offerBox
1

23. 5. - MasterClass Caliterra v Bratislave

offerImage

Pozývame vás na degustáciu šiestich ročníkov (2005, 2007, 2009, 2015, 2017 a 2019) unikátneho vína Caliterra Cenit tak, ako sa vyvíjalo v čase.

Čítať viac

Cenové hity týždňa

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Histamín vo víne, ktoré ho majú málo?

Histamín vo víne, ktoré ho majú málo?

Niektorí ľudia trpia alergiou na obsah histamnu, nazývanou histamínová intolerancia. Histamínovou intoleranciou (HIT) trpí približne jedno až päť percent populácie. Postihnuté osoby nie sú schopné rozložiť histamín prijatý s jedlom v dôsledku nedostatku enzýmov. Histamín vzniká aj pri výrobe vína. Ako vzniká vo víne a ako sa vyrába víno, aby malo nízky obsah histamínu? Dočítate sa nižšie.

Pozrieť nízkohistaminové vína na eshope.


Ako vzniká histamín vo víne?

Histamín je biogénny amín. Vzniká buď pri biochemických procesoch alebo pri skladovaní a zrení vína.

Transformácia histidínu na histamín prebieha prostredníctvom enzýmu histidíndekarboxyláza a vyvolávajú ju mikroorganizmy. Kvasinky a baktérie zohrávajú teda pri vzniku histamínu dôležitú úlohu. Biochemický proces vo víne je alkoholové kvasenie, pri ktorom sa hroznová šťava fermentuje na víno pridaním kvasiniek v riadenom procese. Dá sa to urobiť aj bez pridania čistých kultúr kvasiniek, ale prináša to riziko, že divoké kvasinky nežiaduce vedľajšie produkty.

Ďalším procesom, ktorý produkuje histamín vo víne, je jablčno-mliečna fermentácia, nazývaná aj biologická redukcia kyseliny. Zvyčajne sa vykonáva iba pri červených vínach. Z tohto dôvodu majú červené vína vyšší obsah histamínu ako biele vína. Počas tohto procesu sa kyselina jablčná mení na kyselinu mliečnu. Problémy počas procesu biologického odbúravania kyselín môžu viesť k výraznému zvýšeniu histamínu vo víne. Preto by tento proces mal prebiehať rýchlo a dobre monitorovaný.

Ďalším dôležitým faktorom pre tvorbu histamínu vo víne je skladovanie vo vínnej pivnici. Ako rýchlo vzniká histamín môže ovplyvniť niekoľko faktorov: teplota skladovania, obsah siričitanov vo víne, čistota sudov a či bolo víno prefiltrované. Po naplnení vína do fliaš sa vo víne nemôže tvoriť ďalší histamín.

Vo všeobecnosti biele a ružové víno prirodzene obsahujú menej histamínu v porovnaní s červeným vínom, pretože sa vyrábajú iným spôsobom a neprechádzajú rovnakým procesom zrenia.

Orientačný obsah histamínu v niektorých potravinách a vo víne v mg/kg (Bobak, 2010).

Biele víno    0,16 – 4,22
Červené víno    0,21 – 6,33
Šumivé víno    0,16 – 5,90
Hrozienkové a botrytické výbery    do 20

Ako vyrobiť víno s nízkym obsahom histamínu

V zásade existujú dva spôsoby výroby. Pred fľaškovaním je možné víno ošetriť bentonitom. Bentonit je bežným číriacim činidlom vo vinárskom priemysle, ktorý sa používa na stabilizáciu bielkovín. Ak sa víno vyrába bez ohľadu na tvorbu histamínu, hladiny histamínu sú zvyčajne vysoké. V dôsledku toho je potrebné množstvo bentonitu. Týmto procesom trpí najmä červené víno, keďže bentonit odstraňuje nielen histamín, ale aj farbu a čiastočne vôňu i chuť vína.

Najväčší vplyv na tvorbu histamínu vo víne má výroba vína. Ak sa mušt spracováva na víno, je to najlepší spôsob, ako zabrániť tvorbe histamínu. Je pochopiteľné, že tých pár vinárov, ktorí vyrábajú nízkohistamínové víno, nehovorí veľa o procese vinifikácie.

Procesy, ktoré ovplyvňujú obsah histamínu vo víne
•    Rýchle spracovanie hrozna
•    Mimoriadne čisté a hygienické pracovné podmienky
•    Monitorovaná alkoholová fermentácia na zníženie tvorby histamínu
•    Hladina histamínu môže byť ovplyvnená biologickou degradáciou kyseliny
•    Obsah histamínu závisí aj od druhu vína
•    V akom bode a ako jemne sa víno filtruje
•    Drevené sudy môžu mať vplyv na obsah histamínu
•    Na tvorbu histamínu má veľký vplyv dĺžka zrenia a teplota skladovania

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie vína?

Medzi príznaky histamínovej intolerancie vína patria:
•    Hnačka
•    Bolesť hlavy
•    Upchatý nos
•    Nízky krvný tlak
•    Žihľavka / svrbenie kože
•    Sčervenanie (červenanie v lícach)

Ak máte tieto príznaky po vypití malého množstva vína, môže to byť prejav neznášanlivosti. To znamená, že je vždy najlepšie porozprávať sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že tieto príznaky nie sú špecifické pre histamínovú intoleranciu vína. Existuje množstvo ďalších stavov, ktoré spôsobujú podobné príznaky.

Víno s nízkym obsahom histamínu skladom

Možno ste si všimli, že niektorí najmä slovenskí výrobcovia vína uvádzajú obsah histamínu na etiketách. Väčšina vín, ktoré sú vyrábané v ekologickom procese, majú nižší obsah histamínu. Vína si zachovávajú redukčné látky počas celého procesu zrenia, aby víno neprodukovalo (príliš veľa) histamínu.

Vinári nepoužíva vybrané, selektívne kvasinky a len mimoriadne málo síry. Vína sú testované v laboratóriu. Hranica stanovenia leží okolo 0,1 mg/l. Na stanovenie obsahu histamínu sa používa takzvaná HPLC metóda a že spodná hranica merania je 0,1 mg/l. Neexistuje žiadny právny predpis, do ktorého by sa obsah vína mohol označovať ako bezhistamínové.

TIPY na vína: Reya Organica Tramín červený BIO 2020Reya Organica Pinot Noir BIO 2020VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rulandské šedé BIO 2021Nichta Classic Rizling rýnsky 2022Vinárstvo Rariga Sauvignon Blanc 2023Kasnyik Orange Rizling vlašský Organic 2021Karpatská Perla Silvánske zelené 2021Fundus Regius Cabernet Sauvignon rose 2022Papillon Víno od Francúza Sauvignon, BIO 2019
 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.