Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Víno na svadbu - aké a koľko
Chystáte svadbu a premýšľate, koľko fliaš vína kúpiť a aké druhy budú hosťom najviac chutiť? My vám s týmto predsvadobným problémom radi poradíme.
Navyše vám ponúkame zaujímavé tipy na vína k svadobnej hostine.
Prípitok je slávnostný okamih, ktorý musí sprevádzať víno s bublinkami.
Víno je jedným zo zážitkov každej svadby. Vhodne vybrané víno ako aperitív a na ďaľšie popíjanie umocní slávnostnú atmosféru, prispeje k dobrej nálade všetkých hostí.
Pri plánovaní svadby však narazíte na otázku, koľko vína je vlastne nutné kúpiť, aby ho nebolo zbytočne veľa a naopak, aby sa nevypilo moc skoro.
Dostatok vína
Ak poznáte preferencie svadobných hostí, tak máte rozhodovanie ľahšie. Pokiaľ ale máte len odhadovať, ako veľmi víno hosťom chutí, môžete sa riadiť nasledujúcimi pravidlami. Keďže víno nebýva jediným nápojom, ktorý budú hostia konzumovať, môžete počítať s tým, že na jedného hosťa by malo stačiť asi 0,7 - 1 liter vína.
Pre prípitok počítajte s voľbou šumivých vín v množstve jednej fľaše pre 8-10 osôb. Kalichy na prípitok sa totiž plnia zhruba do polovice. Pomer bieleho, ružového a červeného vína?
V našich končinách sa pije viac bieleho, pokojne voľte pomer 3: 1, biele k červenému. Ružové víno uprednostnite hlavne v lete. Radšej sa však nebojte dopredu popýtať vašich hostí, akému vínu dávajú prednosť.
Prípitok na dobré naladenie
Prípitok je slávnostný okamih, ktorý musí sprevádzať víno s bublinkami. Ak nechcete míňať peniaze za pravé Champagne, odporúčame zvoliť ľahké Prosecco, Cavu či sekty. Ľahké suché šumivé vína príjemne povzbudia chuťové poháriky a naladia na nasledujúcu konzumáciu slávnostného obeda. Z našej ponuky odporúčame výhodné Reya Prosecco Frizzante alebo vyššiu radu Reya Prosecco Valdobbiadene. Zo slovenských sektov Hacaj Sekt Brut alebo Mrva Sekt, ktoré umocnia daný okamih.
Biele ako doplnok svadobného menu
Vzhľadom k tomu, že na svadbe sa vyskytuje veľa druhov jedál a typov občerstvenia, je dobré siahnuť po ľahkých chutných bielych vínach. Tie ponúkajú univerzálne párovanie s mäsitými aj bezmäsitými druhmi jedál.
Z odrôd sa ponúkajú suché a polosuché vína odrôd Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Sauvignon Blanc alebo Chardonnay. Skúste pozrieť naše tipy: Ryňák zo Slovenska napríklad z vinárstva Pavelka, sladšia verzia Reya Riesling z Nemecka, Veltlín z Karpatskej Perly alebo z Rakúska Winzer Krems.
Červené k štýlovej hostine
Červené vína sa výborne hodia k tmavému mäsu a dajú sa ideálne napárovať k svadobnému menu. Predstavujú príjemného spoločníka na zimné a jesenné svadby, kedy si hostia užívajú atmosféru s chutným červeným v kalichu.
Odporúčame vám červené vína z Čile, Južnej Afriky, Argentíny, Španielska i Austrálie. Medzi tipy od nášho someliéra patrí Cabernet Sauvignon z čilského vinárstva Emiliana, argentinský Malbec La Mascota Vineyards, Shiraz z australského vinárstva Hardy´s.
Rosé nielen pre letné svadby
Nebojte sa do svadobného vínneho lístka zakombinovať ružové vína, sú ideálne najmä v lete a popíjanie na terase. Sú vhodné ku grilovaným úpravám bieleho mäsa, rybám a k šalátom. Ide o nevyhnutný doplnok každej letnej svadobnej párty a zaručujeme, že sa vypije ako prvé.
Odporúčame ľahké, dobre vychladené rosé napríklad z Francúzska od Gerárda Bertranda, zo Španielska El Coto Rosado alebo sladšiu verziu rosé zo Slovenska (Nichta, Ostrožovič…).
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.