Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Zápisky z degustácie MasterClass Le Puy
Posledný novembrový deň (podľa lunárneho kalendára deň kvetov) sa uskutočnil Masterclass s vinárstvom Le Puy. Cez zoom sme sa spojili s Emeline Callet, aby sme mali možnosť ochutnať a lepšie pochopiť nielen filozofiu šiestich unikátnych vín s rukopisom, aký sa v Bordeaux vyskytuje zriedkavo.
Le Puy
Le Puy je rodinným vinárstvom už 400 rokov. Rodina Amoreau rozvíja biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19.storočí a selektívne kvasinky prestali používať v prvej polovici 20.storočia. Ich životaschopný a zdravý ekosystém nefunguje, aby sa prispôsobil móde, byrokratickým požiadavkám alebo ratingu vplyvných kritikov.
Vinohrady Le Puy sa rozprestierajú na ploche 54ha s vysadených odrodami Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Carmenere. Vinárstvo sa nachádza na vrchole najprestížnejšej vápencovej plošiny na pravom brehu rieky Garonne. V nadmorskej výške 107 metrov nad morom je druhým najvyšším geodetickým bodom departementu Gironde. Práve táto poloha prepožičala svoje meno nálezisku z rímskych čias. Le Puy znamená vyvýšené miesto, pódium, vrchol hory.
Vinárstvo Le Puy postupne získalo akreditáciu Ecocert (ekologické poľnohospodárstvo) a Demeter (biodynamika), ku ktorej prispel Pascal Amoreau. V súčasnosti na medzinárodnej úrovni je Le Puy jedným z mála francúzskych vinárstiev, ktoré získalo organickú certifikáciu čínskej vlády.
Kromlech
Táto séria megalitických stojacich kameňov je jedinečným prvkom v juhozápadnom Francúzsku. Kruh stojacich kameňov okolo centrálneho kameňa, pochádza z doby bronzovej. Ľudia, ktorí postavili tento mini-Stonehenge, uznali toto miesto, ktoré sa nachádza v srdci dubového lesa, ako miesto sily, života a pohody.
MasterClass
Všetky vína okrem Rose-Marie boli dekantované niekoľko hodín pred Masterclassom.
Rose-Marie 2018 unikátne ružové víno vyrobené z odrody Merlot metódou „saignée“. Fermentácia prebieha v použitých sudoch. Víno následne 8 mesiacov vyzrieva a plní do fliaš bez pridania oxidu siričitého, nefiltrované. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš. Tmavo ružová až jemne rubínová farba. Vôňa zrelých sliviek, čerešní, čiernej ríbezle, jahôd s tónmi lúčnych kvetov. Šťavnatá, hravá ovocná chuť s jemne korenistými tónmi škorice a sladkého drievka. Veľmi jemné triesloviny a svieža kyselinka. Dlhá ovocná a minerálna dochuť. K Rose-Marie sa výborne hodili k penne s Foie gras a tymiánom pripravené na víne Reya Organica Pinot Noir.
Emilien 2018 a 2016. 85% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 6% Cabernet Franc, 1% Malbec a 1% Carmenere. Emilien vyzrieva 2roky vo foudres a použitých 300l sudoch. Emilien je sofistikované víno, ktoré možno piť mladé, ale vyzrievaním získava rukopis vinára.
Ročník 2018 v oblasti Côtes de Bordeaux – Francs bol pomerne teplý. Ovocná vôňa čiernych a červených ríbezlí doplnená o tóny mäty, húb a korenia. V chuti koncentrované, pomerne plnšie vplyvom ročníka, stále si však zachováva ovocnú štruktúru so sviežu kyselinku. Stále veľmi mladé. TIP: Le Puy Emilien BIO 2018
Ročník 2016 sa považuje za klasický v Le Puy. Komplexná a elegantná ovocná vôňa s dotykom korenia a jemnej zemitosti. V chuti rustikálne, postupne dávkuje ovocno zemité nuansy v sprievode s príjemnou kyselinkou a minerálnym záverom. Sofistikované a veľmi elegantné. TIP: Le Puy Emilien BIO 2016
Barthélemy 2019 a 2016. Toto víno sa vyrába z geologicky unikátneho vinohradu s názvom „Les Rocs“, ktorý je vysadený odrodami 85 % Merlot a 15 % Cabernet Sauvignonu. Zreje minimálne dva roky v použitých sudoch s dynamizáciou podľa lunárnych cyklov a bez pridania oxidu siričitého. Víno sa potom plní do fliaš bez filtrácie.
Ročník 2019 je považovaný v Le Puy za výnimočný. Diskrétna ovocno kvetinová vôňa s dotykom kávových zŕn a orientálneho korenia. Prirodzená bohatosť v chuti s výbornou sviežosťou a eleganciou. Komplexné s úžasnou štruktúrou trieslovín s veľmi dlhým potenciálom.
Ročník 2016 charakterizuje prirodzenosť. Komplexná vôňa rôznych senzorických nuáns. Hodvábna a hladká textúra s prirodzeným vývojom. Víno s osobitným prístupom rodiny Amoreau. Výborné víno k meditácii i počas niekoľkých dní.
Záver Masterclassu patril vínu Retour des îles 2016. Unikátne víno, ktoré vzniká selekciou štyroch najlepších sudov po víne Barthélemy. Sudy sa nakladajú do podpalubia brigantínskej plachetnice, aby preplávali Atlantik výlučne pod silou vetra v priebehu ôsmych mesiacov. Plachetnica prepláva popri severnej Afrike cez rovník do Južnej Ameriky, Latinskej Ameriky a naspäť do Francúzska. Počas plavby preváža plachetnica spolu s vínom v podpalubí aj kakao, vanilku či kávu.
Počas tejto plavby je víno vystavované rôznym poveternostným podmienkam, vlhkosti ako aj zmene teploty, čo ovplyvňuje jeho charakter. Koncentrovaná vôňa zrelých čerešní, čiernych ríbezlí s ľahkým mäsitým nádychom. V chuti vyvážené, plné a dlhé. Expresívne a zároveň elegantné víno s úžasným potenciálom. Víno s ovocným prejavom, hĺbkou a prirodzenou štruktúrou. TIP: Le Puy Retour des îles BIO 2016
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.