Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Zápisky z MasterClass Rioja
Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.
Rioja = Španielsko
Rioja je najznámejšia španielska vinohradnícka oblasť, ktorá profituje zo svojej polohy, mikroklimatických podmienok, rôznych typov podložia a vinárov, ktorí vyrábajú jedinečné vína. Oblasť je ovplyvňovaná oceánskym a z južnej strany kontinentálnym prúdením vzduchu.
Väčšina vinohradov leží v nadmorskej výške 400 až 600 metrov nad morom, ktoré sa líšia sa pôdnym podložím. Najviac rozšírené je kriedovo vápenaté podložie, hlinito vápenaté s vyšším obsahom železa so slieňom a aluviálne s prímesou ílu. Rioja sa delí na tri zóny, najväčšia je Rioja Alta, nasleduje Rioja Oriental a najmenšia Rioja Alavesa. Postupne sa presadzujú aj vína z jedného vinohradu tzv. Viñedo Singular. Dominantnou modrou odrodou je Tempranillo doplnená Mazuelom, Gracianom a Garnachou Tinto. Z bielych odrôd sa najčastejšie objavuje Viura a Garnacha blanca a Malvasia.

MasterClass sme začali vínom vinárstva El Coto 875m Tempranillo 2020. Hrozno pochádza z najvyššie položenej vinice vinárstva Carbonera ( Rioja Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Chardonnay a Verdejo. Víno vyzrievalo 9 mesiacov v nových amerických a francúzskych dobových sudoch. Tempranillo s veľmi pekným ovocným prejavom kôstkového ovocia. V chuti živé s odrodovým charakterom a prirodzenou textúrou trieslovín. Víno: El Coto 875 m Tempranillo 2021
Nasledovala dvojica vín z jedného ročníka, rovnakej podoblasti, ale s rozdielnou filozofiou a prístupom pri vinifikácii. Ročník 2019 je hodnotený v Rioje (Consejo regulador) – excellent. Prvé víno Coto Real Reserva 2019 zaujalo atraktívnou, ovocno kvetinovou vôňou. Tempranillo pochádza z jedného vinohradu Cuartos Viejos v Cenicero (Alta), ktorý má viac ako 50 rokov. Víno vyzrievalo 24 mesiacov najmä vo francúzskych dubových sudoch. Chuť je bohatá, koncentrovaná s výraznými tanínmi a ovocno herbálnym charakterom. Teraz už prístupné avšak s potenciálom. Víno: El Coto Coto Real Reserva 2020
Druhým vínom bola Reserva 2019 z vinárstva Marqués de Murrieta. Víno Murrieta bolo prvé víno zo Španielska, ktoré získalo 100 bodov od Parkera. Hrozno pochádza z vinice Ygay (Alta) a patrí do top 10 najlepších vín z tejto oblasti. Ročník 2019 tvorí 87% Tempranillo, 6% Graciano, 5% Mazuelo a 2% Garnacha. Víno zrelo 24 mesiacov v amerických dubových mesiacov. Oproti Coto Real pôsobí viac klasicky s jemne kabernetovo kôstkovou vôňou. Veľmi elegantné víno s finesou s výbornou harmóniou a zároveň komplexnosťou. Veľmi citlivá práca s drevom, ktoré sa len jemne objavuje v závere. Veľmi dlhé s potenciálom na dekádu.

Druhá porovnávaná dvojica vín patrila jednému vinárstvu Remelluri (Alavesa), teda rovnakému štýlu a pôvodu, ale z dvoch veľmi odlišných ročníkov 2013/2011 a z dvoch rôznych formátov fliaš. Ročník 2013 bol v Rioje chladný s komplikovaným prejavom. Naopak ročník 2011 bol považovaný, rovnako ako 2019 za excelentný. Remulleri 2013 bolo servírované zo štandardnej 0,75l fľaše. Blend 25 parciel, 85% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Graciano, 21 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Vo vôni tóny sušeného bobuľového ovocia, opracovanej kože, húb, čierneho čaju a sójovej omáčky. V chuti pôsobí živšie ako vo vôni, kyselinka drží kostru vína. Šarmantné, pripravené na pitie. Ročník 2011 bol servírovaný z magnum (1,5l) fľaše. Rovnaký blend, ktorý vyzrieval 17 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Bol to druhý ročník Telma Rodrigueza, ktorý po otcovi prevzal vinárstvo. 2011-ska pôsobí dravšie, vyššia koncentrácia so živým, ovocným prejavom. Dynamické s dobre zapracovanými trieslovinami a termickým prejavom ročníka.
Spoločným menovateľom tretej dvojice bolo jedno vinárstvo a identický ročník 2017, ale odlišný pôvod, odrodové zloženie a vinifikácia. Vína majú „cool climate“ prejav s dobrým vyzrievajúcim potenciálom. El Coto Coto de Imaz Gran Reserva 2017 zaujal veľmi pekným ovocným prejavom s tónmi kvitnúcej čerešne a orgovánu. Hrozno pochádza z viacerých vinohradov (Alta) s dominanciou odrody Tempranillo a malým percentom Graciana. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych a amerických dubových sudoch a ďalších 36 mesiacov vo fľaši pred uvedením na trh. Delikátna Gran Reserva s elegantnou, ovocnou textúrou. Harmonické s pomerne integrovanými trieslovinami a živou kyselinkou. Víno: El Coto Coto de Imaz Gran Reserva 2018
Druhé víno Imaz Gran Reserva 2017 Limited napriek tomu, že je z rovnakého vinárstva a ročníka, má odlišný charakter. Hrozno pochádza z najstaršieho vinohradu Elvilar (Alavesa) vo vlastníctve vinárstva. Leží v nadmorskej výške 700 metrov nad morom na vápenatom podloží a je vedený na Gobelet. Vyrobených bolo len 6669 fliaš, iba na alokáciu. Vo vôni tóny červených a čiernych ríbezlí a čerešne doplnené škoricou, vanilkou a náznakom kôpru. Chuť je mladá, energická a koncentrovaná so sviežou kyselinkou a pomerne pevnými trieslovinami. Toto víno je určené na dlhé vyzrievanie, momentálne veľmi mladé.

A na záver prišlo biele víno Marqués de Murrieta Capellania Blanco Gran Reserva 2019. 100% Viura zo 6ha parcely Capellania ( Ygay v Rioja Alta), vysedenej v roku 1945 s nadmorskou výškou 485m. Pôda prevažne hlinito – vápenatá. Víno vyzrievalo 23 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch Allier a následne 13 mesiacov v betónových tankoch. Produkcia iba 30000 fliaš. Nádherná ovocno kvetinová vôňa spojená s viacerými jemnými nuansami. V chuti dekadentné s jemne ovocnou krémovou textúrou, limetkový sorbet, pražený lieskový oriešok, náznak medu doplnený živou kyselinkou. Pripomína stredomorský štýl vín. Delikátne a elegantné víno s hroznovým charakterom a viacerými vrstvami. Na začiatku svojho vývoja s dlhým potenciálom. Víno: Marqués de Murrieta Capellanía Blanco Gran Reserva 2019
Ďalší MasterClass bude venovaný odrode Grenache v rôznych farbách a štýloch.


Ďalšie články

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.

Ružové vína, známe aj ako rosé, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Sú osviežujúce, ovocné a často plné letnej atmosféry. No viete, ako sa vyrába ružové víno? Výrobný proces rosé nie je len kompromis medzi červeným a bielym vínom – ide o precízne riadenú technológiu s vlastnými špecifikami. V tomto článku sa pozrieme na proces výroby ružového vína, jeho metódy, výzvy a zaujímavosti.