offerBox
1

23. 5. - MasterClass Caliterra v Bratislave

offerImage

Pozývame vás na degustáciu šiestich ročníkov (2005, 2007, 2009, 2015, 2017 a 2019) unikátneho vína Caliterra Cenit tak, ako sa vyvíjalo v čase.

Čítať viac

Cenové hity týždňa

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
En Primeur Burgundsko Domaine Chanson 2020

En Primeur Burgundsko Domaine Chanson 2020

Na základe úspechu En Primeur 2019, ponúkame našim zákazníkom opätovnú možnosť zakúpenia vín v predstihu. Ako zvyčajne od Domaine Chanson z Beaune. V tomto roku to bude ešte o jedno víno viac! Vína budú doručené najskôr v septemberi 2022.


História tohto pestovateľa a negocianta siaha do polovice 18.storočia. Pôvodný názov Maison Verry odkazuje na zakladateľa domény. V roku 1847 ju odkúpila rodina Chanson. Podstatná zmena nastala v roku 1999, keď prešla pod Bollingera. Bollinger angažoval rešpektovaného enológa J.P. Confurona zo známej rodiny vo Vosne-Romanée.

Ten zaviedol mnoho zmien aj v ekologickom pestovaní viniča ako aj vinifikácii. Časť vín vyzrieva vo štvorpodlažnom stredovekom Bastione v Beaune. Klenotom v náhrdelníku vinohradov vo vlastníctve Chansona je Clos des Feves Premier Cru. Taktiež unikátna parcela Vergennes Grand Cru nad dedinou Aloxe- Corton. Vína od Chansona patria v súčasnosti medzi najlepšie z Beaune, navyše za veľmi korektnú cenu.

Aký bol ročník 2020?

Zima bola v južnej časti Burgundska mierna, len zopár dní s mínusovými teplotami. Skorý nástup kvitnutia s nárastom teplôt. V máji sa vrátili teploty do normálu aj s mrazmi, ktoré našťastie nepoškodili vinič. Nasledovalo krátke obdobie zrážok, ale rovnomerne so slnečnými dňami. Jar vystriedalo teplé a slnečné počasie s nízkym zrážkovým úhrnom a z toho vyplývajúcim stresom viniča, najmä na chudobnejšom pôdnom podloží. Následkom toho bolo nerovnomerné dozrievanie hrozna z pohľadu parciel.

Kvôli skorému nástupu vegetačného obdobia začal zber o tri týždne skôr ako v roku 2019! Pokračoval do 4. septembra v ideálnom slnečnom počasí, ale s nevyhnutnou selekciou hrozna ako aj flexibilitou pri zbere jednotlivých vinohradov. Pred fermentáciou bolo hrozno schladzované s kontrolou teploty počas vinifikácie najmä pri bielych vínach. Ako je zvykom u Chansona modré odrody boli spracované neodstopkované. V ročníku 2020 bolo vďaka perfektnej zrelosti hrozna ako aj zdravotnému stavu použitých len 25-30 % nových sudov. 

Ako bude chutiť 2020?

Vďaka prejavu počasia ako aj prístupom pri zbere a vinifikácii je „dvadsiatka“ od Chansona  jednoznačne úspechom.

Červené vína majú hlbokú farbu a intenzitu vône s tónmi lesných plodov, kôstkového ovocia a s odstupom času aj orientálneho korenia. Disponujú bohatou ovocnou textúrou a štruktúrou tanínov.

Biele vína sú harmonické a elegantné s charakterom pôvodu. Vo vínach je dostatok jedinečnosti, autenticity a elegancie. Ich aromatická intenzita v nose aj ústach, podporovaná precíznosťou budú predpokladom skvelého priestoru pre vyzrievanie. 

Podľa Vincenta Avanela, riaditeľa Domaine Chanson je 2020 bezprecedentným a zároveň klasickým ročníkom!

Vína En Primeur 2020 - Objednávku En Primeur nekombinujte s iným tovarom. Ohľadne termínu dodania vás budeme informovať. 

 

 

Domaine Chanson Beaune Gréves (En-Primeur) 2020

Gréves je vinohrad rozprestierajúci sa medzi Teurons a Bressandes. V niektorých ročníkoch môže pripomínať obidva, záleží z ktorej parcely pochádza hrozno. Chanson vlastní z celkovej plochy 2ha. Hrozno sa spracovalo celé a vyzrievalo 14-18 mesiacov v sudoch. Oproti Bressandes artikuluje s jemnejšou koncentráciou, ale veľmi typickým zemito - minerálnym charakterom. V chladnejších ročníkoch s jemným dotykom kvetín. Svoju jedinečnosť potvrdzuje aj v 2019 s potenciálom pre dlhé vyzrievanie. Zaujme vynikajúcou štruktúrou a hĺbkou. Ovocnú textúru kombinuje s bohatou kresbou tanínov a sviežosťou v dlhom, minerálnom závere. Bravo.

Ukázať víno na eshope

 

Domaine Chanson Chassagne-Montrachet Les Chenevottes (En Primeur) 2020

Chenevottes je vinohrad s juhovýchodnou expozíciou. Rozprestiera sa severne od Chassagne smerom k Saint-Aubin. Chanson vlastní viacero parciel tohto Premier Cru, ktoré susedí so ikonickou Le Montrachet. Pôda je vápencová a vynikajúcou akumuláciou slnečných lúčov a dobrým prúdením vzduchu smerom zo Saint-Aubin. 2020 bude skvelý ročník pre biele vína. Vína zo Chenevottes disponujú perfektnou zrelosťou a dotykom kvetín. Chuť oplýva komplexným prejavom a ušľachtilosťou blízkeho Grand Cru Le Montrachet. Na vrchole býva po desiatich - pätnástich rokoch vyzrievania.

Ukázať víno na eshope

 

Domaine Chanson Beaune Clos des Féves Premier Cru (En-Primeur) 2020

Diamant v náhrdelníku vinohradov Domaine Chanson. Ak by existovala v Beaune klasifikácia Grand Cru, Féves by bol určite adeptom na zatriedenie. Je to 3,8 ha vinohrad zmieňovaný už v 14.storočí a nie vždy sa tam pestoval vinič. Chanson vlastní celú 3,8ha parcelu, ktorá sa nachádza v strede kopca. Tak ako je to zvykom v posledných ročníkoch hrozno fermentuje neodstopkované s citlivým používaním nových sudov. Šarmantná vôňa s bohatým ovocným prejavom. Kôstkové ovocie a orientálne korenie. Extraktívna chuť s termickým aspektom. Vyvážené a veľmi dlhé v dochuti. Komplexné červené víno s potenciálom na archiváciu do 2040+.

Ukázať víno na eshope

 

 

Domaine Chanson Pernand-Vergelesses En Caradeux (En-Primeur) 2020

Po ročníku 2019 bude toto výnimočné víno znovu na Slovensku. Z dôvodu veľkého záujmu vo svete sme rezervovali štyri kartóny pre našich klientov. Hrozno pochádza z 1,5ha parcely s výhľadom na blízky Corton-Charlemagne, ale s odlišnou expozíciou. Kvôli zachovaniu charakteru, víno fermentuje vo veľmi nízkom pomere nových sudov, len 12-14 mesiacov. Vinifikácia zohľadňuje komplexný prejav s pikantnou aciditou a šťavnatým ovocným základom. V dochuti býva dlhé, minerálne a po 10 rokoch ležania s dotykom bieleho korenia a praženej mandle. 2020 bude podobne ako 2019 pozitívne vyzrievať do 2035+.

Ukázať víno na eshope

 

Domaine Chanson Savigny-lés-Beaune Hauts Marconnets Premier Cru (En-Primeur) 2020

Pre biele vína netradičná apelácia. Pôvodne bola vysadená odrodou Pinot Noir, ale zhruba pred päťdesiatimi rokmi presadená na Chardonnay. Vinohrad je situovaný severozápadne od Savigny. Jeho juhovýchodná orientácia zachováva potrebnú sviežosť najmä v teplejších ročníkoch. Domaine Chanson vlastní dvojhektárovú parcelu na vrchole kopca tohto Premier Cru, v susedstve klasifikovaných vinohradov Beaune. Pôda je vápenato piesčitá, v niektorých častiach viac hlinitá alebo slieňová. Často sa prihovára zmesou kvetinovo ovocných tónov. V chuti býva harmonické, brilantné aj s dotykom mäty. Po dekáde vyzrievania maslovo orieškové a jemne korenisté.

Ukázať víno na eshope

 

Domaine Chanson Corton Vergennes Grand Cru (En Primeur) 2020

Biela rarita z juhovýchodnej časti Cortonu. Malá parcela o ktorú sa delí Chanson a Hospice de Beaune. V minulosti patrila barónovi z Vergennes, ktorý bol poradca Ludvíka XVI. V dubových sudoch vyzrieva 13 mesiacov. Mohutný a rafinovaný Corton. Pôda je zmesou ílu a vápenca. Minerálno dymová vôňa a veľkolepá chuť s pozoruhodnou štruktúrou. 2020 bude výnimočný ročník pre biele burgundské a výnimočné víno vo fľaši. Napriek tomu, že v pivnici vydrží veky, prvé fľaše sa budú dať vychutnať po 6-8 rokoch.

Ukázať víno na eshope

Domaine Chanson Beaune Clos des Mouches Premier Cru (En-Primeur) 2020

Chuťovka pre všetkých fanúšikov burgundských vín. Biely Clos des Mouches od Chansona bude po prvý krát na Slovensku!

Chanson vlastní 4,25ha parcelu "Saint Désiré" v strede tohto Premier Cru. Clos des Mouches je jeden z najlepších vinohradov v Côte de Beaune. Zaujímavé je, že i keď leží južne od Beaune, vinič je ochladzovaný prúdením vzduchu cez "combes" zo severu. Pôda je zmesou hnedého vápenca, slieňov a piesku. Chardonnay je vysadená vo vrchnej časti vinohradu na ploche 2ha.

V niektorých rokoch nebolo toto víno vôbec vyrobené. Naposledy 2013 a 2014. Biele Clos de Mouches je esenciou bieleho Beaune s dokonalým rukopisom pôvodu a individualitou zároveň. Vína majú obdivuhodný potenciál pre vyzrievanie a otvárať fľašu tohto vína mladšiu ako desať rokov sa neodporúča.

Ukázať víno na eshope

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.