Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Ste snob pri výbere vín?
Snobizmus môže mať mnoho podôb. Ste príliš horlivý hosť, ktorý neustále prerušuje someliéra v reštaurácii alebo ako hosť vo vinárstve ste sa v degustačnej miestnosti chválili vínom, ktoré ste pili pred týždňom? Spoznávate sa? Čítajte nižšie a dozviete sa, či náhodou nie ste „vínny“ snob.
1. Príliš zvedavý hosť v reštaurácii
Pýtať sa someliéra počas večere: „Čo je na tomto víne zaujímavé?“ alebo zisťovanie stupeň zrelosti hrozna pri zbere, môže pochádzať zo zvedavosti, alebo z potreby dokázať, že sa vyznáte? Autentické otázky sú dobré, ale nemali by byť unavujúce pre someliera, v reštaurácii nie ste jediný hosť.
2. Posmievate sa cene vína bez toho, aby ste brali do úvahy prácu, ktorá za ňou stojí
Vyhlásenie, že víno je nadhodnotené len na základe jeho ceny, je ignorantské. Do ceny vstupuje veľa faktorov vrátane výnosov, celkovej produkcie a nákladov. Malí, nezávislí výrobcovia vín často čelia iným nákladom v dôsledku napríklad ekológie, čo je pre mnohých profesionálov vo víne o to väčší dôvod, prečo ich podporovať.
3. Objednáte si najdrahšie víno v ponuke, pretože je „najlepšie“
Rovnako snobské je, že vysoká cena je konečným ukazovateľom kvality. V každom prípade si objednajte drahú fľašu, ak poznáte výrobcu alebo región a myslíte si, že to stojí za to. Neriaďte sa však len cenou. Vo všeobecnosti, keď sú ľudia snobmi vína, zážitok je skôr o vnímanej prestíži vína a nie o skutočnej úrovni kvality. Len preto, že ide o veľmi slávnu značku, nemusí to nutne znamenať, že je najlepšia.
4. Spochybňujete kombinácie someliera
Všetci máme svoj názor na kombinácie jedla a vína, ale v prostredí reštaurácie so šéfkuchárom spolupracuje práve somelier, nie vy. Rovnako je prešľapom ukázať, že na jedálnom lístku sú kačacie prsia a povedať kuchárovi, čo by sa malo podávať vedľa. Vychutnajte si jedlo tak ako je servírované a s tým, čo nalievajú.
5. Opravujete vinára, someliera
Všetci robíme chyby. Možno sa vinár nesprávne vyjadril o svojom víne alebo someliér neúmyselne pochybil. Upozorňovať ich na ich chyby, najmä pred ostatnými hosťami, je neslušné. „‚Vínni snobi‘ často dávajú ľudí dole; majú krehké ego a tendenciu prenášať svoju neistotu na ostatných.
6. Ovoniavate korok a potom pokračujte v posudzovaní vína
Zatiaľ čo vôňa korku vám môže povedať rôzne podrobnosti o víne, jeho použitie ako ukazovateľa kvality je ľubovoľné. Korok môže cítiť trochu zatuchnutý, ale víno by mohlo byť dobré. Na druhej strane, korok môže voňať dobre, ale víno môže mať chybu. Predstavte si korkovú zátku v reštaurácii ako jednoduchý rituál, nie ako výzvu na hodnotenie toho, čo bolo práve otvorené. Jediný spôsob, ako skutočne rozpoznať kvalitu vína, je ochutnať ho.
7. Fľašu vína posielate hneď späť len preto, že sa vám nepáči
Vybrať si fľašu bez toho, aby ste vedeli čokoľvek o výrobcovi alebo regióne, môže byť nepochybne riskantné. Objednávanie vína však nie je ako výber zmrzliny, neexistujú žiadne neobmedzené a bezplatné vzorky. Najextrémnejším príkladom je hosť, ktorý poslal späť päť veľmi drahých fliaš vína, nie preto, že by boli chybné, ale len z osobných preferencii. Vo všeobecnosti, ak sa chystáte odmietnuť víno v reštaurácii, nie je to preto, že by vám toto konkrétne víno nechutilo, ale preto, že víno má vadu.
Zdroj: WE
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.