Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Zápisky z degustácie Masterclass Bordeaux - ľavý breh
Po mesiaci pokračujeme MasterClassom v téme Bordeaux. Presunuli sme sa na ľavý breh k vínam, ktoré sú odlišné nielen čo sa týka odrôd, pôdneho podložia, ale aj štýlov. Ochutnali sme osem vín, šesť červených a dve biele vína z rôznych apelácií od Médocu až po Sauternes. Masterclass viedol someliér Rasťo Šuták, ktorý nás v rámci štyroch hodín so svojim zaujímavým rozprávaním a výberom vín preniesol do Bordeaux.
Prečítajte si: Zápisky z degustácie Masterclass Bordeaux - pravý breh
Ľavý breh zahŕňa vinohradnícku oblasť Médoc severne od mesta Bordeaux. Najznámejšími apeláciami zo severu na juh sú St-Estèphe, Pauillac, St-Julien a Margaux. Južne od centra mesta Bordeaux leží Pessac-Léognan, Graves, Sauternes a Barsac.


Geológia
Pôda v Bordeaux je relatívne chudobná, avšak je ideálna pre pestovanie hrozna. Typ pôdy a terroir sú najdôležitejším faktorom, ktorý určuje kvalitu vína. Pôdy na ľavom brehu Bordeuax obsahujú najmä štrk, samozrejme tu nájdete aj hlinu, vápenec či piesok. Štrkové pôdy majú vynikajúcu drenáž, podnecuje korene, aby prenikali hlboko do pôdy a hľadali živiny. Štrkové pôdy tiež pomáhajú tým, že odrážajú slnečné svetlo na listy a bobule. Sú ideálne na zadržiavanie a vyžarovanie tepla v prípade potreby, čo môže pomôcť pri procese dozrievania. Prímorská klíma je mierna (Médoc), smerom do vnútrozemia je viac kontinentálna.
Odrody
Dominantné postavenie na ľavom brehu Bordeaux má modrá odroda Cabernet Sauvignon, nasledovaná odrodami Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot. V rámci zmeny klímy sa opäť vysádza Carmenére a menej Malbec. Z bielych odrôd je to Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle.
Klasifikácia
Najdôležitejšia je oficiálna klasifikácia z roku 1855, ktorá bola vypracovaná pre cisára Napoleona III. v rámci osláv Exposition Universelle de Paris. Päťstupňová hierarchia vín, na čele s piatimi château s označením First Growths (Premiers Crus) - Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion a Château Mouton Rothschild, ktorý bol povýšený na najvyššiu úroveň v roku 1973. Sauternes a Barsac majú svoj vlastný klasifikačný systém. Na ľavom brehu sa nachádza aj klasifikácia červených a bielych vín Graves z roku 1959, so šestnástimi Cru Classé, z ktorých všetky sa nachádzajú v apelácii Pessac-Léognan. A potom je tu širšia klasifikácia Cru Bourgeois pod záštitou Alliance des Crus Bourgeois du Médoc.


Ročník
Najlepšie ročníky ľavého brehu Bordeaux - 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2016, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005, 2003, 2001, 2000, 1998, 1996, 1995, 1990, 1989, 1988, 1986, 1985, 1982, 1971, 1970, 1966, 1961, 1959, 1955, 1953, 1949, 1948 a 1945.
MasterClass
Château Potensac 2016 /Médoc/ - vinárstvo vlastní rodina Dellon. Každú parcelu vinárstvo vinifikuje samostatne. Ročník 2016 tvorí asambláž odrôd Merlot 44%, Cabernet Sauvignon 39%, Cabernet Franc 15% a Petit Verdot 2%. Víno zrelo 14 mesiacov v dubových sudoch (30% nových). Koncentrovaná vôňa čerešní, čiernych ríbezlí s herbálnymi tónmi a korenia. Stredne plná, ovocná chuť s pevnou tanínovou štruktúrou a harmonickou kyselinkou. Dobrý príklad, že i neklasifikované víno, je „good buy for the cellar“, vyzrievaním získa na hodnote, hovoril Steven Spurrier.
S druhým vínom sa presúvame do apelácie Saint-Estèphe. Château Beau-Site 2011. Až po desiatich rokoch sa ukazuje výnimočnosť tohto podceňovaného ročníka. Beau-Site je skvelou adresou pre cenovo prístupné a klasické vína zo Saint Estèphe. V pôde vinohradu dominuje štrk s ílom a pieskom. Vo víne prevláda Cabernet Sauvignon 73% so štvrtinou Merlotu 23%, Cabernet Franc 15% a Petit Verdot 4%. Klasický štýl vína z Bordeaux s prejavom kasisu, praženej kávy a čierneho čaju s jemným zemitým tónom. Víno s terciárnym charakterom s neuveriteľnou sviežosťou a dlhým záverom. Pozor, máte možnosť si kúpiť skvelý ročník 2021 v aktuálnom EnPrimeur.
Château Mauvesin Barton 2018 z Moulis en Médoc patrí rodine Barton Sartorius (Langoa a Léoville Barton). Ročník 2018 tvorí 54% Merlot, 39,5% Cabernet Sauvignon a 6,5% Cabernet Franc. Víno vyzrievalo rok v dubových sudoch (1/3 nových), v niektorých predtým vyzrieval slávnejší Léoville Barton. Víno z teplého ročníka 2018 disponuje intenzívnou farbou a vôňou. Kôstkové ovocie, kassis a eukalyptovo kávový dotyk, v blízkosti vinárstva sa nachádza borovicový les. V chuti šťavnaté, vyvážené s pomerne mladou tanínovou textúrou a minerálnym záverom. Momentálne v prvej fáze svojho vývoja.
Vína z Pauillacu patria k najviac kupovaným vínam z ľavého brehu Bordeaux. Ich ceny bývajú pomerne vysoké, to však nie je prípad Château Haut-Bages Monpelou 2020. V súčasnosti patrí do portfólia rodiny Casteja. Víno sa vinifikuje v blízkom Batailley. Ročník 2020 tvorí 71% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 4% Cabernet Franc. Atraktívna vôňa s dominanciou čiernych ríbezlí, kôstkového ovocia a grafitu. Prvý dúšok prezrádza, pozor, ešte je čas otvoriť ma, mám potenciál. Skvelý pomer ceny a kvality.

Druhú časť MasterClassu otvára víno zo Saint-Julien Château Gloria 2014. Je to pomerne mladé vinárstvo, ktoré vzniklo v 50. rokoch minulého storočia. Vinárstvo, ktoré prvé zaviedlo optické triedenie hrozna a meteo stanicu vo svojich vinohradoch. Ročník 2014 tvorí zmes 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc a 6% Petit Verdot. Víno zrelo 14 mesiacov v dubových sudoch (40% nových). Šarmantná a zároveň komplexná vôňa s ovocnou textúrou a sviežou kyselinkou. Pre mňa osobne víno so ženským aspektom. Momentálne k dispozícii skvelý ročník 2019.
Nasleduje víno z vinárstva, ktoré už bohužiaľ neexistuje. Bordeaux Château Pontac Lynch Margaux Cru Bourgeois ročník 2019 bol preň posledný. Vinárstvo Château Pontac-Lynch v roku 2020 kúpil Château d´Issan. Ekologicky kultivovanej 10ha parcele dominuje jemné štrkovo-vápenatému podložie. Ročník 2019 tvoril 40% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc a 5% Petit Verdot. Vína vinifikovali v betónových tankoch, ktoré doplnili tri amfory. Na vyzrievanie sa používalo len malé množstvo nových sudov. Sofistikovaná, viac vrstevnatá vôňa i chuť s prirodzenou a elegantnou štruktúrou. Výborná koncentrácia a hĺbka s dlhým záverom. Ročník 2014 - Bordeaux Château Pontac Lynch Margaux Cru Bourgeois AOC 2014.
Meníme farbu, posledné dve vína sú biele. Prvé víno Château Brown nájdete v apelácii Pessac-Léognac. Vinárstvo patrí rodine Mau. Biele vína Château Brown patria medzi najlepšie v Bordeaux, zatiaľ čo červené sú stávkou na istotu a sú všeobecne uznávané z apelácie Pessac-Léognan. Ročník 2012 tvorí 70% Sauvignon Blanc a 30% Sémillon. Víno vyzrievalo na jemných kaloch osem mesiacov v jemne vypálených dubových sudoch. Ušľachtilá citrusovo marhuľová vôňa s dotykom kardamónu a medu. V chuti harmonické, neuveriteľne šťavnaté a živé s výbornou kyselinkou. Nádherne vyzreté biele víno.
A samozrejme na záver nesmie chýbať víno z apelácie Sauternes - Bordeaux Château Coutet Sauternes-Barsac. Château Coutet vyrába vína s dominanciou odrody Sémillon, v ročníku 2003 až 80%, 18% Sauvignon blanc a 2% Muscadelle. Zber hrozienok prebieha počas niekoľkých týždňov. Víno vyzrievalo 18.mesiacov v dubových sudoch (100% nových). Koncentrovaná vôňa sušenej marhule, fíg, hrozienok, jazmínového čaju a včelieho vosku. Stále neuveriteľne živé, bohaté s elegantnou harmóniou a sviežou kyselinkou. Ročník 2003 patril medzi najlepšie po miléniu.
V apríli budeme pokračovať so španielskym vinárstvom z Jerezu Ximenéz-Spínola. Osobne príde export manažérka vinárstva pani Inma. Degustácia vín bude spojená s večerou v Hoteli Matyšák v Bratislave.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.