Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Sauvignon Blanc - kráľ vín Nového Zélandu
Novozélandský Sauvignon Blanc je jedným z najväčších komerčných úspechov vín vôbec. Profesionáli v oblasti vína môžu byť trochu striktní, pokiaľ ide o jeho jednoduchosť a často aj ľahkú sladkosť, no milovníci vína na celom svete ho milujú hneď, ako sa s ním zoznámia. A pre výrobcov má veľkú výhodu, že je vyrobený z produktívnej odrody hrozna a je pripravený na predaj do niekoľkých týždňov od zberu. Nie sú potrebné veľké investície do vyzrievania v dubových sudov, takže Sauvignon možno v supermarkete nájsť od približne 10 eur za fľašu.
Marlborough, na severe Južného ostrova, je srdcom Sauvignonu. Sauvignon Blanc tvorí 67 % všetkého novozélandského vína. Najprv mu prepadli britskí a potom americkí milovníci vína až do takej miery, že USA dovážajú viac vína z maličkého Nového Zélandu ako z Austrálie, ktorá produkuje viac ako štvornásobok. Vývoz prudko stúpal, až kým neprišiel ročník 2021, ktorý sa zmenšil o pätinu, čo je najmenšia úroda Marlborough za šesť rokov v dôsledku jarných mrazov a leta, ktoré bolo také suché, že bobuľkám hrozna chýbala šťava. V roku 2021 zažil novozélandský vinársky priemysel prvý pokles hodnoty exportu za 26 rokov.
Celý minulý rok a začiatkom roku 2022 bol sedem miliónov prípadov nedostatku Sauvignonu z Nového Zélandu a zákazníci dúfali, že tohtoročná úroda zozbieraná minulý mesiac doplní zásoby. Vinobranie však opäť zasiahlo problematické počasie. Tento rok La Niña priniesol počas dozrievania hrozna nepríjemné dažde, ktoré si v niektorých prípadoch vynútili skorý zber. Ale skutočným problémom bol nedostatok sezónnej zahraničnej pracovnej sily kvôli prísnej izolácii Nového Zélandu v reakcii na COVID-19, ktorú zhoršil náhly nárast prípadov vírusu priamo uprostred zberu. Vinári museli urobiť niekoľko obzvlášť stresujúcich rozhodnutí, v neposlednom rade ako sa udržať zdraví.

Je príliš skoro vedieť, koľko sa celkovo vyrobilo Marlborough Sauvignon Blanc 2022. Našťastie sa Sauvignon pestuje po celom svete, takže by nemalo byť príliš ťažké nájsť si alternatívy. A kvôli úspechu Marlborough Sauvignon Blanc niektorí výrobcovia na druhom konci sveta, dokonca aj v údolí Loiry, kde sa vyrábajú klasické (ale vo všeobecnosti drahšie) Sauvignony zo Sancerre a Pouilly-Fumé, prešli na aromatický štýl propagovaný v Marlborough.


Vinárstvo Villa Maria Estate
Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Sir George Fistonich založil spolu so svojou ženou vinárstvo už v roku 1961. O rok neskôr vyrobil prvé víno. Postupne vinárstvo rástlo a dnes patrí k najlepším a k najúspešnejším vinárstvam Nového Zélandu. Ako prvé novozélandské vinárstvo v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom. Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy.
Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady. V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.
Villa Maria má v portfóliu ďalších 6 značiek - Vidal, Esk Valley, Thornbury, Riverstone, Kidnapper Cliffs a Te Awa. Distribuuje do 60 krajín sveta. Vína ponúka v šiestich kategóriách - Private Bin, Cellar Selection, EarthGarden, Reserve, Single Vineyard a Icon. Hrozno Sauvignon Blanc pochádza z dvoch najlepších vinohradníckych oblastí v údoliach Awatere a Wairu v Marlborough. Okrem klasických odrôd ako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, pestujú aj Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Syrah, Grenache, Chenin Blanc, Albarino a Arneis.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku