Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Marinovaný filet zo pstruha s citrónovou omáčkou - RECEPT a tip na víno
Po vianočnom prejedení sa dobre padne pre naše trávenie ľahší a zdravý recept na marinovaného pstruha s citrónovou omáčkou servírovaného na podstielke zo slaného lievanca. I víno odporúčané k tomuto jedlu je ľahšie. Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand si s radosťou a bez výčitiek dopraje i balerína v Paríži.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Marinovaný filet zo pstruha na podstielke s citrónovou omáčkou
Čas prípravy: 40 minút, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Pstruhy očistíme nožom od šupín a naporciujeme na filety, ktoré dôkladne očistíme od kostí.
2. Opláchneme, osušíme, ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
3. Všetky bylinky si nasekáme nadrobno do misky, zalejeme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Takto si urobíme marinádu, s ktorou potrieme pstruhy a necháme odpočívať aspoň 2 hodiny v chladničke.
4. Potom filety opečieme na olivovom oleji (najskôr stranu s kožou). Keď filety otočíme pridáme lyžicu masla a po 4 minútach odstavíme a necháme dôjsť.
Slaný lievanec
Zelenú cibuľku nasekáme najemno. V miske zmiešame sódubikarbónu s jogurtom a mliekom. Následne pridáme soľ, vajce a múku. Vymiešame homogénne cesto. Na koniec do cesta vmiešame zelenú cibuľku. Z cesta vytvárame naberačkou jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán do zlatista.
Citrónová omáčka
Do malej rajnice dáme zovrieť smotanu, pridáme šťavu a kôru z citróna, štipku bieleho korenia a kurkumy, soľ a cukor podľa chuti. Necháme variť 3 minúty na malom plameni, kým nám omáčka nezhustne a nakoniec pridáme malú lyžičku masla.
Servírovanie: Na tanier naložíme tri slané lievance, polejeme citrónovou omáčkou na vrch a položíme filet pstruha. Ozdobíme mikrobylinkami .
Crémant
Crémant je šumivé víno, ktoré pochádza len z určitých oblastí Francúzska mimo Champagne. Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die a Crémant de Savoie. Okrem Francúzska sa vyrábajú aj v Luxemburgu. Pravidlá pre výrobu Crémantov stanovujú v mnohých prípadoch najmenej deväťmesačné zrenie kalov, hoci niektoré vinárstva sa rozhodnú proces predĺžiť. Cremanty prechádzajú výrobným procesom „methode traditionalelle“. Je to proces, pri ktorom sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Má o niečo menšie množstvo oxidu uhličitého a o niečo nižší tlak vo fľaši (zvyčajne 2–3 atmosféry). Crémant bol prvýkrát vyrobený v opátstve Saint Hilaire v roku 1531.
Someliérka odporúča vhodné víno
K marinovanému pstruhovi v bylinkách s citrónovou omáčkou a slaným lievancom odporúčam Crémant de Limoux z vinárstva Gérard Bertrand. Tento ružový Crémant z apelácie Limoux spája v sebe ľahkosť a sviežosť, ktorá skvele doplní marinovaného pstruha v bylinkách v štýle Provance. Spolu s citrónovou omáčkou a lievancom vynikne jeho krémovosť. Delikátna chuť Crémantu sa ešte lepšie otvorí v kalichu pre burgundské vína. Možno i inšpirácia k príprave romantickej valentínskej večeri.
Odporúčanie someliérky:
Gérard Bertrand Ballerine ÉTOILE Crémant de Limoux
Ballerine pochádza z oblasti Limoux, ktorý sa nachádza v blízkosti pohoria Pyreneje. Komplexný ružový Crémant z odrôd Chardonnay, Chenin blanc a Pinot Noir. Pinot Noir bol vinifikovaný ako červené víno. Víno vyzrievalo 36 mesiacov na kvasinkách. Delikátna vôňa kvetín a kôstkového ovocia. Harmonická chuť s transparentnou sviežosťou a dávkou elegancie. Dlhý krémovo minerálny záver. Svieže, ovocné, hravé s grandióznym záverom. Pozrieť víno na eshope.
Gérard Betrand
Vinárstvo Gérard Bertrand reprezentuje to najlepšie, čo môže južné Francúzsko ponúknuť. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia. Vinárstvo úspešne spája víno s turizmom, kultúrou a gastronómiou. Od vysoko položených viníc v blízkosti Pyrenejí až po vulkanické pôdy Terrasses du Larzac s výhľadom na more. Dokopy 16 domén pokrýva 850 hektárov vinohradov obrábaných biodynamicky. Každá poloha sa vinifikuje samostatne. Rozmanitosť odrôd a terroiru, výnimočné vinice nachádzajúce sa na najkrajšom crus južného Francúzska, Corbières-Boutenac, Terrasses du Larzac, Minervois La Livinière, La Clape, Limoux, Cabrières. Domaine de Villemajou kúpil Gérardov otec v roku 1970 s dnes už 100 ročným Carignanom. Domaine de Cigalus ako neoficiálne Grand Cru Classé juhu má všetky vína certifikované Biadynamic – Demeter. Château l´Hospitalet v La Clape s konceptom hotela, reštaurácie a kultúrneho centra s letnými koncertmi. Toto unikátne víno je od roku 2013 taktiež certifikované Biodynamic – Demeter.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku