Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Zápisky z MasterClass Laporte
Prvý poprázdninový MasterClas, ktorý sa uskutočnil 29.9.2022 v spoločnosti Corner, patril vínam z oblastí Sancerre a Pouilly-Fumé. MasterClass viedol someliér Rasťo Šuták spolu s online pripojeným co-partnerom Aurélienom Cadoux, ktorý pracuje vo vinárstve Laporte ako manažér predaja. Tí, ktorí sa zúčastnili degustácie, mali jedinečnú možnosť exkluzívne ochutnať 6 vín z nového ročníka 2021, jedno červené víno 2019 a jedno víno ročníka 2011 z archívu. Ročník 2021 bol podľa slov Auréliena klasický, vína majú výbornú aciditu a minerálny charakter typický pre Sancerre.
Domaine Laporte
Vinárstvo Laporte sídli priamo v srdci Sancerre blízko Saint-Satur. Od roku 1986 je vo vlastníctve slávnej vinárskej rodiny Henri Bourgeois a od ročníka 2013 sú vinohrady v Sancerre certifikované Ecocert Organic. 21 ha vinohradov sa rozprestiera na kopcoch na ľavom brehu rieky Loiry. Vína od Laporte rešpektujú tradíciu, ale zároveň otvárajú dvere do sveta moderných, harmonických a nadčasových vín.
Degustácia Laporte
Degustáciu sme začali vínami z oblasti Sancerre. Sancerre Les Grandmontains je 4,8ha parcela v Ménetréol. Pôda vápenato-hlinitá s vyšším obsahom skál. Les Grandmontains Blanc 2021 sa vyznačuje vôňou citrusov s jemnými herbálnymi tónmi. Víno je svieže s minerálnou štruktúrou a dobrou kyselinkou. Typické a odrodové.
Sancerre Le Rochoy Silex 2021 pochádza z jedného vinohradu Le Rochoy, ktorý sa rozkladá na ploche 8,5 hektára v blízkosti dediny Bannay. S perfektnou južnou/juhovýchodnou expozíciou bol tento svah kedysi gálsko-rímskym lomom nazývaným „Rochetum“. Podložie zložené z ílu a pazúrikov, ktoré ležia priamo na zemi. Cez deň akumulujú teplo a v noci ho obnovujú, čo umožňuje neustále a dobre regulované dozrievanie hrozna. "Le Rochoy" je dnes vlajkovou loďou vinárstva Laporte na celom svete. Víno zrelo na jemných kaloch 5 mesiacov a dva mesiace vo fľaši. Delikátna vôňa zeleného jablka, marhule, stopa autolýzy a dymový dotyk. V chuti krémové s elegantnou štruktúrou a sviežou kyselinkou. Minerálne s typickým prejavom a výbornou harmóniou.
Tretie víno, novinka v našom portfóliu Sancerre La Comtesse 2021. Hrozno pochádza z vinohradu Domaine du Rochoy. Parcela La Comtesse leží na strmom svahu, má výnimočné slnečné a pôdne podmienky – kimeridžský vápenec. Hrozno je zberané ručne, spontánna fermentácia a víno zrelo 5 mesiacov na jemných kvasinkách. Vo vôni dominujú tóny bielych fialiek a hrozna. V chuti jemné so sviežou, ovocnou štruktúrou, s typickou kyselinkou a minerálnym charakterom. La Comtesse je víno so ženským pôvabom.
Ďalšie víno Sancerre Le Grand Rochoy 2021 je momentálne len na začiatku svojej cesty. Taktiež hrozno pochádza z vinohradu Domaine Rochoy, avšak z parcely Grand Rochoy (2,5ha) s kremičitou pôdou. 50% vína fermentovalo v nerezových tankoch a zvyšok v dubových sudoch. Víno zrelo rok na jemných kaloch a následne ešte 6 mesiacov vo fľaši. Intenzívna vôňa vinohradníckej broskyne, kvitnúcej bazy doplnená herbálnymi tónmi. Chuť je viac vrstevnatá, plná a komplexná. Vyvážené s dobrou harmóniou a sviežosťou. Výborné víno do gastronómie.
Zo Sancerre prechádzame do menšej apelácie Pouilly-Fumé, ktorá je charakteristická kontinentálnou klímou a piesčitými pôdami. Pouilly-Fumé Les Duchesses 2021 sa vyznačuje vôňou čerstvého grepu a jemnými dymovo minerálnymi nuansami. V chuti koncentrované, jemne krémové so sviežou kyselinkou. V závere mandle a dotyk agátového medu. Klasické a typické Fumé.
Posledné biele víno Pouilly-Fumé zo starého (cca 50-ročného) vinohradu La Vigne de Beaussoppet (1,25 ha) s kremičitou pôdou. Ručný zber, 70 % vína fermentovalo v nerezových tankoch a zvyšok v dubových sudoch. 9 mesiacov na jemných kvasinkách. Ročník 2011 sa vyznačuje tónmi kadizovaných citrusov, včelieho medu, ovčieho rúna, teplého toastu a bieleho korenia. Pripomína vyzreté biele vína z Pessacu alebo Champagne Blanc de Blancs bez bubliniek.V chuti neuveriteľne svieže s krémovou štruktúrou. Oriešky a slaný karamel doplnený skvelou živou kyselinkou a minerálnym tónom.
S predposledným vínom sa vraciame do apelácie Sancerre Les Grandmontains Rosé 2021. Ružový Pinot Noir, 24 hodinová macerácia a fermentácia 8 dní. Víno bolo na jemných kvasinkách do apríla. Svetlejšia, ružovo lososová farba. Svieža, ovocná vôňa s dominanciou čiernej ríbezle, lesných jahôd a škorice. Vyvážená, suchá a šarmantná chuť s vynikajúcou harmóniou a delikátnou kyselinkou. Ochutnať ružové Sancerre je rarita.
Posledné víno degustácie Sancerre Les Royaux Rouge 2019. Pinot Noir z vinohradu Domaine du Rochoy s vápenato kremičitou pôdou. Malolaktická fermentácia v otvorenej kadi a vyzrievanie vína v dubových sudoch 12 mesiacov. Rubínovo červená farba. Čierna ríbezľa, čerešne, jahody a dotyk horkej čokolády. V chuti ovocné s jemnou kyselinkou, integrovanými trieslovinami a harmonickou štruktúrou.
Záver
Vo vínach Laporte cítiť progres, výborne odrážajú charakter rôznych typov pôd a tiež precíznej práce pivničného majstra Cédrica Bourgeois.
V októbri budeme pokračovať v Rozhovoroch pri pohári s vínom so spisovateľom a milovníkom nielen histórie vína s Vladimírom Markom.
Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.