Ročník 2024 vo vinárstve Papillon
13. 09. 2024V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Ročník 2024 vo vinárstve Mrva & Stanko
13. 09. 2024Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Ročník 2024 vo vinárstve MEA GRATI
12. 09. 2024Ročník 2024 bol v slovenských vinohradoch komplikovaný, ovplyvnený rôznymi klimatickými podmienkami. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a čiastočne i Nitrianska bola na jar zasiahnutá ľadovcom. Vo východoslovenskej oblasti boli v máji zaznamenané silné dažde a následne tlak chorôb. Čo však najviac ovplyvnilo zber hrozna z ročníka 2024 vo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastiach bola dlhodobo vysoká teplota a nedostatok zrážok v lete. Prečítajte si ako vinárstvo Mea Grati hodnotí nový ročník 2024.
Nové vína Frtus Winery Vitalité a Verité
10. 09. 2024Rady vín Vitalité a Verité vznikli ako snaha vinárstva Frtus Winery komunikovať smerom ku konzumentovi sviežosť, živosť, originalitu a samozrejme vitalitu ich vín. Vína sú vyrobené z vlastného hrozna z Tekovského regiónu, obce Rybník a odrážajú charakter tohto kraja.
„Napriek skeptickému názoru obchodníkov s vínom sme sa rozhodli ísť cestou spájania odrôd formou asambláže.“
Piť víno s jedlom má zdravotné benefity
09. 09. 2024Nedávna štúdia skúmajúca súvislosti medzi konzumáciou alkoholu a zdravotnými rizikami u starších dospelých zistila, že pitie vína počas konzumácie s jedlom boli spojené s ochranným, zdravotným účinkom. Michael Apstein, odborný asistent medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte, informuje o svojich zisteniach.