Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Silvester v nealko verzii
Keď hodiny odbijú Nový rok 2025, nemôžete urobiť chybu, keď otvoríte fľašu Champagne. Aj keď väčšina ľudí popíja počas Silvestra tradičné koktaily s alkoholom, je dobre mať po ruke nealkoholické verzie. Či už zo zdravotných dôvodov alebo osobných preferencií, niektorí ľudia uprednostňujú koktaily bez alkoholu. Takže mať v ponuke i silvestrovské, nealkoholické koktaily je nevyhnutnosťou.
Prosecco, Cava a sekty -15% s kódom BUBLINKY v košíku. Akcia je platná do 31. 12. 2024
Limetkový Spritz
Ingrediencie:
• 1 limetka nakrájaná na kolieska
• 180 ml Hola! Alcohol Free Sparkling 0,0 %
• 120 ml sódy
Postup
Kalich na biele víno vysteľte kolieskami limetky a naplňte drveným ľadom. Pridajte nealkoholický nápoj Hola a doplňte sódou.
Silvestrovský koktail s trblietkami
Ingrediencie:
• 180 ml SERENA 1881 0,0 Alcohol Free
• 1 ČL jedlých trblietok
• černice na ozdobu
Postup
Namočte černice do jedlých trblietok a napichnite na ihlu. Do kalicha na šumivé víno vložte jedlé trblietky a doplňte SERENA 1881 0,0 Alcohol Free.
Jahodovo bazalkový koktail
Ingrediencie:
• 60 ml Le Petit Chavin na báze Merlotu
• jahody nakrájaných na polovicu
• hrsť čerstvej bazalky
• 120 ml BERTICOT sýtený bez alkoholu
Postup
Vo veľkom kokteilovom šejkri rozmixujte jahody a bazalku. Pridajte nealkoholické červené víno a ľad, dôkladne pretrepte. Precedíte do pohára na červené víno naplneného ľadom, dolejte sýteným nealkoholickým vínom a ozdobte vetvičkou bazalky.
Silvestrovský koktail
Ingrediencie:
• 45 ml Le Petit Chavin na báze Chardonnay
• 90 ml ananásového džúsu
• 15 ml grenadíny
• šľahačka a popcorn na ozdobu
Postup
Zmiešajte Chardonnay a ananásovú šťavu v šejkri s ľadom a dôkladne pretrepte. Potom precedíte do pohára na martini. Nalejte grenadínu, ktorá skĺzne na dno pohára. Navrch ozdobte vrstvou šľahačky a popcornom.
Cider mimosa
Ingrediencie:
• 180 ml SPIN OFF Blanc
• 180 ml ALPL Golden Times
Postup
Skombinujte rovnaké diely cideru a perlivého vínneho koktailu v kalichu na šumivé víno.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku