Cenové hity týždňa

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ktoré sú najpestovanejšie odrody Slovenska?

Ktoré sú najpestovanejšie odrody Slovenska?

"Slovensko je malá vinohradnícka a vinárska krajina. Slovenské vína však majú svoj jedinečný charakter. Vinohrady ležia v severnom vinohradníckom pásme a zloženie pôd sa mení od žuly a vápenca cez sopečné horniny až pieskovec. Táto rozmanitosť ponúka originálne vína. Poďte sa pozrieť, ktoré sú najrozšírenejšie odrody na Slovensku a ktoré vína by ste mali určite ochutnať." Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet a Corner & Co.

Inšpirujte sa: TOP vína zo SlovenskaSlovenské vína, ktoré by ste mali určite ochutnať v roku 2022


Najkvalitnejšie slovenské vína pochádzajú z odrôd Veltlínske zelené, Rizling rýnsky a vlašský, Tramín červený. Sú to biele odrody, ktoré patria do našich vinohradov a vyhovujú im klimatické podmienky na Slovensku. Pestujú sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja. Zároveň sú výborným partnerom k modernej slovenskej gastronómii.

Najhodnotnejšie modré odrody sú Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Alibernet. Je to trochu paradox, pretože práve červené z týchto odrôd sa vytrácajú z obchodov a vínnych lístkov. Často sú nahrádzané modrými slovenskými novo-šľachtencami, ale najmä zahraničnými červenými vínami. Slováci viac uprednostňujú robustné až marmeládové červené vína pred slovenskými červenými vínami s typickou kyselinkou.

Spoznajte slovenské odrody - TOP Biele odrody 

1. Veltlínske zelené

Veltlínske zelené je tradičná stredoeurópska odroda a je najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou na Slovensku. Vína z tejto odrody ponúkajú všetky úrovne kvality od ľahkého Veltlínu s príjemnou kyselinkou až po vína, ktoré dokážu vyzrievať aj niekoľko desaťročí.

Veltlínske zelené je výbornou odrodou k výrobe i prírodne sladkých vín. V rámci Slovenska sa najväčšie výsadby nachádzajú v Malokarpatskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. 

Odporúčame: Vinárstvo Rariga Veltlínske zelené 2020

2. Rizling vlašský

Rizling vlašský je stará biela muštová odroda. Na Slovensku jej patrí druhé miesto z celkovej plochy. Vlašák, ako sa jej hovorí ľudovo,  má vyšší obsah kyseliniek. Rizling vlašský sa pestuje na celom Slovensku, v každej vinohradníckej oblasti okrem Tokajskej. Pri nízkom výnose a správnej polohe na vápenatom podloží ponúka unikátne medovo korenisté vína s nadpriemerným potenciálom zrenia. Vhodná aj k výrobe šumivých, slamových či ľadových vína.

Odporúčame: Château Belá Rizling vlašský 2015

 

3. Rizling rýnsky 

Rizling rýnsky je právom považovaný za najkvalitnejšiu a najuniverzálnejšiu bielu odrodu najmä severných vinohradníckych oblastí a právom patrí do TOP dvadsiatky najpestovanejších odrôd sveta. Rizling je jedna z mála odrôd, ktorá ponúka zaujímavé vína v kategórii suchých, polosuchých, polosladkých, prírodne sladkých vín a dokonca i sektov. Patrí k veľmi obľúbeným a vyhľadávaným bielym odrodám a dobre sa mu darí v našich klimatických podmienkach. Pestuje sa takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach okrem Tokaja a z každej oblasti chutí inak. Rizling zo žuly z Malých Karpát je iný ako zo sopečného podložia zo stredného a východného Slovenska. 

Someliérka odporúča: Fundus Regius Rizling rýnsky 2011

4. Tramín červený

Tramín červený je veľmi stará aromatická biela muštová odroda a je jedným z rodičov pre mnoho európskych odrôd. Výbornú kvalitu dosahuje v kategórii suchých, polosuchých i prírodne sladkých vín. Na Slovensku bol Tramín červený registrovaný v roku 1941. Dnes je vo výsadbách nahrádzaný novošľachtencami ako  Devín, Pálava, Noria a Míllia. Tramínu sa veľmi dobre darí v Nitrianskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Výborne reflektuje miesto pôvodu. 

Vyskúšajte: VÍNO NATURAL Domin & Kušický Tramín červený BIO 2019

Koľko vypijeme vína?

Na Slovensku je spotreba vína necelých 15 l na osobu za rok. V porovnaní s našimi susedmi Čechmi je to o 5 l menej a Francúzi ročne vypijú 50 l na osobu.

Spoznajte slovenské odrody - TOP Červené odrody 

1. Frankovka modrá

Frankovka modrá je na Slovensku najpestovanejšou modrou odrodou. Frankovka modrá je najviac rozšírená v Rakúsku, Nemecku, Maďarsku, Slovinku na južnej Morave i v Chorvátsku. Dnes je zaujímavou oblasťou okolie Skalice, kde sa Frankovka modrá pestuje a tvorí hlavný podiel v Skalickom Rubíne, ktorý získal v roku 2018 chránené označenie CHOP Skalický Rubín. Frankovka modrá prirodzene vyšší obsah trieslovín a kyselín. Má špecifický a neopakovateľný odrodový charakter. Vyzrievaním získava na komplexnosti a je vhodná k archivácii. Z Frankovky sa na Slovensku vyrábajú i veľmi zaujímavé suché ružové vína.

Odporúčame: Masaryk Skalická Frankovka 2019

2. Svätovavrinecké

Svätovavrinecké je modrá muštová odroda a popri Frankovke modrej najpestovanejšou odrodou na Slovensku. Svätovavrinecké nie je náročnou odrodou na polohu a je vhodná do okrajových oblastí pestovania viniča. Darí sa jej na piesočnato hlinitých pôdach s vyšším obsahom vápnika. Zber hrozna sa uskutočňuje už v druhej polovici septembra. Svätovavrinecké vína sa vyznačujú vyššou farebnou intenzitou, vyššou hladinou kyselín a trieslovín. Chuť majú plnú a zamatovú. U nás je stále považovaná akoby za menej cennú odrodu, pritom dokáže dobre reflektovať terroir. Taktiež výborná odroda k výrobe ružových vín. 

Vyskúšajte šumivé rosé: Hacaj Vintage Svätovavrinecké Rosé 2017

 

3. Alibernet  

Alibernet je modrá muštová odroda, ktorá vznikla krížením odrôd Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon a vyšľachtili ho v roku 1950 vo výskumnom ústave vinohradníctva a vinárstva v Odese na Ukrajine. Má vysoký podiel antokyanových farbív v šupke i dužine. Alibernet je náročný na pôdu , vyžaduje teplé, hlboké a úrodné pôdy. Vysádza sa v najteplejších polohách na južných svahoch. Je odolný voči mrazom a vhodnou odrodou na zvýšenie farebnosti červených vín. S obľubou pestuje sa na jednoodrodové vína, ktoré najmä v teplejších ročníkoch profitujú z jej vyššieho obsahu fenolických látok. Vyzrievaním v dubových sudoch získava na stabilite a štruktúre. Vína z odrody Alibernet sú tmavo fialové a majú kabernetový charakter.

Someliérka odporúča: Karpatská Perla Alibernet 2017 

4. Cabernet Sauvignon

Jedna z najstarších, najrozšírenejších a najkvalitnejších odrôd. V našich zemepisných podmienkach vynikne len v najlepších rokoch. Napriek tomu aj zo Slovenska sa dá ochutnať slušný Cabernet, najmä z teplejších ročníkov. Podmienky sa kvôli globálnemu otepľovaniu na Slovensku zlepšujú. Hrozno dozrieva neskôr a je možné ho zberať až v polovici októbra. Výsledné vína sa vyznačujú tónmi čiernych ríbezlí, grafitu a mletej papriky. 

Vyskúšajte: Fundus Regius Cabernet Sauvignon 2009

 

Kríza slovenských vinohradov 

Ako všetky segmenty, tak aj vinohradníctvo a vinárstvo ovplyvňuje korona kríza. Situácia u slovenských vinohradníkov a vinárov je kritická. Vinohradníci sa obávajú, že ak sa od štátu nedočkajú rýchlej pomoci, môže dôjsť k ďalšiemu klčovaniu vinohradov.  

Na Slovensku máme 6 vinohradníckych oblastí. Najväčšiu rozlohu má Južnoslovenská, kde je sústredených 18% výrobcov vína. Nasledovaná Malokarpatskou, Nitrianskou, Stredoslovenskou, Východoslovenskou a najmenšou Tokaj. Tokajská vinohradnícka oblasť je jediná oblasť (spolu so Skalickým rubínom) s presne definovanými podmienkami pre pestovanie viniča a výrobu vín. 
Rozloha slovenských vinohradov však rok čo rok klesá. Výmera celkovej plochy vinohradov sa v roku 2019 v porovnaní s rokom 2018 síce zvýšila o 302 ha, ale trend poklesu plôch rodiacich vinohradov, ktorý už trvá od roku 2013, stále pokračuje. Ich výmera sa znížila o 85 ha a výmera nerodiacich vinohradov sa zvýšila o 38 7ha (zdroj ÚKSUP). 

Vplyvom poklesu plôch pre pestovanie muštových odrôd hrozna klesla aj výroba vína o 60 000 hektolitrov. Z celkovej ponuky vína tvorí domáca produkcia 20,2 %, čo je o 4,8 percentuálnych bodov menej, ako rok predtým. Domáca spotreba vína stúpla pravdepodobne vplyvom korona krízy, ale tým, že gastro segment bol zatvorený, slovenským vinárom ostali v pivniciach vína. A aj napriek tomu Slovensko nie je sebestačné v produkcii vína, viac ako polovica vín sa k nám dováža. Najviac sa k nám vína dovezie z Talianska, Nemecka, Maďarska, Španielska a Argentíny. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.