Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
22.8. - Prosecco Day
Osviežujúce popoludnie plné chutí, hudby a skvelej atmosféry v štýlovom prostredí reštaurácie Apolka v centre Bratislavy.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Jeseň je najfarebnejším ročným obdobím. Rôzno sfarbené lístie môže pripomínať niekomu i farbu vín – zlato zelenkavá, žltá, oranžová, rubínovo červená alebo bordová. Prinášame vám zaujímavé tipy vín, s ktorými môžete prežiť nádhernú farebnú jeseň.
Postupne lístie mení farbu zo zelenej na zlatistú. Rovnako sa menia i naše chute. Od ľahkým, sviežich letných vín prechádzame k plnším bielym. Práve teraz je čas siahnuť po Chenin Blanc zo starých vinohradov z vinárstva Domaine Langlois-Chateau.
Víno, ktoré fermentovalo v dubových sudoch z Burgundska 12 mesiacov, získalo štruktúru a pritom si zachovalo svoju ovocnosť a prirodzenosť. Pokojne ho dekantujte v karafe.
Perfektne sa hodí k prepracovanejším jedlám, ako sú ryby a mäkkýše s omáčkou, hydina, krémové rizoto s petržlenovou vňaťou.
Somelierka odporúča víno: Domaine Langlois-Chateau Vieilles Vignes Saumur 2018
Aj oranžová je farbou jesene. História výroby oranžového vína siaha do východoeurópskej vinohradníckej krajiny Gruzínsko. V tejto krajine vína kvasili v qvevroch, ktoré sa používali i na dozrievanie vín. Práve odroda Tramín červený je výbornou odrodou k výrobe „orange wine“.
Ten od Kasnyika podstúpil 15-dňovú maceráciu na šupkách. Víno zrelo 9 mesiacov na jemnom sedimente v použitých dubových sudoch. Výborný k tradičnej ázijskej kuchyni.
Somelierka odporúča víno: Kasnyik Orange Tramín Organic 2021
Zlato jantárová farba lístia mi pripomína Vinsanto z vinárstva Antinori. Výroba tohto vína regióne Chianti Classico siaha až do stredoveku. Pri dodržaní tradičných metód a prísnych výrobných predpisov sa Vinsanto vyrába z odrôd Trebbiano a Malvasia, ktoré sa nechajú sušiť prirodzeným procesom vyžadujúcim čas a trpezlivosť.
Hrozno sa nechalo vysušiť do konca decembra, potom bolo jemne lisované. Vinsanto Marchese Antinori vyzrieva 3 roky v malých dubových sudoch „caratelli“.
Opojná vôňa kandizovaného ovocia, marcipánu a lesného medu, dopĺňa v chuti limetková kôra a hrozienka. Výborné k mini torte s brusnicami a bielou čokoládou.
Somelierka odporúča víno: Antinori Vinsanto del Chianti Classico 2015
Každý z nás si pamätá vôňu mokrého farebného lístia, jemne zemitá. Pri popise vína odrody Pinot Noir sa často stretávame práve s týmto pomenovaním.
Klasický Pinot Noir s týmto prejavom môžete nájsť nielen v Burgundsku, ale aj v Chile. Ten z vinárstva Errazuriz je jemný, kvetinovo herbálny s ovocnou textúrou a celkovým prirodzeným prejavom. Výhodou je, že už teraz je pripravený na pitie.
Somelierka odporúča víno: Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020
Jeseň bez Frankovky si neviem predstaviť. Odroda, ktorá si zaslúži pozornosť. Karmazín odkazuje na staré pomenovanie pre Frankovku.
Tá od Honzu Stáveka je naozaj taká, akú si ju môžu pamätať naši starí rodičia. Klasická, drsná a nadčasová, vyrobená tradičným spôsobom. Výborná s trhanému konfitovanému kačaciemu mäsu s omáčkou z červenej kapusty.
Somelierka odporúča víno: J. STÁVEK Karmazín family 30´ cuvée 2018
Jeseň je unikátne ročné obdobie aj vo vinohrade. Listy niektorých modrých odrôd sa sfarbia až do purpurovo bordovej farby. Nádherná scenéria s kalichom vína napríklad s Malbecom z oblasti Cahors.
Extra Libre je unikátne červené víno vyrobené bez oxidu siričitého. Prirodzené, elegantné s odtlačkom ruky vinára Pascala Verhaeghe. Čistý výraz Malbecu.
Somelierka odporúča víno: Château du Cedre Extra Libre, Cahors Malbec, BIO 2021
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.