarených vajec. Servírovaný je na lôžku z listov rímskeho šalátu, pokvapkaných vínnym octom a olivovým olejom. Stal sa obľúbeným občerstvením v Nice, kde ho poznajú pod názvom pan bagnat, rozkrojená bageta naplnená týmto šalátom. Recept sa postupne rozšíril do sveta a má radu lokálnych obmien. Pôvodný šalát sa vylepšil varenými zemiakmi, dusenými zelenými fazuľkami, majonézou i dijonskou horčicou.
Čas prípravy: 35 minút
Počet porcií: 4 osoby
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme, pokrájame na mesiačiky a dáme do vyššej nádoby na šalát.
2. Potom si pripravíme studenú časť šalátu. Ľadový šalát nakrájame na malé kocky, k nemu nakrájame rajčiny, čierne olivy, šalotku a všetko zmiešame do nádoby na šalát, kde máme zemiaky.
3. Na panvicu pridáme olivový olej, cesnak a restujeme zelené fazuľky, zhruba 4 minútky, pridáme do šalátu.
4. Urobíme si dresing na šalát. Do misky dáme 3 plné lyžice olivového oleja, 2 plné lyžice dijonskej horčice a ½ šťavy z citróna, spolu to dobre premiešame a zalejeme šalát .
5. Potom pridáme tuniaka a vajíčka, ktoré varíme max 7 minút, necháme vychladnúť, ošúpeme a prekrojíme na štvrtinky, osolíme a servírujeme na šalát.
Šalát Nicoise sa skvele páruje s vínom. Je svieži a ľahký, jemná horkosť olív a čerstvá zelenina umožňujú orientovať môj výber na vychladené suché biele a ružové vína s príjemnou sviežou kyselinkou a stredne plným telom a štruktúrou. Vybrala som ružové víno z vinárstva Villa Maria Hawkes Bay Rosé 2018.
Ružové víno - suché - Nový Zéland
Rosé má lososovo ružovú farbu, vyznačuje sa atraktívnou ovocnou vôňou doplnenou jemnými kvetinovými tónmi. Chuť je suchá, svieža, ovocná a hravá s príjemnou kyselinkou a jemne minerálnym záverom. Pozrieť víno na eshope.
Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Ako prvé novozélandské vinárstvo v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom.
Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy. Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady.
V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.