Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vyskúšajte recepty na varené víno
Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia takmer na celom svete. Počas svojej dlhej histórie si smädní ľudia z rôznych častí sveta vykreovali veľké množstvo receptov. Nečudo, veď už koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno.
Príjemným zistením je, že varené víno môže mať aj pozitívny vplyv na zdravie.
Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.
Dnes je to nápoj, ktorý nemusíme piť namiesto vody, ale má miesto v životoch mnohých Slovákov. Navodzuje tú správnu zimnú atmosféru.
Varené víno a vaše zdravie
- Zlepšuje náladu, upokojuje nervový systém, podporuje dobrý spánok, eliminuje rôzne druhy bolestí, je to prírodné antidepresívum
- Mierne zvyšuje krvný tlak, eliminuje vysoký cholesterol, prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
- Má močopudné účinky, reguluje vodu v tele, prečisťuje obličky a aj močové cesty
- Podporuje chuť do jedla, vylučovanie žlče, trávenie, pravidelné vyprázdňovanie
- Podporuje krvotvorbu, mierne riedi krv, čistí cievy, prevencia vzniku anémie
- Podporuje imunitný systém, prečisťuje organizmus, má antiseptické účinky, pôsobí ako prevencia chrípky a nádchy
Ak sa vám už zbiehajú slinky na šálku vareného vína, viacerí z vás majú určite aj odskúšaný recept. Základ je jednoduchý, stačí fľaša dobrého vína, koreniny, pre niektorých aj sladidlo v podobe cukru alebo medu.
Recepty na varené víno
Taktiež si môžete kúpiť rôzne koreninové zmesi alebo už hotové namiešané víno v rôznych baleniach. Pre tých, ktorí ale radi experimentujú a hľadajú nové chute, sme pripravili pár receptov na tému „Typicky slovenské“.
Pri kreovaní nových receptov sa medze nekladú, môžete napríklad použiť víno s výraznou aromatikou, ktoré výrazne ovplyvní výsledok, prípadne víno zo zvyškovým cukrom, taktiež víno biele červené ružové ale aj niektoré z ovocných vín dostupných na Slovensku. Ak máte radšej ostrejšie chute, môžete pridať aj niečo tvrdšie, osvedčili sa napríklad rum, ale aj rôzne ovocné destiláty.
Netreba ale zabúdať na to, že kvalitu výsledného produktu ovplyvňuje kvalita každej použitej suroviny a v neposlednom rade na to, že ak budete víno prihrievať na teplotu nad 70 °C zbytočne prichádzate o aromatické zložky a alkohol, ktoré sa odparia.
Biele varené víno
- Slovenské biele víno z typickej odrody napr. pesecká leánka.
- Ďumbier (zázvor)
- Limeta
Víno dáme do hrnca, pridáme na malé kocky nakrájaný očistený ďumbier, limetkovú šťavu a med. Pomer surovín treba doladiť vyskúšaním počas prípravy. Niekto má rád výraznejšiu zázvorovú chuť, niekto skôr sladšiu medovú. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Podávame v porcelánovej šálke ozdobené sušeným zázvorom a plátkom sušenej limetky.
Ružové varené víno
- Fľaša slovenského polosladkého ružového vína
- Jahodový kompót
- Mrazené maliny, čučoriedky
- Citrónová kôra
- Mäta
Víno dáme do hrnca, pridáme pár kúskov jahôd so šťavou, mrazené maliny a čučoriedky, trochu citrónovej šťavy, objem pridanej šťavy závisí od toho ako sladko ma pôsobiť hotové víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v sklenej šálke ozdobené lístkami mäty zastreknuté citrónovou kôrou.
Ríbezľové varené víno
- Fľaša ríbezľového vína
- Spiced rum
- Citrónová šťava
- Pomarančová šťava alebo džús
- Čerstvý tymian
- Zmes korenia na varené víno (badián, škorica, klinčeky)
Víno dáme do hrnca, pridáme spiced rum (približne 0,2 l na fľašu vína). Potom pridáme citrónovú šťavu, pomarančovú stavu a koreniny, ohrejeme na 65-70 stupňov a na koniec pridáme vetvičku čerstvého tymianu. Ozdobíme plátkom čerstvého pomaranča.
Červené varené víno
- Fľaša červeného slovenského vína
- Sušené hrozienka
- Sušené slivky
- Višňový kompót
- Zmes korenia na varené víno (badián, škorica, klinčeky)
Víno dáme do hrnca, pridáme na menšie kúsky nakrájané sušené ovocie, pár lyžíc višňového kompótu aj so šťavou, cukor a korenie. Pomer cukru závisí od toho aké sladké chcete mať varené víno. Všetko spolu privedieme k teplote približne 65-70 stupňov. Servírujeme v nižšej porcelánovej šálke spolu s ovocím dozdobíme kúskom sušeného badiánu.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku