Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Zápisky z MasterClass Malbec
Malbec pravdepodobne pochádza z juhozápadného Francúzska - oblasti Cahors. Prvé seriózne záznamy o tejto odrode pochádzajú zo 16. storočia, kedy bola známa ako Auxerrois alebo Côt. Meno Malbec bolo zavedené niekedy v 80. rokoch 18. storočia, pravdepodobne preto, že ho pán Malbeck zasadil v Bordeaux.
28 .4. 2022 sa v priestoroch spoločnosti Corner na Starej Vajnorskej uskutočnil MasterClass Malbec
V stredoveku sa vína z odrody Malbec vyrábali iba v oblasti Cahors a posielali sa do Bordeaux. Počas 14. storočia bolo Bordeaux centrom obchodu s vínom pre Anglicko. Dopyt bol obrovský, Briti dobre platili a biznis s vínom prekvital.
Miestni vinári z Bordeaux nedovolili, aby sa predali iné vína, kým sa ich vlastné nepredajú ako prvé. Zásielky vína z Cahors boli vždy pozastavené, kým sa nepredalo miestne víno z Bordeaux. Vďaka tomu sa vína z Cahors predávali za nižšiu cenu. Malbec z Cahors prekvital niekoľko storočí, až kým takmer nezmizol kvôli fyloxére v roku 1877 a v polovici 20.storočia kvôli mrazom. Zaujímavosťou je, že Malbec sa kedysi pestoval aj v severnom Burgundsku. Domingo Faustino Sarmiento, René Lefevre, Claudio Gay a Michel Aimé Pouget sa zaslúžili o to, že Malbec sa v roku 1840 vysadil v Čile a neskôr v roku 1853 aj Argentíne.
Malbecu sa prekvapivo darí v rôznych klimatických podmienkach. V Mendoze je podnebie teplé po celý rok a väčšina viníc sa nachádza na rozsiahlych plochách. V posledných rokoch sa vysádza aj na úpätí Ánd a niektoré z nich sú dokonca vo veľmi vysokých nadmorských výškach. Na druhej strane v Cahors sa Malbec pestuje buď na náhorných plošinách s miernym podnebím alebo na rovinách v blízkosti rieky Lot. Najvýraznejší rozdiel je v tom, že Argentína má viac ako 40000ha Malbecu, zatiaľ čo v Cahors je niečo cez 4000ha. Odhaduje sa, že vo Francúzsku sa môže nachádzať okolo 200 klonov Malbecu. Jeho najstaršie výsadby z polovice 19. storočia sa nachádzajú v Čile - San Rosendo región v oblasti Bio-Bio.
Južná Amerika – Argentína a Čile
Podnebie v Argentíne je suché s vysokými priemernými teplotami, širokou dennou amplitúdou a intenzívnym slnečným žiarením umocneným vysokou nadmorskou výškou. Pôdy sú piesočnato-hlinité alebo piesčité s vysokým podielom jemného piesku, ktorý podporuje odvodňovanie. Vína čitateľne odzrkadľujú vplyv terroiru. Naopak, Malbec z Čile býva často podceňovaný. Pritom ponúka skvelú alternatívu k argentínskemu Malbecu. Dnes sa prevažná väčšina kvalitného čilského Malbecu vyrába v údoliach Maule, Colchagua, Itata a Bio-Bio.


Degustácia
Prvé štyri degustované vína mali pôvod v južnej Amerike, tri boli z Argentíny a jedno z Čile. Vinárstvo Mascota Vineyards ako jedno z mála vyrába z odrody Malbec i kvalitné ružové víno. Hrozno pochádza z Maipú. La Mascota Rosé 2020 zaujala svojim sviežim ovocno herbálnym prejavom a šťavnatou kyselinkou. Vynikajúce k hovädziemu tataráku na argentínsky spôsob.
Vinárstvo Norton uprednostňuje vinifikáciu jednotlivých parciel podľa typu zloženia pôdy a veku vinohradov. Reserva Malbec 2019 je vyrobené z 80.ročných vinohradov v Luján de Cuyo. Víno rok zrelo v použitých dubových sudoch (iba 30% nových) a 10. mesiacov vo fľaši. Ročník 2019 bol v Mendoze veľmi teplý. Víno s koncentrovanou ovocnou vôňou černíc a čučoriedok s herbálno korenistými tónmi. V chuti plné, avšak šťavnaté s hladkou tanínovou štruktúrou a skvelou kyselinkou.
Tretí Malbec bol z vinárstva Rutini. Vinice v Tupungato a San Carlos ležia v nadmorskej výške 900 až 1700 metrov nad morom. Hrozno sa zberá individuálne podľa parciel v závislosti od optimálnej zrelosti. Víno sa vinifikuje v kónických nerezových tankoch ako aj v unikátnych betónových nádržiach v tvare vajíčka. Víno vyzrievalo 18. mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch. Apartado Malbec 2015 je elegantné víno, ktoré zaujme ušľachtilou ovocno herbálnou vôňou. V chuti harmonické, viac vrstevnaté s pekne integrovanými tanínmi a veľmi šetrnou prácou so sudmi. V závere dlhé, minerálno korenisté. Malbec s francúzskym šarmom a precíznosťou. Čilské vinárstvo Caliterra vzniklo v roku 1996 na základe priateľstva Roberta G. Mondaviho a Eduarda Chadwicka, avšak v januári 2004 sa jediným vlastníkom stal Errazuriz.
Edicion Limitada A 2017 tvorí 69% Malbec a 31% Carmenére. Hrozno pochádza z vinohradu v Colchagua Valley ako blend jeho viacerých parciel. Časť vína vyzrievala v nových francúzskych sudoch 18 mesiacov. Intenzívna vôňa čiernej ríbezle a černíc doplnená jemnými kvetinovými tónmi (vplyv Carmenere). V chuti pôsobí sviežo a ľahko s príjemnou kyselinkou a ovocnou textúrou.


Európa Francúzsko a Taliansko
I keď vinárstvo Santa Margherita je známe najmä výrobou Prosecca a Pinotu Grigio, Malbec v ich prevedení bol naozaj zaujímavý. Malbech Lison Pramaggiore 2015 pochádza z oblasti Portogruaro. Bohužiaľ, toto je zatiaľ posledný ročník, ktorý vinárstvo vyrobilo. Zrelé višne, lesné jahody s tónmi mliečnej čokolády. Stále si zachováva ovocný prejav s jemne vysušujúcimi tanínmi, v závere minerálne. Skvelá skúsenosť. Ostávame v Taliansku, len sa presunieme južnejšie, do oblasti Maremma. Vinárstvo Aldobrandesca patrí rodine Antinori. Vinohrady sa rozprestierajú v oblasti s unikátnymi klimatickými podmienkami a pôdou bohatou na tuf a vulkanické podložie. Vie Cave 2019 je bohaté, moderné a atraktívne víno s termickým prejavom. Vo vôni dominujú lesné maliny, čučoriedky, mäta a aníz. V chuti atraktívne s intenzívnym ovocným prejavom.
Malbec pravdepodobne pochádza z Francúzska, preto sme v rámci MasterClassu ochutnali aj dve vína z tejto krajiny. Prvý pochádza z vinárstva Vignobles Bourceau z oblasti Blaye - Côtes de Bordeaux. Hrozno pochádza z 50-ročnej parcely s vápencovou pôdou, v severnej časti Bordeaux. Vinifikuje sa v Château La Gamaye. Víno vyzrievalo v betónových nádržiach desať mesiacov. Folie Rouge Malbec 2020 má čistú, na začiatku jemne zemitú, neskôr ovocno herbálnu vôňu. Chuť je energická, ovocná so šťavnatou kyselinkou a vitálnou tanínovou štruktúrou. Aký by to bol MasterClass o Malbecu bez Cahors? Château du Cèdre patrí medzi top vinárstva tejto oblasti. Špecifická mikroklíma má veľký vplyv na jeho terroir.
V rovnakej vzdialenosti od Atlantického oceánu, Pyrenejí a Stredozemného mora je podnebie oceánske až do júna, potom stredomorské od júla. V septembri rieka Lot ochladzuje vzduch a cez vinič fúka chladnejší vietor. Hrozno pochádza z parcely, ktorá je v režime BIO s kamenistou, ílovito-piesčitou pôdou (tzv. tretia terasa). Fermentácia v otvorených kadiach a víno vyzrievalo dva roky v sudoch. Elegantné a harmonické Le Cédre 2012 s vôňou čiernych ríbezlí, kvitnúceho orgovánu, kože a čierneho čaju. Klasický, vyzretý Malbec z Cahors so stále sviežou ovocnou chuťou a zamatovou tanínovou textúrou. V závere minerálne.
Vďaka MasterClassu, ktorý bol venovaný odrode Malbec, môžem skonštatovať, že táto odroda pozoruhodne odráža charakter pôvodu. V máji pokračujeme ďalej s vínami z ikonického vinárstva Penfolds.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.