Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.

Vianoce s príchuťou vína
Vianoce sú sviatky, kedy aspoň na chvíľu spomalíme tempo a máme čas dopriať si pôžitok s príchuťou vína. Vianočné sviatky sú symbolom štedrosti a hojnosti. Ozdobou štedrovečerného menu je kvalitné víno.
Kedy inokedy ako cez Vianočné sviatky si môžeme dopriať Champagne alebo iné kvalitné vína. Cieleným výberom vína k pripraveným vianočným pokrmom nám bude odmenou nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Inšpirujte sa: Vianočné tipy od slovenských vinárov
Champagne neurazíš
Šumivé vína ozdobia každú oslavu alebo sviatočné chvíle a práve vianočné sviatky sú tou najvhodnejšou príležitosťou otvoriť si fľašu Champagne v rodinnom kruhu.
Francúzske bublinky sa hodia takmer ku každému jedlu. Klasické suché alternatívy s nízkou dossage (Brut Nature, Extra Brut a Brut) výborne ladia s klasickým vysmážaným kaprom a zemiakovým šalátom a taktiež i rezňom.
Champagne v kategórii Demi-Sec si odložte k vianočnému pečivu a rozprávkam. Doprajte si Vianoce so štipkou luxusu v podobe Champagne. Nezabudnite ho správne vychladiť a vychutnať si ho v správnom kalichu.
Objavte aj našu ponuku vianočných a silvestrovských balíčkov -10%.
Aké víno k rybám
K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Na druhej strane je potrebné zvoliť víno, ktoré si poradí s ťažším zemiakovým šalátom.
Ideálnou voľbou môže byť suchý Rizling rýnsky i vlašský alebo Veltlínske zelené zo Slovenska, z Moravy, z Rakúska, Nemecka i Alsaska alebo Chardonnay z oblasti Chablis alebo Chenin Blanc z údolia rieky Loiry.
Taktiež môžete pokračovať v popíjaní šumivých vín, ktoré vďaka svojmu jemnému perleniu a prirodzenej acidite redukujú tuk a dajú vyniknúť i morským rybám.
Ideálnou voľbou môžu byť sekty s nižšou dossage, Champagne, rovnako dobre poslúži i tradičný Crémant z Burgundska, z Loiry alebo z Alsaska.
Aké víno k pečenej plnenej morke
Veľa ľudí ryby neje a radšej si na Vianoce pripravia plnenú pečenú morku. Skvelým vínnym partnerom k nej je plné biele víno, ktoré vyzrievalo v dubových sudoch. Vyskúšajte bohaté Chardonnay z Burgundska alebo z Kalifornie, Viognier z údolia Rhony.
K morke plnenej gaštanmi sa výborne hodí Pinot Noir z Burgunska z oblasti Gevrey-Chambertin alebo Pommard, ale i Pinot v ovocnom prevedení z Nového Zélandu alebo Oregonu. Taktiež si môžete otvoriť fľašu staršieho ročníka Bordeaux, Barola alebo Chianti Classico.
Vianočné pečivo a sladkosti
Vianoce musia byť sladké. Medovníky, vanilkové rožky, vianočka, linecké pečivo, medvedie labky, bobáľky, štedrák ...každá rodina má to svoje obľúbené. Práve cez Vianoce je čas si otvoriť malú, ale o to vzácnejšiu, fľašu tokajského vína. K čokoládovým dezertom je lepšie zvoliť portské víno alebo sherry.
Páni, ktorí uprednostňujú niečo ostrejšie, siahnu po pohári s kvalitným cognacom alebo whisky.
Slávnostné štefanské menu
Na Štefana nesmie chýbať celá rodina pri pečenej husi alebo kačici, ktorá je servírovaná s červenou kapustou a zemiakovými knedlíkami alebo lokšami. Ideálnym partnerom či už k husi alebo kačke sú ľahšie mladé červené vína ako napríklad Modrý Portugal alebo Frankovka modrá z Malokarpatskej oblasti, z Moravy alebo z Rakúska. Taktiež ovocný štýl odrody Cabernet Franc z Loiry, alsaský Pinot Noir alebo Lagrein z Alto Adige.
Ďalšie články

Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.