Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Recepty inšpirované Champagne Bollinger Rosé
Nová spolupráca Bollinger so šéfkuchárom Sylvianom Sendrom, oceneným Michelinovou hviezdou, ponúka inšpirujúce kombinácie s ikonickým ružovým Champagne Bollinger.
Sylvain Sendra a Champagne Bollinger
Champagne Bollinger a šéfkuchár Sendra sa stretli v dome Asafumi Yamashita, japonského záhradníka s jedinečným savoir-faire, ktorý pestuje zeleninu mimoriadnej kvality. Šéfkuchár a záhradník spolupracujú, pričom vždy zostávajú pokorní a uprednostňujú jednoduchosť, dve dôležité hodnoty Bollinger.
Bollinger a šéfkuchár Sylvain Sendra sa opäť spojili, aby spolu navrhli nové kombinácie so Champagne Bollinger Rosé. Vo svojej luxusnej reštaurácii Fleur de Pavé tvorí jednoduchú a zároveň elegantnú kuchyňu navrhnutú predovšetkým, aby spájala ľudí.
Sylvain Sendra: „Práca s výnimočnou zeleninou Asafumi Yamashita je pre mňa ako šéfkuchára skutočným zdrojom inšpirácie a kvality.“
Sylvain Sendra sa s nami podelil o prípravu dvoch ľahkých receptov s ružovým Champagne Bollinger.
Šalát zo zeleniny Asafumi Yamashita, jahôd a Parmigiano reggiano
Ľahký, ale komplexný šalát obohatený o energiu a rozmanitosť výnimočnej zeleniny Asafumi Yamashita. Jemné predjedlo spája sladkosť jahôd s hlbokými chuťami umami sójovej omáčky a bohatosťou syra parmigiano reggiano. Dokonalé spojenie s Bollinger Rosé. Tento pokrm zvýrazňuje ovocno korenisté tóny Champagne a poskytuje osviežujúci a elegantný kulinársky zážitok.
Ingrediencie
• zmes šalátových listov
• hrsť čerstvých byliniek
• 1 fazuľa karmazín
• 1/2 japonskej repy
• 2-3 jahody
• 1 polievková lyžica sójovej omáčky
• 1 malá lyžička ryžového octu
• Parmigiano reggiano
Postup
Jahody rozštvrtíte a pripravíte si šalátové listy a bylinky. Ošúpte fazuľu karmazín. Japonskú repu nakrájajte na pásiky. Zmiešajte jahody, šalátové listy, bylinky, fazuľu a repu vo veľkej šalátovej mise. Dochutíte sójovou omáčkou a ryžovým octom. Na šalát nastrúhajte syr. Podávajte ihneď, aby ingrediencie zostali čerstvé.
Jahody a maliny so shiso, mandľami a ibištekovou šťavou
Chutný a elegantný dezert oslavujúci jahody a maliny, povznesený chrumkaním mandlí a chuťou bazalky, listov shiso a šťavy z ibišteka. Tento jemne kvetinový pokrm, jemne osladený medom, sa výborne kombinuje o Champagne Bollinger Rosé. Bublinky a ovocné tóny Champagne z neho robia dokonalého partnera, ktorý prináša vynikajúcu rovnováhu.
Ingrediencie
• 50 g malín
• 50 g jahôd
• hrsť mandlí
• 2 cukrové hrášky
• jedlé kvety
• čerstvé bazové kvety
• listy bazalky
• shiso
• 50 ml ibištekovej šťavy
• 1 malá lyžička medu
Postup
Jahody rozkrojte a maliny rozpoľte. Nakrájajte niekoľko mandlí pozdĺžne a nastrúhajte lístky bazalky a shiso. Cukrový hrášok nakrájajte nadrobno po šírke. Kúsky jahôd a malín poukladajte do plytkej misky. Pridajte nakrájaný hrášok. Posypeme mandľami a lístkami bazalky a shiso. Pridajte kvapku medu. Ozdobte jedlými kvetmi a jemne prelejte šťavou z ibišteka. Ihneď podávajte.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku