Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Rum Don Q - 150 rokov rodinnej tradície
Názov rumov Don Q pochádza z celosvetovo známej novely „Don Quijote“ od autora Miguela Cervantesa. Rodina Serralles zdokonaľuje umenie výroby rumu už viac ako 150 rokov podľa starej rodinnej tradície. Dnes je Destileria Serrallés jednou z najekologickejších destilerii na svete.
AKCIA do 31. 7. - Rumové leto, vyše 60 rumov až -40%
Rodina Serrallés
Zakladateľ Don Juan Serrallés rozšíril rodinný biznis s cukrovou trstinou a založil tradíciu výroby rumu Serrallés. Pomocou medenej nádoby, ktorú doviezol z Francúzska, vyrobil prvé rumy predávané pod názvom Serrallés. Založil aj mesto Mercedita, pomenované po jeho manželke Mercedes. Don Juan položil základ nielen pre destileriu Serrallés, ale aj pre to, aby sa Portoriko stalo svetovým lídrom vo výrobe rumu.
Félix Serrallés Jr. počas svojho pôsobenia vo funkcii generálneho riaditeľa spoločnosti destileria Serrallés (1981 – 2017) zameral svoje úsilie na konsolidáciu a expanziu rodinného podniku prostredníctvom významných investícií a modernizácie. Pod jeho vedením sa rum Don Qvrátil do USA, rozšíril svoj sortiment produktov a osvojil si environmentálne výrobné metódy, ktoré mali pozitívny vplyv na miestne ekosystémy.
Investícia do životného prostredia
Don Q je priekopníkom medzi výrobcami rumov, pokiaľ ide o čistejšie výrobné postupy šetrné k životnému prostrediu. Destileria Serrallés investovala značný čas, znalosti a zdroje, aby sa stala lídrom v oblasti čistejších a ekologických výrobných procesov v odvetví destilátov. K environmentálnej zodpovednosti pristupuje ako k výzve nájsť ekologicky uvedomelé riešenia v kontexte ekonomicky životaschopného podniku.
Program rekultivácie odpadových vôd umožňuje nielen maximalizovať výrobnú kapacitu, ale tiež umožňuje urobiť to najlepšie pre ekosféru Portorika a Karibského mora. Zdrojom vody je povrchová voda, ktorá tečie zo sopečných hôr severne od destilerie. Táto voda sa vopred upraví a používa sa na riedenie melasy pred fermentáciou.
Ekologický prístup k výrobe rumu vedie k vynikajúcemu produktu a zdravému ekosystému.
Umenie výroby rumu Don Q
V súčasnosti je výrobný proces charakterizovaný viacnásobným systémom destilácie a aktívnou filtráciou cez čierne uhlie, ktorá produkuje čistý a poctivý rum. Cukrová trstina sa rozdrví a šťava sa povarí, aby sa z nej extrahoval cukor. Získava sa melasa, základ rumu.
Tým, že Don Q musí nakupovať melasu, vymysleli spôsob, ako udržať kvalitu. A to pasterizáciou. Nasledovne používajú vlastné kultúry kvasiniek, ktoré používajú viac ako 75 rokov. Kvasinky prirodzene premieňajú cukry v melase na alkohol.
Fermentácia trvá 48 – 52 hodín. Don Q je päťkrát destilovaný.Rumy zrejú minimálne jeden rok v amerických dubových sudoch. Každá šarža rumu prejde odbornou skúškou predtým, ako dostane meno Don Q. Pre Don Q Cristal nasleduje filtrácia cez drevené uhlie, ktorá vytvára jemný, no výrazný chuťový profil ľahkého rumu. Pri výrobe rumu Don Q sa používajú iba prírodné ingrediencie. Všetky rumy Don Q sa plnia priamo na mieste v destilerii, aby sa zabezpečila najvyššia kvalita a konzistencia.
Novinky Don Q
Don Q Cristal
Na rozdiel od väčšiny bielych rumov Don Q používa systém viacnásobnej destilácie pre vytvorenie čistejšieho, rafinovanejšieho a jemnejšieho chuťového profilu rumy. Zreje 1,5 až 5 rokov v sudoch z amerického bieleho dubu. Používa sa najmä k príprave koktailov.
Don Q Caliche
Caliche je biely rum vo veľmi exoticky vyzerajúcej fľaši. Rytina na fľaši s rokom 1865 poukazuje, kedy španielsky majiteľ plantáže cukrovej trstiny Juan Sebastián Serrallés začal s prvou výrobou rumu. Jeho číra farba je dosiahnutá filtráciou rumu po vyzrievaní v sudoch. Caliche rum zreje štyri roky v amerických dubových sudoch, no i napriek tejto krátkej dobe je jeho chuť a vôňa presvedčivá.
Don Q Double aged Vermouth cask finish
Ponúka milovníkom rumu inovatívny zážitok. Táto zmes rumov najskôr dozrieva 5 až 8 rokov v sudoch z amerického bieleho dubu a potom sa dokončuje 4 až 6 týždňov v talianskych dubových sudoch po vermute Mancino Vecchio. Predĺžená interakcia medzi rumom a sladkými tónmi vermutu má za následok chuťový profil s nádychom čerešní a hrozienok, medu, tmavej čokolády a vanilky. Proces dvojitého zrenia dodáva jedinečnú komplexnosť a bohatosť chuti, ktorú nenájdete v žiadnom inom rume.
Don Q Sherry cask finish
Ide o zmes rumov zrejúcich 5 až 8 rokov v sudoch z amerického bieleho dubu. Po dokončení sa táto zmes nechá ďalší rok zrieť vo vybraných sudoch z amerického bieleho dubu, ktoré sa predtým používali pri vyzrievaní sherry oloroso. Kontakt rumu so sherry v sude mu dodáva jedinečnú chuť a hĺbku, vďaka čomu sa stal obľúbeným medzi milovníkmi rumu, ktorí túžia po niečom nezvyčajnom.
Don Q Double aged Cognac cask finish
Portorický rum s dvojitým vyzrievaním. Vytvorený zmesou starostlivo vybraných rumov z jedno- a viacstĺpcových destilácií. Najprv zreje v sudoch z amerického bieleho dubu po dobu 5-8 rokov, potom ďalšie dva roky vo francúzskych dubových sudoch po cognacu.
Don Q Gran Reserva Aňejo XO
Gran Reserva je prémiový rum, ktorý tvoria 9 až 12 ročné rumy. Dôležitou zložkou tohto rumu je viac ako 50-ročný rum, ktorý zreje v systéme Solera Reserva. Dlhoročné skúsenosti rodiny Serrallés robia z Gran Añejo XO veľmi exkluzívny rum.
Recept s rumami Don Q
Bombóny Don Q
Ingrediencie
• ½ šálky rumu Don Q Cristal
• 3½ šálky drvených vanilkových oblátok
• ¼ šálky kakaového prášku
• 3 lyžice kukuričného sirupu
• ¾ šálky práškového cukru
Postup
Zmiešajte rum Don Q, drvené vanilkové oblátky, kakaový prášok a kukuričný sirup na cesto. Nakrájajte na porcie veľkosti čajovej lyžičky a zrolujte do guľôčok.
Keď sú všetky guľky vytvarované, obaľte ich v práškovom cukre, prikryte a dajte do chladničky. Nie je potrebné žiadne pečenie.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku